Ziarul de Duminică

Destinaţii de neuitat/ de Ziarul de duminică

Destinaţii de neuitat/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.03.2016, 00:07 249

Cele mai frumoase oraşe. 220 de destinaţii de neuitat. Editura Litera. Cuvânt înainte de Annie Fitzsimmons, blogger „Urban Insider”, National Geographic Travel. Traducere din limba engelză de Oana Alecu.  

 

Vizitează lumea cu acest ghid mai special de călătorii. Experţii în turism de la National Geographic îţi prezintă cele mai interesante 220 de oraşe ale lumii, ilustrate prin imagini spectaculoase şi perspective unice.

Aventurează-te în canioanele urbane din Hong Kong şi Istanbul. Vizitează canalele magnifice şi comorile ascunse din Sankt-Petersburg şi Veneţia. Simte pasiunea în atmosfera incendiară din Rio de Janeiro şi Havana. Încheie-ţi călătoria în jurul lumii, descoperind secretele micilor comori, precum Halifax din Nova Scotia sau neconvenţionalul Asheville, din Munţii Apalaşi. La fiecare popas, simte pulsul autentic al fiecărui oraş.

Seria de articole îţi dezvăluie faţa nevăzută a oraşelor, detalii interesante, simboluri remarcabile, secrete locale, dar şi bizarerii. Fotografiile surprinzătoare ilustrând prezentul şi trecutul reprezintă adevărate capsule ale timpului care surprind ritmul accelerat de transformare al acestor metropole fascinante. În plus, câteva personalităţi autohtone ne prezintă locurile lor favorite: de la barurile din Berlin preferate de renumitul muzician Joe Jackson până la trattoria unde primarul Romei mănâncă de obicei alături de familia sa.

Volumul include şi 16 liste tematice cu cele mai interesante oraşe din lume: de la mâncăruri deosebite până la stilul de viaţă ecologic.

Un ghid autentic, suprinzător, dinamic. Descoperă de ce fiecare oraş ilustrat este catalogat drept unul dintre cele mai interesante ale lumii.

Scrie Annie Fitzsimmons: „În Berlin, oamenii adoră ping-pongul. N-aveam habar. Este prima mea călătorie în acest oraş mare care, după 25  de ani de la căderea Zidu­lui, este într-o permanentă transformare. Am pus stăpânire pe o masă mult râvnită la trotuar, în cafeneaua Liebling şi savurez un cappuccino.

Peste drum, într-un spaţiu plin de verdeaţă, observ un şir lung de oameni care îşi aşteaptă rândul la masa de tenis. Mă îndrept spre acel loc şi, deşi nu sunt foarte pricepută la ping-pong, sunt invitată la joc. Cu o porţie bună de râs şi lovind mingea dintr-o parte în alta, îmi fac, pentru câteva clipe, prieteni noi.

Oraşele ne oferă exact lucrurile de care avem nevoie: posibilităţi infinite, încredere, distracţie si cutezanţă într-o lume in care politicul, socialul şi culturalul se întâlnesc şi, deseori, intră în conflict.

Turnul Eiffel, Colosseumul, Opera din Sydney – am văzut marile  simboluri ale oraşelor de atâtea ori în filme şi în reviste, încât de multe ori avem senzaţia că le cunoaştem înainte să le vedem. Le ador, iar Poarta Brandenburg de aici, din Berlin, mă face să conştientizez că mă aflu aici, chiar aici! Acasă, la New York, încă sunt cuprinsă de emoţii atunci când privesc Empire State Building.

Dar – cel mai important! – mă aflu în căutarea ritualurilor zilnice care îi  leagă pe localnici de oraşele lor, fiindcă asta mă apropie de ei – ceaşca  de cafea perfectă din Roma, un tapas autentic în Barcelona, un traseu grozav pentru o plimbare cu bicicleta în Boston, un bar ascuns in Siem Reap. Am început să-mi fac propriile obiceiuri, de exemplu vizitez parcurile pentru câini, bibliotecile locale şi băcăniile. Mă urc in cele mai înalte clădiri ale oraşelor, de exemplu catedrala Saint Paul din Londra, pentru a vedea cum „dezordinea” de la sol, privită de deasupra, arată ca un puzzle perfect.

Micile obiceiuri zilnice – fie că este vorba de o baghetă caldă pe Ile  Saint-Louis din Paris sau o plim­bare târzie prin Bund, în Shanghai, bucurându-te de luminile Pudong-ului – dezvăluie acea faţă a oraşului  care nu poate fi surprinsă într-o carte poştală sau într-un selfie realizat în grabă.

Răsfoind aceste pagini, am impresia că savurez o cafea alături de o prietenă care îmi povesteşte despre oraşul în care locuieşte. Blindată cu recomandări, încep să-mi fac propriul traseu. Sentimentul de admiraţie şi de conectare devine mai intens. Aştept cu nerăbdare să văd ce va urma.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO