Cu prilejul intrarii trupelor romanesti pe teritoriul bulgar in 1913, insotite de reporteri si scriitori inrolati voluntar au aparut si primele reportaje de front: "(...) In Bulgaria populatia se afla sub regim de teroare. Toti barbatii valizi fiind concentrati, invalizii sant insarcinati cu paza orasului si nu pot garanta siguranta publica. Furturile si crimele sant la ordinea zilei. Nimeni nu indrazneste sa se arate noaptea pe strazi. Posta nu vine; ziarele nu mai apar. Din cand in cand unele ziare oficiale scot cate un mic buletin care contine numai stiri despre victorii bulgare" (Adeverul, 9 iulie 1913).
Curand apar informatii despre urmele confruntarilor. Trimisul special al ziarului Adeverul a trait, intre liniile fronturilor, adevarate "zile de groaza". Iata cateva repere:
"Intrand in Doiran am fost izbiti de duhoarea pestilentiala a cadavrelor intrate in putrefactie. De aici ne-am dus cu o barca in satele Surlovo si Pataros. Amandoua erau pline de cadavrele femeilor, copiilor si mosnegilor cari se zbateau inca in spasmele mortii.(...) Pe strazile localitatii Kukusch era un spectacol fioros: la mici distante zaceau cadavre de copii cu ochii scosi, batrani cu limba taiata si femei cu gatul rupt.(...) In satul Datli unde ramasese un singur bulgar, dar si pe acesta il legasera grecii de un pom si pusesera foc sub el.(...) Cea mai zguduitoare impresie ne-a facut-o o femeie pe care am intalnit-o intr-un sat ascuns in munti, si, strangand la san capul despartit de trup al copilasului ei, striga: Rusia, tu ne-ai nenorocit! Dumnezeu sa te pedepseasca!" (Adeverul, 17 iulie 1913). Daca ne gandim la schimbarile care au maturat Rusia intre 1917-1919, parca acest blestem al unei femei indurerate din muntii Bulgariei a prins cu adevarat viata.
Alte stiri cutremuratoare - rupte parca din realitatea confruntarilor iugoslave din ultimii ani - erau aduse printr-o scrisoare de pe front: "(...) Bulgarii, fugind, si-au lasat mortii pe camp. Ici colo zac corpuri pe care grecii n'au avut inca timpul sa le ingroape; sub arsita soarelui cadavrele se descompun repede; cainii dau tarcoale prin tufisurile de pe langa drum. La fiecare pas dai de muntii de munitii goale, parasite sau aruncate, chipiuri bulgare, rufe si saci, fasii de camasi insangerate, tunici, arme frante, epolete smulse, cutii de tigari si conserve (...) si chiar carti de joc risipite." (Viitorul, 4 iulie 1913).
Intr-un alt articol de fond aflam ca la "soldatii bulgari s'au gasit urechi taiate pentru cerceii ce le purtau. (...) Bulgarii ataca pe trimisii altor state si comit astfel o infractiune de la dreptul gintilor pe care si barbarii de acum 2.000 de ani il respectau!(...) Feloni si lacomi, barbari si egoisti, Bulgarii au dat toate pildele rele" (Viitorul, 7 iulie 1913).
Presa occidentala - citata de cea romaneasca - afirma in vara lui 1913 ca: "Balcanicii n'au stiut decat sa macelareasca in cateva luni mai multe fiinte omenesti nevinovate, decat turcii in 60 de ani? (Viitorul, 4 iulie 1913).