Ziarul de Duminică

Doamna Nobel de Banat

Doamna Nobel de Banat

Dan Shafran, directorul Institutului Cultural Roman de la Stockholm, si Herta Muller in timpul Congresului International Waltic, iunie 2008

08.10.2009, 23:47 170

Am stat vreme de vreo jumatate de ora la aceeasi masa, la carese mai aflau Mircea Cartarescu, Horia-Roman Patapievici, ClaudiuKomartin, Ioan T. Morar, prilej nu atat de a discuta cu HertaMuller, actuala Doamna Nobel, cat de a observa ca nu parea nici pedeparte atat de radicala pe cat ne priveste din unele fotografii.Dar radicalismul caracterizeaza si viata, si opera ei.

In motivatia sa, Comitetul Nobel afirma ca a acordat PremiulNobel pentru Literatura pe 2009 Hertei Muller pentru ca, "princoncentrarea poetica si prin franchetea prozei, zugraveste imagineacelor deposedati".

Pentru o mai limpede imagine asupra cartilor ei, trebuie spusca, desi acestea, cu exceptia celei dintai, "Niederungen"("Tinuturile joase"), 1982, au fost publicate in Germania, care asi nominalizat-o la Nobel de trei ori, isi au temeiul in trecutulromanesc al autoarei. Sa luam, spre exemplu, cele trei cartipublicate in limba romana de Editura Polirom. Cel mai recent este"Animalul inimii" (aparut in 2006, in traducerea Norei Iuga): "Amscris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fostucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria measa fac asta" (Herta Muller). In completare, Nora Iuga adauga:"Fiecare carte a acestei scriitoare germane nascute in Banatulromanesc poarta amprenta terorii secrete care nu poate fi stearsadin memoria ei.

In cartile Hertei Muller, Securitatea nu este doar o institutierepresiva, ea imbraca toate aspectele raului uman: de la umilintasi hartuire pana la frica, tortura si moarte". Volumul "Regelese-nclina si ucide" (aparut la Polirom in 2005, traducere si notede Alexandru Al. Sahighian) cuprinde o selectie de noua texte carese constituie intr-un fragmentarium autobiografic. Ele se referatoate (chiar si cel intitulat "La noi in Germania") la perioadatraita de Herta Muller in Romania anilor '70 si '80, adancindfondul biografic personal in care experienta determinanta oreprezinta cea a totalitarismului. Reactiile autoarei - tinuta deSecuritate sub o observatie stricta -, psihologia victimei subdictatura anilor Ceausescu, producerea sistematica a fricii,alterarea relatiilor dintre oameni, climatul de suspiciunereciproca, toate acestea sunt descrise cu o agerime "rea" aprivirii, cu inteligenta (critica si autocritica) sclipitoare, cuscepticism.

In sfarsit, volumul de poezii "Este sau nu este Ion" (Polirom,2005) se leaga de Romania prin faptul ca este prima carte scrisa inlimba romana dupa plecarea autoarei, in 1987, in Germania.

Va prezentam in continuare cateva reactii la cald ale unorpersonalitati literare care cunosc bine si viata, si opera HerteiMuller.

Nicolae Manolescu, critic literar:

"As spune, "nainte de orice, ca este un premiu meritat de oscriitoare valoroasa si de o prezenta activa "n ultimii ani "nlumea culturala europeana. Faptul ca i s-a acordat premiul pentrumodul "n care opera sa prezinta dezradacinarea arata ca nu pot fiignorate radacinile romanesti ale Hertei Muller. Ea este nascutaaici, a trait aici, stie foarte bine cum merg lucrurile "n Romania,nu a uitat ce s-a "ntamplat si nu a pierdut contactul cu Romania.Mi se pare extraordinar si sunt fericit pentru Herta si pentruliteratura romana de acest oarecum neasteptat premiu, pentru caatunci cand vezi lista de candidati, unde se regasesc scriitoriprecum Amos Oz sau Philip Roth, parca nu "ti vine sa crezi cacineva se va uita la o scriitoare "nca tanara din Germania, carevine din Romania si care abordeaza o problematica de interes atatpentru cele doua tari, cat si pentru Europa."

Daniel Banulescu, scriitor:

"Herta Muller este unul dintre cei mai vii si mai periculosiscriitori. Actiunile sale sunt generate de bomba cu ceas aconstiintei montate in inima ei. In scrisul Hertei, politicaredevine o lupta pentru bine, iar nu o lupta pentru putere. Herta Muller are nelinistea filosofica a lui Camussi Sartre, plus o vulnerabilitate mai mare a fapturii si un farmecmai inalt al stilului. Anul acesta, Academia Suedeza a acordat unNobel si jumatate: unul pentru Germania si jumatate pentruRomania."

Claudiu Komartin, scriitor:

"Am avut, "n toamna lui 2004, sansa unei "ntalniri importante.Insotiti de Nora Iuga, traducatoare si veche prietena a nemtilororiginari din Romania, venisera la Bucuresti, pentru o lectura laInstitutul Goethe, Herta Muller, Oskar Pastior si Ernest Wichner.Daca blandetea si caldura seniorului Oskar Pastior te duceau cugandul la un tarm linistit peste care coboara arabescurile"nserarii, daca spiritul ironic si vivacitatea intelectuala a luiWichner evocau o Germanie a spiritului pe care profilurile marilorclasici germani au conturat-o de-a lungul secolelor "n spatiulmental european, Herta Muller mi s-a parut o aparitiecontradictorie (contradictia de fond fiind, "n cazul ei, una denatura etica), cand plina de viata si cuprinsa de frenezie (amauzit-o pe Herta Muller cantand melodii ale Mariei Tanase, pe carea facut-o cunoscuta "n Germania), cand "nvolburata si apriga, unscriitor-constiinta pentru care nu au existat si nu vor existaniciodata jumatati de masura.

Opera Hertei Muller reflecta zbuciumul si crizele uneiconstiinte de prim rang a ultimelor trei decenii, amintind deenigmatic-turbulentul Elias Canetti, un metronom al vietiiintelectuale din prima jumatate a secolului trecut. LiteraturaHertei Muller este valoroasa "n primul rand ca forma de manifestarene"ngradita a spiritului "ntr-o vreme cand totalitarismul macina cao piatra de moara vietile oamenilor ce alegeau sa gandeasca pe contpropriu si sa ramana liberi. Admir perseverenta si forta morala aacestei scriitoare ranite de tara "n care s-a nascut si "n care atrait pana la 44 de ani."

Nobel pentru a doua evadare din comunism

Este pentru a doua oara cand in Romania ajunge un ecou alPremiului Nobel. Prima data s-a intamplat in anul 1974, cand GeorgeEmil Palade obtinea, ca si cetatean american, Premiul Nobel pentruFiziologie si Medicina. Nascut la Iasi, in 1912, George Emil Palades-a casatorit cu fiica (Irina) a marelui industrias Malaxa si aplecat urgent in SUA, unde s-a si stabilit pentru tot restulvietii.

Anul trecut, pe opt octombrie, George Emil Palade s-a savarsitdin viata.

Anul acesta, tot pe opt octombrie, Herta Muller, scriitoaregermana de origine romana, a fost desemnata castigatoarea PremiuluiNobel pentru Literatura. In anul 1987 Herta Muller a emigrat inGermania (Federala) ca urmare a persecutiilor la care era supusa deregimul comunist. La a treia nominalizare (din partea Germaniei) laPremiul Nobel pentru Literatura (1999, 2008, 2009), Herta Muller sil-a adjudecat la fix un an de la incetarea din viata a celuilaltlaureat de origine romana, George Emil Palade. Dincolo de valoareain sine a operei lor (stiintifice si literare), cele doua Nobel-uriobtinute de catre cei doi cetateni de origine romana consolideazaun sperat orizont de asteptare - acela al unui Nobel atribuit unuiroman (de oricare origine). LucianVasilescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO