Ziarul de Duminică

Despre lucruri care nu se pot ierta/ de Stelian Ţurlea

Despre lucruri care nu se pot ierta/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

09.01.2014, 23:53 43

Un roman solicitant, terifiant, captivant.*) Care porneşte de la un fapt oribil: un băieţel este găsit mort pe terenul de joacă şi toate dovezile conduc spre ideea că asasinul este alt băieţel, doar cu câţiva ani mai mare. Nu există fapt mai oribil decât un copil care ucide un alt copil. Totul se petrece în Anglia, unde, spre deosebire de restul lumii, un copil care a depăşit chiar şi cu câteva luni vârsta de 11 ani, nu este trimis la şocala de corecţie, ci este judecat ca un adult, doar că nu apare, în sala de judecată, în boxa acuzaţilor, ci alături de avocatul apărător.

În cazul lui Sebastian, avocatul londonez Daniel Hunter, un maestru al cauzelor pierdute, este copleşit de amintirile propriei copilării, pe măsură ce află de abuzurile din casa micului acuzat. Daniel Hunter a fost un copil părăsit de o mamă care se droga, adoptat de o femeie care îşi pierduse fiica şi soţul în accidente pentru care se simţea răspunzătoare, şi care, oricât de inteligent fusese, nu reuşise să înţeleagă iubirea cu care îl înconjura mama adoptivă.

Acţiunea romanul se desfăşoară pe cele două planuri: procesul cu încercările de a afla ce se petrecuse pe terenul de joacă, în paralel cu amintirile tânărului avocat. Care se străduieşte din toate puterile să evite o eroare, o judecată greşită, în ciuda simpatiei pentru băiatul de unsprezece ani.

Născută în Scoţia, Lisa Ballantyne a studiat literatura engleză la Universitatea din St Andrews, după care a lucrat aproape un deceniu în China. În prezent, predă la Universitatea din Glasgow şi lucrează la un al doilea roman, despre „obedienţă şi revoltă". Vinovatul, primul său roman, se bucură de un succes mondial. „Lisa Ballantyne – spune Joyce Carol Oates – a reuşit să scrie un roman care te ţine cu sufletul la gură şi-ţi merge totodată la inimă. Bogat în detalii, are totuşi  acea stranie simplitate a parabolei.”

Stil remarcabil, caractere bine definite, suspans par să fie caracteristicile scrisului acestei romanciere. Finalul cărţii, pe care care nu-l dezvăluim, e surprinzător pe ambele planuri ale acţiunii – aflăm adevărul despre ce s-a petrecut între cei doi puşti, iar tânărul avocat înţelege iubirea cu care îl înconjura mama adoptivă şi pe care nu fusese capabil s-o aprecieze pe când aceasta trăia.

 

*) Lisa Ballantyne – Vinovatul. Editura Trei, colecţia Fiction Connection. Traducere din engleză de Lucian Popa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO