Ziarul de Duminică

Doine de cinci stele la New York/ de Remus Andrei Ion

Coperta albumului ,,songs from afar”

Autor: Remus Andrei Ion

25.02.2016, 23:56 95

,,Pianistul Lucian Ban trimite o scrisoare de dragoste României natale cu noul său album Songs from Afar(...) Elevation combină tradiţia jazz-ului şi a cântecelor populare în această emoţionantă şi inspiratoare călătorie.”

New York City Jazz Record scrie astfel despre cel mai recent album al pianistului Lucian Ban alături de grupul Elevation, cu colaborarea extraordinară a lui Gavril Ţărmure. Acelaşi album a primit cinci stele în renumita revistă americană DownBeat Magazine – este o premieră pentru un muzician român.

Lucian Ban a dus de această dată şi mai departe o ideea a sa mai veche, aceea de a acomoda cu lumea marelui jazz tonalităţi muzicale din spaţiul românesc, de la George Enescu la vechi cântece de nuntă transilvănene.

De peste 20 de ani locuieşte, studiază, cântă şi manageriază evenimente la New York. Dar cântă şi la Bucureşti, şi la Berlin, şi la Bistriţa, şi la Londra etc.

Cel mai recent album pe care l-a înregistrat împreună cu cvartetul Elevation şi pe care l-a lansat în New York de ziua sa, pe 22 ianuarie, ,,Cântece de  departe” este un mix de vechi teme populare româneşti şi formule consacrate ale jazz-ului tradiţional.

,,Titlul, Cântece de departe, porneşte de la ideea de a aduna cântece, gânduri muzicale care mă reprezintă fie de aici, de acasă, de unde sunt, fie de acolo, de acasă, de unde sunt, de la New York.  Sunt câteva cântece transilvane, vechi doine, cântece de nuntă, sunt unele cântece care ţin de canonul jazz-ului, care mă reprezintă la fel de bine. Pe toate, cumva, le-am subsumat în ideea unor cântece de… departe”, mărturisea muzicieanul recent într-un interviu pentru TVR.

Marea provocare a  ,,Cântecelor de departe” sunt o doină - piesa care  deschide albumul - şi un vechi cântec de nuntă interpretat în două orchestraţii. Astfel, doi muzicieni de culoare din cvartetul Elevation s-au îndrăgostit de vechea muzică din spaţiul transilvan…   

,,Doina cu care deschidem albumul am tradus-o Transilvanian Sorrow Song [...] este extraordinar de frumoasă şi textul este uimitor. Am tradus  textul în engleză şi l-am pus pe copertă”, explică muzicianul.

Lucian Ban va reveni în luna mai în România alături de prietenul său, violistul american Mat Maneri (nominalizat Grammy). Vor face împreună o cercetare despre doină şi vor avea câteva concerte în oraşe din Transilvania.

Şi Elevation revine în România în acest an, în luna octombrie.

Mai multe despre Lucian Ban puteţi afla şi din interviul recent acordat pentru Televiziunea Română

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO