Ziarul de Duminică

Despre agenţi dubli/ de Ziarul de duminică

Despre agenţi dubli/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.05.2016, 23:55 54

Naveed JamaliEllis Henican

Cum să prinzi un spion rus.

 

Povestea adevărată a unui civil american devenit agent dublu

Editura Polirom

Traducere de Bogdan Coşa.

Cartea pare un film de spionaj (va fi şi un film), dar e o povestea adevărată: ani la rând Naveed Jamali a vândut secrete ruşilor, pentru bani, sau aşa credeau aceştia; în fapt, Jamali lucra pentru FBI, pretinzându-se spion al ruşilor. Mama sa era franţuzoaică, tatăl – pakistanez, se cunoscuseră la Columbia University în 1968. Povestea a început pe când era copil de 12 ani şi un bărbat bine îmbrăcat a intrat în magazinul părinţilor săi să cumpere câteva cărţi, iar îndată după plecarea lui au apărut agenţii FBI – rusul era cunoscut ca spion. Agenţii au cerut familiei să colaboreze şi „aşa a început o relaţie ciudată, de două decenii, între familia mea şi guvernul Uniunii Sovietice, inamicul numărul unu al Statelor Unite. Şi tot aşa a început relaţia paralelă a familiei noastre cu FBI-ul, de vreme ce agenţii de top ai contraspionajului american nu-şi permiteau să ne scape din ochi.”

După colegiu, Jamali a preluat magazinul tatălui. Şi a lucrat în contraspionaj, fără nicio pregătire. Tot ce ştia despre misiunile sub acoperire aflase din Miami Vice şi din filme ca Ronin, Spioni de elită şi orice avea Bond sau Bourne în titlu. Sperând să câştige ceva experienţă ca să devină ofiţer al serviciilor de informaţii din cadrul marinei militare, i-a convins atât pe ruşi, cât şi pe cei de la FBI că pot avea încredere în el. Dând dovadă când de inteligenţă, când de naivitate, a reuşit să prindă în plasă un ofiţer din serviciile secrete militare ruseşti care recruta spioni pe teritoriul american.

Cartea este povestea palpitantă a anilor în care Jamali a fost agent dublu.

Naveed Jamali a lucrat peste un deceniu în domeniul managementului tehnologiei informaţiei. După ce a fost agent dublu civil, a devenit ofiţer în rezervă în cadrul marinei militare americane. Ţine frecvent prelegeri despre securitate şi contrainformaţii.

Ellis Henican este un popular comentator radio şi TV, editorialist şi coautor a cinci bestselleruri, dintre care menţionăm: Home Team (2010), In the Blink of an Eye (2011), Damn Few (2013) şi The Party’s Over (2014).

Drepturile de ecranizare a cărţii lui Jammed şi Henican au fost cumpărate de  20th Century Fox, care a realizat un film în regia lui Marc Webb. Filmul va fi lansat în această vară. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO