Ziarul de Duminică

Din istoria universală a spionajului (X). Al doilea război mondial/ de dr. Alexandru Popescu

Harry Hopkins, consilier al preşedintelui şi agent

Din istoria universală a spionajului (X). Al doilea război mondial/ de dr. Alexandru Popescu

Autor: Dr. Alexandru Popescu

24.06.2011, 00:08 632

De la "Orchestra Roşie" la "spionii atomici"

URSS

Alături de efortul de război, Uniunea Sovietică, prinprincipalele sale agenţii, GPU, NKVD, GRU, a fost deosebit deactivă şi pe "frontul secret", nu numai împotriva adversarilorAliaţilor, ci chiar şi a statelor aparţinând acestora, mai ales aStatelor Unite, unde s-a iniţiat obţinerea de informaţiitehnologice, mai ales din domeniul atomic.

Harta spionajului sovietic

În Statele Unite, agenţii sovietici au acţionat mai alessub acoperire diplomatică, principalul lor scop fiind de a obţineinformaţii referitoare la "Proiectul Manhattan", consacratobţinerii bombei atomice ("Operaţiunea Enormoz"). Unul dintre ceimai "productivi" astfel de "spioni atomici" a fostGrigoriHeifetz (?-1953),care stabileşte legăturicu oameni de ştiinţă dincadrul acestui proiect, între care Bruno Pontecorvo şi RobertOppenheimer. Anatoli Antonovici Iatskov (1913-1993) afostconducătorul unei reţele de "spioni atomici". Mihail Mukassei(1907-2008), împreună cu soţia sa, acţionează în "cetatea filmului"american, Hollywood, întreţinând relaţii cu actori, regizori şiscriitori proeminenţi (Theodore Dreiser, Charlie Chaplin, WaltDisney).Haik Badalovici Ovakimian (1898-1967) îi recrutează pesoţii Rosenberg. În 1939, devine şeful spionajuluitehnico-­ştiinţific sovietic din SUA.

În Marea Britanie, tot sub acoperire diplomatică, AnatoliVeniaminovici Gorski (1907-1980) coordonează activitatea spionilordin "grupul de la Cambridge" şi a celor angajaţi în penetrareaproiectului de realizare a bombei atomice, ca şi IuriModin.

Nikolai Zabotin acţionează în Canada, punând la punct oreţea pentru sustragerea secretelor atomice, dat fiind că şiaceastă ţară participa la programul de producere a bombeinucleare.

În Germania,Nikolai Ivanovici Kuzneţov (1911-1944)acţionează sub acoperirea identităţii unui ofiţer german, furnizândinformaţii de mare importanţă privind atacul german de la Kursk,producerea rachetelor V2. Actriţa Olga Cehova (1897-1980),nepoată amarelui scriitor rus Cehov, numită "regină neîncoronată aspionajului sovietic", reuşeşte să contacteze unele vârfuri aleierarhiei Reich-ului, scopul ei principal fiind acela de atransmite informaţii despre planurile germane de atacare a UniuniiSovietice.

Desigur, cea mai importantă personalitate a spionajului înJaponia şi a celui sovietic, în general, a fost Richard Sorge(1895-1944), care acţiona sub acoperirea de jurnalist şi conducea o"reţea" internaţională. Reuşeşte să se infiltreze în AmbasadaGermaniei, iar, pe 28 decembrie 1940, Sorge a trimis la Moscovaprimul avertisment despre un posibil atac nazist, urmat de altele,dar, ca şi în cazul altor spioni pentru URSS, Stalin nu îi acordăimportanţă. De fapt, cea mai importantă reuşită a lui Sorge a fostobţinerea informaţiei după care, în acel moment, Japonia nu vaataca URSS, căci nu putea face faţă unui război pe două fronturi.Ca urmare, Stalin a luat decizia de a trimite toate trupele dinOrientul Îndepărtat pe frontul de vest, ceea ce a contribuit lasalvarea URSS în acel moment. După capturarea lui Sorge,autorităţile japoneze propun un "schimb", dar cele sovieticerefuză. "Descoperirea" aportului hotărâtor al lui Sorge s-a produstârziu, în urma difuzării peliculei studiourilor francezeconsacrată activităţii sale. În opinia lui Ian Fleming, Sorgea fost"cel mai formidabil spion din istorie".

Agenţi cu misiuni speciale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO