• Leu / EUR4.7619
  • Leu / GBP5.4653
  • Leu / USD4.1988
Ziarul de Duminică

Deputatul pezevenghi (II)

Politia bucuresteana l-a retinut pe Sin Marin, constatand ca acesta se nascuse la Viena (Austria) si domicilia in Bucuresti, fiind student la drept si militar in termen in cadrul Regimentului 3 Calarasi. Sin Marin a recunoscut ca l-a lovit pe N. Blarenberg, din cauza ca "nu mi-a placut de fata lui". In cele din urma a fost arestat si C. Stoicescu, constatandu-se ca acesta era cumnatului lui... Sin Marin.
Deputatul N. Blarenberg i-a chemat pe cei doi in judecata, solicitand daune morale, cu precizarea ca banii avea sa-i doneze in scopuri caritabile. Acuzatii, eliberati pe cautiune, au dezvaluit in cele din urma, la 3 iunie 1882, motivul agresiunii: N. Blarenberg ii propusese Iosefinei Stoicescu, sora lui Sin Marin, o partida de amor in schimbul unei sume de bani. Povestea a inceput la 24 mai 1882, cand N. Blarenberg, observand-o pe Iosefina la sosea, a trimis-o pe Anita Scoroteanu la aceasta, in strada Batistei 9, sa-i transmita dorinta sa. Iosefina i-a trantit mesagerei de doua ori usa in nas. Seara, dupa ce a fost deranjata si a treia oara, s-a plans fratelui si sotului. Cei doi au tras-o in casa pe Anita, lovind-o cu un bat si o sabie. Au renuntat in momentul in care aceasta a marturisit care a fost scopul vizitei sale, insa nu au eliberat-o, inchizand-o in pivnita. Peste doua zile, la 26 mai, s-a consumat bataia de la sosea, iar Anica a fost eliberata, nu inainte de a i se taia parul.
Politistii au reusit sa o identifice pe Anica, ascunsa la o ruda in Strada Calarasilor 3. Era batuta si cu parul tuns. N. Blarenberg a declarat ca o cunostea pe Anica, "care a fost slujnica in casa lui si in mainile careia ii murise mama". Asadar, la dosarul procesului au aparut probe noi.
Sin Marin a luat la proces totul a asupra sa, incercand sa il scape pe cumnatul sau de acuzatia de complicitate. Opinia publica a cerut condamnarea agresorului. Printul Grigore Mihail Sturdza, Vasile Alecsandri, Ion Bolintineanu, Alexandru Macedonski si multi altii i-au telegrafiat lui N. Blarenberg, respingand "odiosul atentat" si urandu-i "insanatosire grabnica".
 
 

Principalele valute BNR - ieri, 13:35
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1262
Ieri: 4.7559
Azi: 4.1988
Diferență: 0,1121
Ieri: 4.1941
Azi: 5.4653
Diferență: -0,2591
Ieri: 5.4795
Azi: 4.1953
Diferență: 0,2054
Ieri: 4.1867