Ziarul de Duminică

Despre apariţia unei noi rase de rataţi/ de Ziarul de duminică

Despre apariţia unei noi rase de rataţi/ de Ziarul de duminică

Despre apariţia unei noi rase de rataţi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.06.2011, 00:11 295

Cartea de buzunar de la RAO (I)

"Cartea de buzunar" de la Editura RAO este una dintrecolecţiile populare cu vechime ale editurilor noastre, cu un numărde titluri impresionant, fie şi doar dacă ţinem cont că, îngeneral, apar câteva pe lună, constant, de ani buni. În generalsunt cărţi cu priză la public, din toate domeniile - romaneistorice, drame psihologice, aventuri, chiar thrillere, deşieditura mai are o colecţie aparte pentru acest din urmă genliterar. Autorii sunt cei care asigură magma, solul fertil alliteraturilor cărora le aparţin, adică sunt scriitori care îşicunosc bine meseria, scriu mult, cărţile lor sunt traduse în altelimbi, dar nu ajung la rangul de capodopere, deşi foarte multe nusunt de părăsit pe o bancă de metrou pentru călătorul următor. Suntde regulă titluri noi, cele mai multe din anii 90 sau 2000, cum seîntâmplă şi cu cele asupra cărora ne vom opri în acest număr şi înnumărul următor al "Ziarului de duminică".
Din păcate, nu putem să nu reproşăm editurii că lipseşte unlucru esenţial. Nicăieri, pe niciunul din volumele publicate înaceastă colecţie, nu există vreo notiţă cât de mică despre autor,nu ştii dacă e contemporan cu noi sau nu, cât a scris, dacă este unautor de succes, dacă a fost tradus în alte limbi etc. Nici desprecartea tradusă nu se dau informaţii, doar rareori apare câte omenţionare a eventualului premiu primit.
Tess Gerritsen - Dublura. Traducere din limba englezăde Ileana Iorga. Cum ar fi să descoperi într-o zi că mai există opersoană identică cu tine? Să simţi că lumea pe care o cunoşteai,cu care te-ai obişnuit, capătă noi coordonate, neprevăzute?Doctorul legist, Maura Isles se întoarce într-o seară acasă, de lao conferinţă din Paris, şi îi găseşte pe toţi cei apropiaţi eişocaţi şi zdruncinaţi. Motivul - o femeie ucisă într-o maşină,chiar în faţa casei ei, îi seamănă leit, este copia ei fidelă. Acumnu-i mai rămâne de făcut decât să descopere misterul din spateleacestei femei, să dezgroape un trecut misterios şi dureros ce ţinede condiţiile în care s-a născut, scoţând la lumină, în acelaşitimp, un criminal în serie, crud şi foarte inteligent. Cartea nueste un simplu thriller, ci merge în profunzimea sufletuluiomenesc, înfăţişează trăiri puternice, este o adevărată luptă,luptă pentru supravieţuire, în cazul Matildei Purvis, pentru oviaţă întregită, în cazul Maurei Isles, şi pentru adevăr, în cazuldetectivei Jane Rizzoli. Aceste trei femei extraordinare îmbinăarmonios puterea şi sensibilitatea, duritatea şi blândeţea,tenacitatea şi ezitarea... Un roman pe care va fi greu să îl laşidin mână până la sfârşit.
AndrewTaylor - Jocul de-a destinul. Trilogia Roth. Volumul 1.Traducere din limba engleză de Alina Mariana Stan. Micuţa LucyAppleyard este răpită de la îngrijitoarea sa într-o după-amiazărece de iarnă, iar coşmarul începe. Este ca şi cum copilul ar fidispărut într-o gaură neagră fără a lăsa indicii unde s-ar fi aflat- până când se face prima descoperire înfiorătoare într-un cimitirdin Londra. Urmează mai multe descoperiri de acest fel, toate înlocuri cu însemnătate religioasă. Într-un oraş bântuit de religie,ce înseamnă toate aceste ofrande? Tot ceea ce se află acum întreLucy şi sacrificiul final sunt un sergent de la Departamentul deInvestigaţii Criminale pe punctul de a cădea în dizgraţie şi ofemeie cleric - părinţii lui Lucy - dar cum pot ei spera săoprească forţele răului care se strâng în jurul fetei lornevinovate? Jocul de-a destinul este primul roman din Trilogia Rotha lui Andrew Taylor, o serie de thrillere psihologice legate întreele, care, ca o săpătură arheologică, înlătură straturile istorieipsihopaţilor.
DeanKoontz - Speranţă de viaţă. Traducere din limba engeleză deLiviu Radu. Jimmy Tock vine pe lume chiar în noaptea în carebunicul lui, Joseph, o părăseşte. Înainte însă de a-şi da obştesculsfârşit, Joseph se ridică din pat şi vorbeşte coerent pentru primaşi ultima oară de la atacul de cord suferit. Însă ceea ce spuneeste extrem de neobişnuit - anume că vor exista cinci zile în viaţanepotului său, între vârsta de 20 şi de 30 de ani, de o importanţăcrucială. Şi, deşi la început, Rudy, fiul lui Joseph, nu pare săacorde importanţă acestei profeţii, curând este nevoit să-şi alungeneîncrederea când descoperă că acesta prezisese cu o precizie deminute ora naşterii lui Jimmy, greutatea şi înălţimea exacte şifaptul că Jimmy se va naşte cu sindactilie. Brusc, vorbelebătrânului de pe patul de moarte capătă o semnificaţietulburătoare. Speranţă de viaţă este povestea a cinci zile dinviaţa unui om obişnuit, născut pentru o moştenire extraordinară - opoveste care vă va schimba modul în care priviţi binele şi răul,viaţa şi moartea, şi tot ce se găseşte între aceste repere...
SandroVeronesi - Arde Troia. Traducere din limba italiană de CeraselaBarbone. Între anii '50 şi '60, în inima unei provincii italiene sedesfăşoară întâmplările povestite în acest nou roman al lui SandroVeronesi. În scenă sunt puse două lumi diferite, dar paralele. De oparte, Şantierul, un petic de pământ degradat, locuit de cei''urâţi, murdari şi răi'' care supravieţuiesc la marginea boom-uluieconomic: aici se va refugia Salvatore, un băieţel fugit dinOrfelinatul Îngeraşilor, aici îşi va găsi profesori pe bătrânulOmero şi pe Miccina, şi apoi, un prieten-elev în Pampa, copilsinguratic şi sălbatic al aceluiaşi destin pecetluit. De cealaltăparte, copiii abandonaţi de la orfelinat, dominaţi de părinteleSpartaco, fost misionar integralist cu o idee fixă: săconstruiască, între măslini, un legendar monument psihedelic, numaiangrenaje şi tuburi de neon, înălţat spre lauda Fecioarei Maria casă ''reziste progresului care încearcă să o umilească''. La mijloc,clocotirea burgheză a modernităţii, de care toate personajeleacestei anti-saga sunt, în mod disperat, străine; şi se va întâmplachiar în fatidicul an 1970, anul-cheie al epopeii dezvoltării, caei, toţi, să fie predaţi propriului destin de sacrificaţi.''Troia'' arde, focul netezeşte drumul noii civilizaţii, se naşte onouă rasă de rataţi: cea veche este ştearsă pentru totdeauna. Osurprinzătoare dovadă de clasicism expresiv al autorului cărţii''Haos calm''. Un roman plin de cruzime şi forţă, în care acţiuneaşi suspansul se atenuează numai pentru câteva clipe de emoţie,pentru ca apoi să-şi reia asaltul şi să ne copleşească fără dreptde apel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO