Ziarul de Duminică

Din nou pe Raftul Denisei/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

18.02.2016, 23:55 62

Două superbe romane au apărut la începutul acestui an în colecţia Raftul Denisei a Editurii Humanitas fiction.

 

Cees Nooteboom – Pierdutul paradis. Traducere din neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu

Este, probabil, spun cei mai mulţi critici literari, cel mai bun roman al acestui autor, veteran al literaturii neerlandeze, născut în 1933, prozator, poet, dramaturg, eseist şi jurnalist. A apărut în 2004. Tema este paradisul pierdut.

Sunt mai mulţi naratori: în prolog şi epilog vorbeşte scriitorul; cele două părţi au, fiecare, câte un erou şi o eroină, care se confesează. În prima parte, Alma, o braziliancă din Sao Paulo, e violată într-o favelă în care ajunge întâmplător, după care pleacă în Australia, împreună cu cea mai bună prietenă, sperând să găsească paradisul. Almei îi plac îngerii, tablourile în care sunt pictaţi aceştia, se îndrăgosteşte de un artist aborigen pentru care acceptă să se deghizeze în înger la un festival de literatură desfăşurat la Perth, omagiu poetului englez John Milton (cel care a scris „Paradisul pierdut”).

În a doua parte, alt narator, Erik Zontag, critic literar nemilos, care o întâlnise întâmplător pe Alma în Australia, o reîntâlneşte într-o staţiune termală din Austria, dar o legătură serioasă între ei nu e posibilă. Oamenii şi îngerii nu se pot iubi. Fireşte, sunt şi multe alte direcţii de lectură ale acestui roman care lasă cititorul oarecum nelămurit, nesatisfăcut.

 

Anthony Burgess – Moartea la Deptford. Traducere din engleză şi note de George Volceanov

E ultima carte scrisă şi publicată de celebrul romancier englez, în 1993, anul morţii sale.

Un tânăr narator povesteşte viaţa lui Christopher Marlowe, asasinat la Deptford, în 1593, la 29 de ani. Student, poet dramatic apreciat de mulţi contemporani, inclusiv Shakespeare, spion al reginei, Marlowe pleacă la Reims să ancheteze un complot papiştaso-franco-spaniol vizând înlocuirea reginei Angliei cu cea a Scoţiei. E acuzat de ateism şi homosexualitate, dar refuză compromisurile. Un remarcabil roman istoric, în egală măsură şi thriller. Multă lume consideră acest roman o capodoperă. O excelentă traducere.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO