Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Perchezitionarea premierului Marghiloman

DOSARE DECLASIFICATE / Perchezitionarea premierului Marghiloman
27.01.2009, 17:06 393

Cunoscut ca un adept al razboiului alaturi de Germania, Alexandru Marghiloman a fost desemnat de regele Ferdinand sa indeplineasca functia de premier. De la Iasi, unde isi avea sediul guvernul, premierul a efectuat numeroase deplasari cu trenul, dorind sa cunoasca pe viu problemele semnalate de locuitorii care reclamau ca, din cauza distrugerilor de razboi, nu mai puteau sa-si refaca locuintele.
Cu prilejul unei asemenea deplasari, la 5 iulie 1918, trenul premierului Marghiloman a fost oprit de un ofiter german in gara din Marasesti si perchezitionat ca o garnitura obisnuita, desi feldmaresalul Mackensen ordonase ca acesta sa aiba libera trecere.
Generalul Eremia Gheorghe l-a informat pe Mackensen, telegrafic, despre incident. Acesta, stupefiat, i-a comunicat generalului roman parerea sa de rau, precizand ca, la prima ocazie, i-o va transmite si premierului Marghiloman: „Sunt indignat de lipsa de tact a inferiorilor mei. Este insa exclus ca o autoritate superioara germana sa fi dat un asemenea ordin, ca vagonul primului-ministru sa fie perchezitionat. Dar si in corpul nostru ofiteresc, in special in cel din rezerva, sunt elemente lipsite de buna-cuviinta, sau care, dintr-un exces de zel, imping lucrurile prea departe."
Fedlmaresalul Mackensen a ordonat o ancheta, cerand ca vinovatii sa fie pedepsiti, iar asemenea incidente sa nu se mai repete pe viitor. El a rugat totodata partea romana sa-i aduca la cunostinta „fara jena, orice lipsa de tact, abuz de putere, contrabanda etc. comise de trupele germane si ca este ferm hotarat a reprima astfel de acte cu cea mai mare severitate". Dorind sa fie sigur ca premierul Marghiloman nu avea sa mai fi perchezitionat de militarii germani, Mackensen i-a propus acestuia ca trenul cu care calatorea sa fie insotit de un ofiter neamt.
In cele din urma, la 23 iulie 1918, Mackensen a revenit cu precizari suplimentare, cu prilejul prezentarii generalului Gheorghiu, secretar general al Ministerului de Razboi: incidentul fusese ordonat de un ofiter german in rezerva, acesta primind porunca sa se deplaseze „imediat" la Bucuresti pentru a fi judecat.
De asemenea, Statul Major German a ordonat ca loctiitorul ofiterului german de legatura din Iasi sa se prezinte la Al. Marghiloman si sa-i prezinte regretele exprimate de feldmaresalului Mackensen.
Partea romana a considerat, la vremea respectiva, ca incidentul a avut un caracter secret, clasificandu-l.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO