Ziarul de Duminică

Dobrogea s-a mutat la New York/ de Ziarul de duminică

Arhitecturi vernaculare din Dobrogea

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

06.11.2014, 23:37 47

Arhitecturi vernaculare din Dobrogea 

Institutul Cultural Român din New York şi Igloomedia vernisează astăzi, 7 noiembrie, în Sala Auditorium a ICR New York, expoziţa de arhitectură „Tradiţional â Modern. Arhitecturi vernaculare din Dobrogea” (foto 1-4).

Bruno Andreşoiu, arhitect şi director la Igloomedia, va susţine o conferinţă şi apoi va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Expoziţia cuprinde peste 30 de postere de mari dimensiuni (100 x 70 cm), de o excepţională calitate grafică, cu zeci de imagini, selectate din trei albume de referinţă, editate de Igloomedia. Primele două au apărut în colecţia „igloopatrimoniu”  şi au ca scop recuperarea şi revalorizarea arhitecturii tradiţionale din mediul rural dobrogean – „Stuf. Case tradiţionale din Delta Dunării” (2008) şi „Olane. Case tradiţionale din Dobrogea” (2012) –, iar cel de-al treilea  „Stuf. Tradiţional înseamnă modern” (2009)  cuprinde 15 proiecte de case şi pensiuni pentru Delta Dunării, inspirate de arhitectura  tradiţională a regiunii, cu acoperişul de stuf, dar cu un look extrem de contemporan. În acest sens expoziţia este o pledoarie pentru arhitectura ecologică.

Bruno Andreşoiu a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, în anul 1996, iar în 1999, a înfiinţat propriul birou de proiectare. Din noiembrie 2001, editează revista lunară igloo habitat & arhitectură, un periodic editat şi tipărit în excelente condiţii  grafice – care se bucură de aprecierea unanimă a specialiştilor în domeniu, din România şi de peste hotare.

Bruno Andreşoiu a fost vicepreşedinte, responsabil de imagine şi comunicare al Ordinului Arhitecţilor din Romania (OAR) - filiala Bucureşti (2006-2010), Comisar al Anualei de Arhitectură Bucureşti (2007-2010), membru in Consiliul Naţional al OAR (2006-2013). De asemenea, domnia sa a fost senior editor al revistei de cultură urbană re:PUBLIK (2005-2009) şi al revistei D.sign, supliment lunar al Ziarului Financiar (2004-2005). Între 2003 şi 2010, a editat albumele Anuala de Arhitectură Bucuresti. Din noiembrie 2005, editează Buletinul informativ al OAR Bucureşti. Coordonează, prefaţează şi concepe albumele din colecţiile igloomedia: Igloopatrimoniu, iglooprofil, igloobest, igloopocket, iglooguide, igloobooks, igloo art.

 

Commediadell’ arte la Teatrul Masca

Ediţia a X-a a Festivalului Măşti Europene... la Masca se desfăşoară în perioada 6-9 noiembrie la Teatrul Masca şi are o temă complexă: Commedia dell’ arte, un gen teatral mereu actual, cu „personaje mască”, fiecare dintre acestea întruchipând o anumită tipologie desprinsă din cotidian.
„Vă puteţi întâlni, profesionişti sau nu, cu un stil – Commedia dell’arte, ilustrat atât de italieni cât şi de români, veţi înţelege mecanismele colosale ale acestui fenomen teatral absolut unic, veţi putea crea măşti cu propriile voastre mâini, veţi trăi trei zile într-o atmosferă care aduce briza de Mediterană, de secolul XVII, de zidurile Veneţiei, de atmosfera splendidă a Carnavalului Italian”, a declarat Mihai Mălaimare, Directorul Teatrului Masca.

Commedia dell’ arte la Teatrul Masca


Invitaţii de anul acesta vin din Italia, ţara unde a luat naştere fenomenul Commedia dell’ arte. Compania Pantakin da Venezia, condusă de Michele Modesto Casarin este prezentă cu două reprezentaţii „Arlecchino - Don Giovanni” iar sculptorul şi creatorul de măşti Stefano Perocco di Meduna va realiza două sesiuni de workshop având ca temă  construcţia măştii de Commedia dell’arte. Michele Modesto Casarin va susţine pentru studenţii la limba italiană conferinţa „Modernismul/modernitatea Commediei dell’arte” la Universitatea Bucureşti, precum şi un workshop pentru tinerii actori la sediul Teatrului Masca.
Teatrul Masca este prezent în cadrul festivalului cu  spectacolul „Când dragostea poartă pâslari” (foto 5), regizat de acelaşi Michele Modesto Casarin, un vechi colaborator al teatrului.
Michele Modesto Casarin este laureat al „Leului de Aur” pentru regia celui mai bun  spectacol al Festivalului Internaţional de Teatru prezentat la Bienala de la Veneţia, editia  2006.

 

Ana Ularu, rol principal în Index Zero, SF-ul care a avut premiera la Roma

Ana Ularu (Serena, Periferic, serialul HBO Familia Borgia, Italiencele, Hârtia va fi albastră, Sunt o babă comunistă, O vară foarte instabilă) are rolul principal în SF-ul Index Zero (2014), alături de Simon Merrells (Spartacus, Tomorrow People, Judas Ghost, Invisible Eyes), în regia italianului Lorenzo Sportiello (foto 6 – Anna Kalcheva).

Ana Ularu, rol principal în Index Zero, SF-ul care a avut premiera la Roma

Actriţa a fost zilele trecute alături de echipa filmului la premiera mondială din cadrul Festivalului Internaţional de la Roma, de vineri, 24 octombrie. Evenimentul a avut loc la o săptămână după ce Ana s-a întors de la premiera londoneză a lungmetrajului Serena, regizat de deţinătoarea unui premiu Oscar, Susanne Bier, unde joacă alături de Bradley Cooper şi Jennifer Lawrence.

 

Concursul naţional de proză şi eseu „Ioan Slavici”

Revista de cultură „Tribuna”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, organizează a doua ediţie a Concursului naţional de proză şi eseu „Ioan Slavici”. Concursul conţine trei secţiuni: 1. roman; 2. proză scurtă; 3. eseu.

Pot participa autori de toate vârstele, cu sau fără volume personale publicate, cu condiţia ca textele trimise pentru concurs să fie inedite. În cazul romanului, se va trimite un fragment de maximum 20 de pagini; pentru proza scurtă, numărul textelor rămâne la latitudinea autorului, cu condiţia ca acestea să nu însumeze mai mult de 20 de pagini. La secţiunea eseu se vor accepta exclusiv studiile asupra operei şi biografiei lui Ioan Slavici; dimensiunile textelor pot fi variabile. Nu se acceptă texte scrise de mână.

Se aplică sistemul de semnătură cu motto: autorul alege un motto cu care va semna textele; într-un plic închis, inclus în plicul cu texte, semnat cu acelaşi motto, vor fi scrise datele personale ale autorului: nume, adresă, telefon, mail, volume publicate (dacă e cazul) etc. Autorii sunt rugaţi să specifice pe plic secţiunea la care concurează.

Juriul va fi format din personalităţi ale vieţii literare clujene – critici şi prozatori. Premiile constau în publicarea textelor în revista „Tribuna”. Festivitatea de premiere şi manifestările adiacente concursului se vor desfăşura în perioada 13-14 decembrie 2014 la Cluj-Napoca.

Lucrările pot fi trimise până la data de 3 decembrie 2014 (data poştei) pe adresa: Revista „Tribuna”, str. Universităţii nr. 1, Cluj-Napoca, jud. Cluj, cu menţiunea „Pentru Concursul Ioan Slavici”.

Informaţii suplimentare la tel. 0742-188.011 (Claudiu Groza).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO