Ziarul de Duminică

Despre Memorie, despre Poezie şi despre alte câteva lucruri cu desăvârşire nefolositoare/ de Lucian Vasilescu. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Lucian Vasilescu

18.07.2014, 00:30 211

Poetul Mircea Ivănescu s-a stins din viaţă la 21 iulie 2011, la Sibiu, oraşul care l-a adoptat în ultimii săi ani. Chiar la data morţii sale, la Sibiu se desfăşura Tabăra de Poezie Artgothica, astfel încât marele poet a fost condus la cele veşnice de confraţi din diferite generaţii, veniţi la Tabăra Artgothica din toate colţurile ţării.

Pentru a-i cinsti memoria poetului dispărut, organizatorii taberei de poezie au decis ca începând cu ediţia viitoare să acorde anual, la Sibiu, în cadrul Festivalului de Poezie Artgothica, trei categorii de premii: premiile Mircea Ivănescu pentru volum şi pentru volum de debut şi premiul „Mopete” pentru manuscris. Anul acesta, Festivalul Internaţional de Poezie Artgothica (foto 1) s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 11-13 iulie. Juriul, prezidat de poeta Nora Iuga (foto 2, 3), a decis acordarea următoarelor premii: Premiul pentru  volum a revenit  poetului Valeriu Mircea Popa (foto 4), pentru Cercul de camfor, ed. Herg Benet, 2013 (au mai fost nominalizaţi Ciprian Chirvasiu, nimeni, nimic, niciodată, ed. Herg Benet, 2013 şi Daniel Bănulescu, În Şerpărie, ed. Tracus Arte, 2013).

Premiul pentru volum de debut a fost acordat poetei Adi Filimon (foto 5), pentru Spaimele, ed. A.T.U. (au mai fost nominalizaţi Teodora Gheorghe, Moartea era un iepure şchiop, ed. Karth, 2013 şi George Floarea, Cântec de leagăn pentru păpuşa cu pleoape căzute, Casa de Editură Max Blecher, 2013).

Premiul „Mopete” pentru manuscris a revenit poetelor Cristina Cîrnicianu şi Florentina Crâsta.

Lecturile poeţilor prezenţi au fost găzduite în două splendide locaţii neconvenţionale: Cafeneaua-galerie de artă „Art Café” (foto 6, 7) şi clubul „Art&Pub Bohemian Flow”. (În)cântarea participanţilor a fost asigurată de cantautorii Nicu Nicuşor şi Maria Gheorghiu (foto 8, 9).

Trofeele festivalului au fost realizate de artistul plastic sibian Niu Herişanu (poet el însuşi, de altfel – foto 10).

Festivalul internaţional de Poezie Artgothica 2014 a fost organizat de Asociaţia Artgothica Sibiu şi Asociaţia Culturală Direcţia 9, în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO