• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Ziarul de Duminică

Despre conceptul de lentoare/ de Ziarul de duminică

Despre conceptul de lentoare/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.10.2014, 00:22 55

Carl Honoré

Remedii lente

Rezolvă probleme, lucrează mai isteţ şi trăieşte mai bine într-o lume grăbită

Editura Publica

Traducere - Dan Crăciun. „Orice remediu rapid şopteşte aceeaşi promisiune seducătoare de beneficiu maxim cu efort minim – scrie autorul. Necazul este că părţile ecuaţiei nu sunt egale. Gândiţi-vă puţin: veneraţia faţă de altarul remediului rapid ne face mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai productivi? Ne ajută să abordăm provocările gigantice cu care se confruntă umanitatea la începutul secolului XXI? Există realmente o aplicaţie pentru orice? Fireşte că nu.

Încercarea de a rezolva problemele în grabă, lipirea unui plasture atunci când se cere o operaţie chirurgicală, poate să acorde o păsuire temporară – însă de obicei cu preţul acumulării de necazuri şi mai mari pentru mai târziu. Adevărul dur, neplăcut este că remediul rapid nu remediază de fapt niciodată nimic. Şi uneori doar înrăutăţeşte lucrurile.

În prezent, graba este răspunsul nostru la orice problemă. Mergem repede, vorbim repede, citim repede, mâncăm repede, facem amor repede, gândim repede. Aceasta este epoca exerciţiilor yoga rapide şi a poveştilor spuse la culcare într-un minut, epoca «la ţanc» asta şi «pe loc» cealaltă.”

 „O carte prietenoasă şi inteligentă pentru cei care doresc să schimbe vitezele atât la birou, cât şi  acasă.” (The Economist)

„Cartea scrisă de Honoré este o pledoarie extrem de persuasivă împotriva vitezei cu care ne trăim vieţile.” (Los Angeles Times)

„O adevărată epifanie pentru toţi cei care au uitat să privească viitorul cu încredere sau să se bucure de momentul când acesta apare.” (The Herald )

 

Carl Honoré s-a născut în Scoţia şi a crescut în Canada. După ce a absolvit Universitatea din Edinburgh cu diplomă în istorie şi limbă italiană, a îmbrăţişat meseria de jurnalist. Reportajele sale au apărut în publicaţii ca: The Economist, Observer, American Way, National Post, Globe and Mail, Huston Chronicle şi Miami Herald. În pofida unui program încărcat, care constă în apariţii TV şi discursuri publice, Carl Honoré predă cursuri universitare şi ia parte la dezbateri. A fost descris de către ABC News ca fiind un „naş neoficial al unei schimbări majore în cultura mondială: aceea a încetinirii ritmului”. Newsweek l-a denumit „ambasadorul internaţional al conceptului de lentoare”. De acelaşi autor a mai apărut la editura Publica Elogiu lentorii. O provocare adresată cultului vitezei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: