Ziarul de Duminică

Despre literatură şi televiziune/ de Claudia Fitcoschi

Despre literatură şi televiziune/ de Claudia Fitcoschi

Autor: Claudia Fitcoschi

06.08.2015, 23:48 40

Daniela Zeca-Buzura

La taclale cu idolii

Editura Polirom

Avatar al dezbaterii, talk-show-ul este un gen în plină glorie în televiziunea actuală. Prin acest studiu, Daniela Zeca-Buzura propune „o elucidare din mers”, din interiorul dinamicii fenomenului de televiziune, a principiilor de funcţionare a talk-show-ului – un gen preponderent în controversatul context al audiovizualului contemporan, dominat de crime neelucidate, mici drame conjugale şi abateri de la normă. La baza interpretării evoluţiei şi a influenţelor socioculturale ale emisiunilor de tip talk-show stau atât experienţa autoarei în moderarea şi producerea acestui format de televiziune, cât şi analiza mai multor producţii difuzate în România, sub acest generic, în perioada ianuarie 2001 - iunie 2014.

 

Din cuprins:

Talk-show-ul, o „agora electronică”?  Ce se întâmplă într-un talk-show de televiziune?  Dezbaterea şi talk-show-ul – o abordare constructivistă.  Talk-show-ul – un gen minor?  Talk-show-ul ca dispozitiv strategic al neoteleviziunii. Talk-show-ul ca dispozitiv simbolic al neoteleviziunii.

 

Daniela Zeca-Buzura este absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării. Din anul 2001 este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. La sfârşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. Din martie 2003 a fost redactor-şef al redacţiei Literatură Arte, iar în perioada 2004-2012, directorul canalului de televiziune TVR Cultural. A mai publicat volumele: Orfeea (poezie, Viitorul Românesc, 1994), Îngeri pe carosabil (proză, Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critică literară, Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea după Big Brother (Polirom, 2007), Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Polirom, 2009; Premiul pentru eseu al Asociaţiei Naţionale a Profesioniştilor de Televiziune din România), Istoria romanţată a unui safari (roman, Polirom, 2009, 2011; Premiul revistei Convorbiri literare), Demonii vântului (roman, Polirom, 2010, 2013), Zece zile sub văl / Ten Days Under the Veil (jurnal de călătorie, Litera, 2011) şi Omar cel orb (roman, Polirom, 2012; Premiul Cea mai îndrăgită carte a anului). În prezent este membră a Uniunii Scriitorilor din România, producător şi moderator al mai multor emisiuni de pe canalul TVR2 al serviciului public de televiziune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO