• Leu / EUR4.9132
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.8027
Ziarul de Duminică

Despre discurs/ de George Săndulescu

Despre discurs/ de George Săndulescu

Autor: C. George Sandulescu

26.11.2015, 23:51 108

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului C. George Sandulescu – Constraints on Discourse. Editat de Lidia Vianu.

Aveţi în faţă o carte dificilă: pentru a uşura înţelegerea, va trebui să recurgem la cât mai multe definiţii. Discursul este o categorie a limbajului: el poate fi analizatcu aceleaşi metode ca şi propoziţia, dar este mai cuprinzător decât ea.

O întrebare, de exemplu, este o propoziţie, tot aşa cum şi răspunsul la întrebare este şi el o propoziţie: pe de altă parte, dacă luăm întrebarea şi exemplul împreună, în acelaşi context, ele devin discurs. Marea problemă este că lingviştii nu ştiu să opereze cu discursul. Ei operează cu propoziţia. Cel mai de seamă lingvist din această categorie este, desigur, N. Chomsky.
Prin urmare, analiza discursului operează cu dimensiuni de cu totul altă natură. Volumul acesta le sugerează, dar nu le impune. Trebuie subliniat însă faptul că cel mai important factor în interiorul discursului este presupoziţia –  care este, cu siguranţă, un concept al logicii şi nu al gramaticii. Prin urmare, discutând discursul, ne îndepărtăm cu paşi repezi de gramatica convenţională şi ne apropiem de alte moduri de a cerceta limbajul.
Abia după ce veţi fi studiat această carte veţi începe să înţelegeţi –  dacă sunteţi pregătiţi să faceţi acest lucru – că discursul are de--a face cu ramurile logicii, şi  nicidecum cu ceea ce se numea „gramatică” în antichitate. Viitorul este al discursului. Constrângerile sunt acele restricţii pe care le impunem textului: ele nu sunt gramaticale, cu toate că pot fi şi de această natură câteodată.
Nu pot decât să închei cu un îndemn: Lăsaţi gramatica deoparte. Studiaţi principiile şi constrângerile logicii! Vă doresc succes.

C. George Sandulescu – Constraints on Discourse s-a lansat la 23 noiembrie 2015, iar volumul poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/sandulescu-discourse.html

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9132
Diferență: 0,1672
Ieri: 4.9050
Azi: 4.8027
Diferență: 0,2547
Ieri: 4.7905
Azi: 5.8083
Diferență: -0,0103
Ieri: 5.8089
Azi: 5.0576
Diferență: 0,5687
Ieri: 5.0290