Ziarul de Duminică

Decorul ca peisaj/ de Alexandru Ciolan

Decorul ca peisaj/ de Alexandru Ciolan
20.01.2011, 23:32 113

Decorul şi peisajul ne vin (nu numai nouă, ci şi altora) dinfranceză, unde s-au născut, prin secolul al XVI-lea, din cuvinte desorginte latină: décor din décorer (la rându-i, dinlat. decorare, "a orna, a înfrumuseţa"), iar paysagedin pays, "ţinut, ţară" (la rându-i, din lat.pagensis, "locuitor al unui pagus, al unui district -din Galia şi Germania -" şi, prin extensie, "teritoriullocuit").

Deosebirea originară, fundamentală, dintredecor şi peisaj ar fi aceea că decorul este creat deom, dornic să înfrumuseţeze mediul în care trăieşte, pe cândpeisajul, priveliştea asupra unui colţ de natură, este oferitvederii, în toată splendoarea lui, ca atare, fără a mai avea nevoiede podoabe artificiale.
Asta a fost, însă, la începuturi… Acum, decorulşi peisajul tind să se confunde. Iar tendinţa s-a născut încă dininteriorul limbii franceze, unde sensul cel mai recent al luidécor, conform petit Robert, este acela de "aspectexterior al mediului în care se produce un fenomen; ambianţă,cadru, mediu, peisaj". Decorul şi-a pierdut, aşadar,subiectivitatea conferită de intervenţia (= paternitatea) omului şis-a obiectivat, parţial, preluând sensul lui peisaj. "A dispărea îndecor" poate însemna, de fapt, "a se pierde în peisaj" (adică înnatură): "(A) salutat frumos echipajul şi pasagerii, cerându-şiscuze pentru deranj, şi s-a paraşutat, dispărând fără urmă îndecor" (Adev. 21 IX 01 p. 12). Cum, însă, orice drum are douăsensuri, înspre şi dinspre, nu numai peisajul devine decor, ci şiinvers: "«Vieţaşii» ar face orice, numai să mai schimbe peisajul"(G. 27 III 07 p. 11), în acest exemplu peisajul fiind, de fapt,decorul închisorii.
Atât de mare este atracţia pe care o exercităunul pentru celălalt, încât peisajul şi decorul ajung să fieinterşanjabile în numeroase sintagme:
- peisajul/decorul politic ("Stânga româneascăîncă nedesprinsă de trecutul ante-decembrist, va fi izolată înpeisajul politic românesc...", Z. 9 IX 09; "Interesul locuitorilorjudeţului Vâlcea pentru fostul primar al municipiului Rm. Vâlcea -Mircia Gutău - nu a scăzut, nici chiar acum, după ce a fost scos,mişeleşte şi prin delaţiune, din decorul politic judeţean", VoceaVâlcii 28 XI 10);
- peisajul/decorul autohton ("Lipsa unor parcuride distracţie tematice din peisajul autohton", wall-street.ro 3 IX07; "Când am considerat că decorul autohton nu se ridică la nivelulautomobilelor testate, am decolat. Am ajuns până în Africa de Sud,unde am testat Mercedes SLR McLaren", Z.fin. 23 XI 04)
- peisajul/decorul cultural ("Un oarecare începutse face simţit şi în peisajul cultural românesc…", Adev. lit şiart. 7 VI 05 p. 10; "Ruperea de «decorul» cultural anterior",Obs.cult. 8 I 09)
- peisajul/decorul literar ("peisajul literar dedupă 1989", Dil. 9 II 08; "Israelul ca decor literar", Cotid. 23 XI06)
- peisajul/decorul urban ("Vreau să reglementămhaosul din outdoor, din publicitatea stradală, care a ajuns săcreeze un peisaj urban dezagreabil în Capitală şi nu numai, asusţinut Elena Udrea la dezbaterea «Protejarea patrimoniului.Faţadele de patrimoniu între conservare şi distrugere»", hotnews.ro14 IX 10; "Autorităţile din oraşul Castellammare di Stabia, dinapropiere de Napoli, şi-au propus să le interzică doamnelor şidomnişoarelor să se îmbrace cu haine prea provocatoare. …PrimarulLuigi Bobbio a declarat că scopul acestui proiect este «de arestaura decorul urban şi de a îmbunătăţi coexistenţa»...", Ev. 23X 10)
Construcţia a ieşi în decor cu sensul "apărăsi accidental calea de rulare şi a se izbi de uncopac/stâlp/zid de pe margine" pare a traduce fr.aller/entrer/partir dans le décor (prima atestare înfranceză este din 1949; în română, prima noastră atestare este din1997, dar cu siguranţă se folosea de mai multă vreme). Dacă esteaplicată ieşirilor spectaculoase de pe pistă din curseleautomobilistice ("Burti a fost acroşat de Irvine şi a ieşit îndecor, izbindu-se violent de parapetul de cauciucuri", R.l. 3 IX 01p. 14), decorul este chiar decor, adică "ansamblu de obiecte careformează cadrul de desfăşurare a unui spectacol etc.", dar într-uncitat precum: "Şoferul a pierdut controlul maşinii şi, după ieşireaîn decor, Dacia s-a izbit violent de un arbore" (Adev. 12 XI 01 p.10) decorul este mai degrabă peisaj, adică "parte din naturăreprezentând un ansamblu estetic". Iar stâlpii sau bordurile încare bănuim că s-au oprit automobilele din citatul următor pot fisocotite a forma parte mai degrabă din decorul citadin decâtdintr-un peisaj: "Din cauza poleiului, două maşini au derapat şi auieşit în peisaj, într-un cartier din oraş" (Adev. 1 XII 10).
A ieşi în peisaj poate însemna, însă, înromână, şi altceva decât a agresa prin impact obiectele de pemarginea şoselei/străzii: "a ieşi în natură" ("De cum a dat geruliar lacurile au fost acoperite de un strat de gheaţă de peste 15centimetri, pasionaţii de pescuit la copcă au şi ieşit «înpeisaj».", Ziarul de Iaşi 8 I 11) sau "a ieşi în stradă pentru aprotesta" ("Aş putea înţelege «direcţia greşită» ... dacă ar ieşiîn peisaj năcăjiţii, şomerii, majoritatea locuitorilor sateloraflaţi la limita de jos a supravieţuirii, semenii atinşi de boli şitrataţi în dispreţ prin spitale-abator", Făclia 29 IX 09).
În timp ce unii ies din peisaj, alţii intră,peisajul fiind în cazul acesta un fel de fotografie de grup lipsităde pretenţii estetice: "Nu am condus eu grupul, el era condus deClaudiu Săftoiu, eu am apărut în peisaj undeva în toamnă, când s-adiscutat despre o lege privind activitatea de informaţii care eraîn stadiul de schiţă când am plecat de la Cotroceni, a spus RenateWeber" (G. 27 VII 06 p. 4).
Din peisaj poţi să şi dispari, făcându-te nevăzutsau pierzându-ţi urma ("Traficantul de maşini furate B. s-a topitîn peisaj", Adev. 10 III 01 p. 1) ori dându-te la fund ("Dupăintrarea trupelor americane în Bagdad şi după ce conducereairakiană - în frunte cu «marele Conducător» s-a topit în peisaj,presa bien pensante din Europa nu prea mai ştie despre ce săscrie…", R.lit. 30 IV 03).
În peisaj sau în decor se poate dispărea nu numaidin proprie voinţă, ci şi pentru că ai fost trimis de alţii, altfelspus, pentru că ţi s-au dat papucii, pentru că ai fost trimis laplimbare ("Iliescu … l-a trimis în decor pe Petre Roman", Adev. 15XII 04 p. 3; "Îşi aranjează să rămână singur în Bucureşti. Neexpediază ca să-şi facă de cap. … Ne trimite în peisaj. Cât maideparte, nu mai contează cât de scump", R.lit. 24 X 08).
Chintesenţa chintesenţelor decorului,decoraţiunilor, peisajului şi peisagisticii o constituie decorulpeisagistic, iar noutatea republicană nu putea veni decât de laPloieşti: "Două garnituri de tramvai scoase din circulaţie au fostabandonate în parcuri … donate de Regia Autonomă de TransportPublic Persoane, şi montate în Parcul Mihai Viteazul şi în zonacentrală a Ploieştiului, cele două garnituri cu o vechime de 80 deani sunt doar obiecte de decor peisagistic", Adev. de seară 23 VII10.
Exemplificări şi datări pentru sensurile şicuvintele noi din acest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR(Dicţionarul de Cuvinte Recente), aflat în pregătire la EdituraLogos.
ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti).Filolog (absolvent de spaniolă-romånă al Universităţii Bucureşti).Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şipublicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia.Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Făråmiţă Lambru, DireStraits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibănepoţi. Are un nepot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO