Ziarul de Duminică

Despre smerenie/ de Tudor Călin Zarojanu

Despre smerenie/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

19.05.2016, 23:46 331

Un intelectual român de vârf a lansat nu de mult ceea ce presa, cu obişnuita ei aplecare spre „N-o să-ţi vină să crezi!” a numit „Un mesaj dur către liderii BOR”, şi anume „Iisus nu a intrat în Ierusalim cu Mercedes şi haine de mii de euro!” Remarca îi viza pe unii dintre înalţii prelaţi, în contextul unei discuţii despre viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului (al cărei proiect datează de pe vremea lui Carol I, când i s-au şi alocat 5.000.000 lei-aur, respectiv 5% din bugetul ţării – în treacăt fie spus) şi pe fundalul mai larg al discuţiilor despre religie, relansate de tinerii neomarxişti.

Afişarea ostentativă a opulenţei este cu certitudine ceva ce am prefera să nu vedem. Nici la clerici, nici la laici, nici la atei, liber cugetători sau agnostici. Dar remarca de mai sus rămâne năucitoare, căci Mântuitorul nu avea nici ceas, nici telefon mobil, nici televizor. Să înţelegem oare că, pentru autorul remarcii, vocaţia pastorală nu poate fi autentică decât prin renunţarea la toate lucrurile dobândite de omenire în ultimii două mii de ani? Un înalt ierarh ar fi mai credibil dacă ar călători pe un asin? Aveţi amabilitatea să vă gândiţi măcar o clipă ce comentarii s-ar stârni abia atunci! În primul rând, ar sări în aer toată presa, acuzând populismul unei asemenea atitudini şi ridiculizând-o. Îndrăznesc să spun: pe bună dreptate. Căci nu clonând condiţiile de viaţă de acum două milenii îţi arăţi credinţa, ci prin ceea ce simţi, gândeşti, spui şi faci.

În al doilea rând, cum tot există legenda – pe cât de aberantă, pe atât de persistentă – conform căreia religia s-ar opune cunoaşterii şi ştiinţei, iar biserica ar fi încremenită în Evul Mediu, abia aşa ar prinde consistenţă astfel de aserţiuni!

Cred că ne-ar fi util tuturor dacă am păstra simţul proporţiilor şi ne-am gândi de două ori înainte de a lansa o idee, o comparaţie sau o acuzaţie. După cum ar fi excelent dacă ne-am documenta un pic. Mă refer acum la marea problemă a construirii catedralei. Mai întâi, mi-aş dori ca opozanţii proiectului să arunce o privire la televizor – nu îndrăznesc să spun să treacă pe-acolo! – la Sf Liturghie în actuala Catedrală Patriarhală. Poate aţi văzut cum a fost acolo în noaptea de Paşti!

Apoi, vorbim totuşi despre o construcţie care va costa o treime din refacerea Arenei Naţionale, o bună parte din cost fiind asigurat prin donaţii, ceea ce nu-mi amintesc să fi fost cazul cu stadionul care stă acum degeaba. Şi, oricum, am îndoieli că numărul microbiştilor români e de trei ori mai mare decât cel al creştinilor ortodocşi…

Cât despre motivele ridicării catedralei, nu mai vreau să-ntreb dacă şi la Sofia, şi la Tirana, şi la Belgrad, şi la Kiev, Paris, Milano, Barcelona, Moscova şi Köln Dumnezeu iubeşte lemnul şi spaţiile mici… Prefer să vă recomand cu căldură să citiţi aici: http://basilica.ro/o-catedrala-pentru-capitala-date-corecte-si-semnificative/

Conform DEX, smerenia este „Atitudine umilă, supusă, respectuoasă;  comportare modestă, plină de bună-cuviinţă. (Bis.) Evlavie, cucernicie, pioşenie”. Rămâne să decidem, fiecare pentru sine, cât suntem de respectuoşi, modeşti, cucernici şi plini de bună-cuviinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO