Ziarul de Duminică

Despre opţiuni

Despre opţiuni
02.09.2010, 23:33 39

Probabil că aţi auzit deja despre Sir Ken Robinson şi i-aţiurmărit măcar unul dintre discursurile vizionate de câte 20 demilioane de ori (sic!) pe Internet. Dacă nu, ar cam fi timpul s-ofaceţi. Nu veţi regreta.
Sir Robinson practică un gen care sper că va crea o şcoală şi vatrebui să capete un nume: discursul cultural cu valenţe de stand upcomedy!
60 de ani, fermecător, autor, speacker şi consilier internaţionalîn probleme de educaţie, născut la Liverpoool, actualmente rezidentîn Los Angeles, director de Arte într-un proiect şcolar care aimplicat două mii de profesori, artişti şi administratori deinstituţii de învăţământ. Înnobilat cavaler pentru tot ceea ce afăcut în domeniul educaţiei, multi-premiat, Ambasador pentru AnulEuropean al Creativităţii şi Inovaţiei etc. etc., dar consacrat lascară de masă datorită discursurilor din cadrul Conferinţeloranuale TED. TED înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât"Tehnologie, Divertisment şi Design" (v-aţi fi gândit să le puneţialături?) şi, din 1984, adună tot ceea ce e mai original în materiede gândire.
Mesajul principal al lui Ken Robinson este că, pretutindeni în lume(deci nu numai la noi!), educaţia a ajuns într-un impas şi nu maiare nevoie de o evoluţie, ci de o revoluţie.
Anul acesta a vorbit cu pasiune despre "tirania evidenţei", a"simţului comun", a mentalităţii "aşa se face", care nu doar căîngrădeşte imaginaţia, dar deseori este profund greşită. Şi asemnalat ceva interesant: tinerii de azi nu prea poartă ceas.Motivul i l-a relevat fata lui: "Un aparat cu o singurăfuncţiune!?" - la care bietul tată a încercat să replice timid:"Ba, nu, două, că arată şi data!" Unele ceasuri!
Pe de altă parte, îndrăznesc să adaug, sunt şi situaţii în care dinmultele funcţii şi opţiuni existente, utilizăm o câtime. Cine,oare, dintre noi, a folosit măcar o dată în viaţă mai mult de 1%din ceea ce oferă banalul Word (îmbogăţit mereu)? Scris, copiat,inserat, salvat, şters, printat. Uitaţi-vă la meniul afişatpermanent (nemaivorbind de cele din spatele lui) - pe câte opţiuniaţi apăsat vreodată, măcar de curiozitate?

tczarojanu@yahoo.com

TUDOR CĂLIN ZAROJANU (n.1956) a absolvit secţia de Informatică aFacultăţii de Matematică, Universitatea Bucureşti, cu lucrarea delicenţă "O privire matematică asupra piesei «Romeo şi Julieta»",publicată ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani îninformatică, pe toate sistemele de calcul şi în toate tipurile delimbaje de programare. Din 1992 lucrează în presă: cotidian,săptămânal, lunar, agenţie de ştiri, radio, TV. A debutat editorialcu volmul de proză scurtă "Viaţa ca troleibuz" (1992, PremiulUniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viaţa luiCorneliu Coposu" (1996, ediţia a doua 2005), romanele "Reluare cuîncetinitorul" (1997) şi "Sfârşitul lumii" (2005), culegerea deproză scurtă "Copiii asfaltului" (2007). În prezent lucrează înTVR, fiind realizatorul talkshow-ului "În spatele uşilor deschise",şi este colaborator permanent al Ziarului de Duminică, al revisteiFlacăra şi al Radio România Cultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO