Ziarul de Duminică

Distincţii pentru literatură/ de Ziarul de duminică

Gala Tinerilor Scriitori 2014

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

23.01.2014, 23:59 61

GalaTinerilor Scriitori 2014

Săptămâna trecută s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de poezie a anului, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti. Juriul care a desemnat premianţii a fost format din critici literari câştigători ai premiului Tânărul critic literar la ediţiile 2011, 2012, 2013 - Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel. Juriul a primit 142 de cărţi apărute în 2013, iar Ministerul Culturii a finanţat acest eveniment cu suma de 10.000 de lei, fiecare câştigător primind suma de 1.250 de lei.

Premiul pentru Tânărul poet al anului 2013 a fost acordat ex-aequo lui Ştefan Baghiu, pentru volumul „Spre Sud, la Lăceni” (editura Cartea Românească), şi lui  Andrei Dósa, pentru volumul „American Experience” (editura Cartea Românească). Ştefan Baghiu nu a fost prezent la gală pentru a-şi ridica premiul, Dan Mircea Cipariu precizând că acesta se află la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, unde urma să primească Premiul Naţional „Mihai Eminescu” - Opera Prima. Nici poetul Andrei Dósa nu a fost prezent la Gala Tinerilor Scriitori, acesta anunţând anterior, pe o reţea de socializare, că refuză premiul.

Câştigătorul la categoria Tânărul prozator al anului 2013 a fost desemnat Bogdan Coşa, cu volumul „Poker. Black Glass” (editura Cartea Românească).

Tânărul critic al anului 2013 a fost desemnată Andreea Răsuceanu, cu volumul „Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară” (editura Humanitas). „Accept acest premiu cu toată bucuria din două motive. În primul rând, pentru că vine din partea unui juriu de prestigiu şi, în al doilea rând, pentru că premiul în sine se adresează noii literaturi, tinerilor scriitori, deci experimentalului, noutăţii, şi cred că este singurul premiu de acest gen de la noi, de asta mă bucur foarte mult că l-am primit anul acesta”, a spus Andreea Răsuceanu.

De asemenea, la Gala Tinerilor Scriitori, a fost acordat premiul Tânărul scriitor al anului 2013, lui Andrei Terian.

„Vă mărturisesc că sunt onorat de acest premiu din cel puţin două motive. Mai întâi, pentru că îi preţuiesc enorm pe criticii care au făcut parte din juriu - Bianca Burţa-Cernat, Alex Goldiş şi Mihai Iovănel - şi, în al doilea rând, pentru că mă bucur să mă aflu alături de ceilalţi 12 colegi care au fost nominalizaţi la această gală. (...) Cred că toţi au scris cărţi foarte bune (...) care meritau premiate dintr-un motiv sau altul. Însă, dincolo de aceasta, ceea ce mi se pare cel mai important lucru şi, de asemenea, lucrul pentru care vreau să-i felicit pe toţi colegii mei, nu sunt neapărat premiile primite, nu sunt neapărat nominalizările la această gală, ci însăşi calitatea cărţilor pe care le-au publicat de-a lungul anului trecut”, a declarat Andrei Terian.

Dan Mircea Cipariu a prezentat şi câştigătorul la categoria Cartea de poezie a anului 2013, Dan Sociu fiind alegerea celor trei critici pentru acest premiu. Scriitorul Dan Sociu a declarat că refuză premiul în valoare de 3.000 de lei, întrucât este finanţat de Institutul Cultural Român (ICR). (Dorina Calin, Mediafax)

Premiul Tormenta pentru cea mai bună carte străină, în Spania

Mircea Cărtărescu este câştigătorul premiului Tormenta al mejor libro de autor extranjero, pentru ediţia spaniolă a volumului „Nostalgia”. Publicat la prestigioasa editură Impedimenta din Madrid, în traducerea semnată de Marian Ochoa de Eribe, volumul „Nostalgia” a fost considerat de presa spaniolă una dintre cele mai bune cărţi străine apărute în 2012. „Premiul Tormenta este acordat de revista online de critică literară La tormenta en un vaso, iniţiată şi coordonată de Care Santos, scriitoare şi critic literar. A fost decernat începând din 2007, iar printre câştigătorii ediţiilor anterioare se numără Alice Munro şi Cormac McCarthy. Finaliştii din 2013 au fost, alături de Mircea Cărtarescu, Richard Ford şi John Irving.

În România, la sfârşitul anului 2013, la 20 de ani de la prima apariţie în ediţie completă, „Nostalgia” se situa în topul celor mai bine vândute cărţi ale editurii Humanitas, cu peste 50.000 de exemplare. (Dorina Calin, Mediafax)

 

Ion Mureşan, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”

Ion Mureşan este laureatul ediţiei a XXIII-a a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu cu Opera Omnia pentru anul 2013. Premiul este acordat anual de municipiul Botoşani, iar câştigătorul este desemnat de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. După premiere, Ion  Mureşan a declarat: „Mă onorează acest premiu mai cu  seamă că sunt primul laureat care aparţine generaţiei ’80, pentru că până astăzi această mare onoare a fost făcută unor artişti care fac parte din generaţii mai vechi. Mă mai bucur foarte mult pentru că eu am publicat doar trei cărţi de poezie şi acestea, iată, au fost apreciate la cel mai înalt nivel.” Ion Mureşan s-a născut în ziua de 9 ianuarie 1955 în localitatea Vultureni din judeţul Cluj. A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. După absolvire, a devenit membru al cenaclului „Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 şi 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 a deţinut funcţia de redactor la revista „Tribuna” din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean şi redactor-şef al revistei „Verso” din Cluj.

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum a fost acordat lui Ştefan Baghiu care a obţinut cu puţin înainte şi Premiul pentru Tânărul poet al anului 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO