Ziarul de Duminică

Despre fericire şi cocori/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

19.05.2016, 23:42 36

Galeria Art Yourself a deschis vara cu două artiste de marcă ale artei contemporane, Amalia Dulhan şi Alina Constatin, care trimit o undă suavă către feminitate si inocenţă, către căutare şi zbor, către trăirile cele mai adânci dinăuntrul fiecăruia unde găsim punctul de fericire care ne face să trăim, să zâmbim si să fim frumosi.

Vernisajul a avut loc marţi 17 mai, iar expoziţia va dura până la 14 iunie. Lucrările Amaliei Dulhan sunt adunate sub genericul „Despre fericire” (foto 1-5).

Cele ale Alinei Constantin – sub generciul „Douăzeci şi şapte” (foto 6-12).

 

Amalia Dulhan  / Despre fericire

„Experimentând existenţa conştientă, la limita dintre imprevizibil şi controlat, am  simţit uneori o stare uimitoare pe care am numit-o în sinea mea «Absolut».  Ea poartă multe nume, fiind specifică fiecăui individ dar cel mai adesea, în încercarea imposibilă de a fi explicată, i se spune simplu «Fericire». 

Am devenit conştientă de ea pentru prima dată intr-o după-amiază magică, singură, pe un deal însorit, într-o adolescenţă pierdută. Am retrăit-o apoi datorită oamenilor, iubirilor, revelaţiilor şi experienţelor. Încântarea şi surpriza s-au transformat în căutare asidua asumată. Încercând să o înţeleg, să-i cuprind integral Sensul şi Formele am creat avataruri care să o captureze. Prin simboluri şi instanţe metaforice am căutat să o exprim, să o îmblânzesc, să mă transform în ea. Dar esenţa ei efemeră şi instabilă a lăsat în urmă doar carcase ale experienţelor sub forma unor delicate amintiri cu textură de porţelan, de o intensitate difuză şi decolorată. Colecţionez în timp real experienţe ale conştiinţei şi urmez probabil până la final prada fericirii, în corpul meu şi aievea.”

 

Alina Constatin / Douăzeci şi sapte

Proiectul cuprinde un număr de 27 de lucrări, care au ca elemente principale porţelanul şi cocorul. Fiecare lucrare prezintă sau ilustrează o stare, o emoţie, un lucru, o culoare, o persoană sau o poveste din viaţa artistei.

Principalul scop al creării cocorilor din porţelan este transmiterea către privitor a unui obiect fragil şi solid în acelaşi timp, evidenţiat prin contrastele de culori şi de textură mată/lucioasă. Forma cocorului are ca sursă de inspiraţie forma origami a cocorului traditional japonez, simbol al păcii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO