Ziarul de Duminică

Despre căsătorie în zilele noastre/ de Ziarul de duminică

Despre căsătorie în zilele noastre/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

22.01.2015, 23:53 154

Iulian Apostu

Căsătoria

Între stabilitate şi disoluţie

Editura Tritonic

Prefaţă de prof. univ. dr. Maria Voinea. Acest volum este rezultatul cercetărilor sociale şi juridice derulate pe parcursul ultimilor 8 ani, pe fondul unei polemici vechi între imperativele juridice cu privire la motivele considerate „temeinice” pentru acordarea divorţului şi cele de ordin psiho-social.

Cartea descrie atât în termini teoretici, cât şi prin prisma cercetării sociologice realizate, relaţia dintre ceea ce este funcţional şi ceea ce este disfuncţional în cuplul conjugal actual, identificând atât elementele de solidaritate din cuplul contemporan cât şi factorii generatori de conflict şi chiar disoluţie din spaţiul social actual.

„Ca modalitate juridică de disoluţie a familiei, divorţul a cunos­cut şi el diferite forme de abordare, plecând de la o formă juridi­că simplă, apoi la strategii care să susţină demografic România în perioada industrializării şi, după Revoluţie, la forme din ce în ce mai simplificate care să asigure accesul cât mai rapid la divorţ în baza unor minime condiţii generale. Or, posibilitatea de evaluare juridică a stabilităţii sau a instabilităţii maritale, a cuplurilor care întrunesc condiţii reale pentru divorţ sau a celor care, pentru re­zolvarea problemelor au nevoie doar de „sfaturi de împăcare” şi nu de divorţ, este destul de dificilă. Aceasta pentru că cerinţele juridi­ce pentru acordarea divorţului („motive temeinice”) nu evaluea­ză decât consecinţele finale ale unei relaţii şi nu direcţia medierii unor cauze care ar putea fi orientate în vederea revigorării relaţiei conjugale. Pe acest fond, strategiile avocaţiale de a reprezenta clien­tul nu mai ramân întotdeauna o exprimare obiectivă a motivelor temeinice pentru divorţ ci un set de intervenţii juridice în urma căruia clientul este apărat strategic pentru un avantaj cât mai mare în raport cu celălalt soţ. De multe ori, între realitatea obiectivă a motivelor pentru divorţ şi strategiile juridice de separare legală a partenerilor, decalajul este mare.

Lucrarea îşi propune evaluarea surselor de tensiune conjugală identificate în dosarele de divorţ pentru a putea evalua apoi gradul de consistenţă dintre sistemul social şi cel juridic. Aşadar, există o diferenţă între motivele juridice de disoluţie şi cele psiho-sociale, cu şanse reduse chiar şi pentru mediere? Reprezintă „motivele înte­meiate” o sumă de cauze iremediabile în baza cărora să fie justificată acordarea divorţului? Care sunt formele de intervenţie terapeutică la care ar putea apela un cuplu pentru rezolvarea problemelor con­jugale? Există factori de toleranţă sau de presiune care menţin rigid o căsătorie disfuncţională? Care sunt limitele juridice de evaluare obiectivă a disfuncţionalităţii maritale? Toate acestea sunt întrebări la care această carte va încerca să răspundă. Ele vor constitui repe­rele teoretice dar şi practice ale acestei lucrări. Pentru aceasta, vom face o abordare generală a vieţii de familie, evidenţiind aspectele ei constitutive, evoluţia sistemelor familiale de la tradiţionalitate la modernitate, cu toate formele ei de manifestare şi vom compara fa­milia cu fenomenele alternative ei, pentru a evidenţia diferenţele şi consecinţele sociale ale diferitelor modalităţi de manifestare conju­gală. De asemenea, vor fi evidenţiate particularităţile masculine şi feminine ca modalităţi diferite de manifestare a genurilor precum şi modalităţile de acţiune terapeutică ca intervenţia de specialitate pentru restabilirea echilibrului conjugal.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO