Ziarul de Duminică

DOSARE DECLASIFICATE / Planul rusilor de a-l detrona pe regele Ferdinand esueaza

DOSARE DECLASIFICATE / Planul rusilor de a-l detrona pe regele Ferdinand esueaza
10.06.2009, 15:01 76

Neprimind nici un raspuns, bolsevicii l-au arestat, la 31 decembrie 1918, pe C. Diamandy, ambasadorul Romaniei la Petrograd, inchizandu-l in fortareata Petru si Pavel. Diplomatii straini de la Petrogad, coordonati de cel al SUA, s-au deplasat la resedinta lui Lenin, protestand fata de acest act. Intr-un scurt discurs, Lenin a promis ca hotararea arestarii avea sa fie revizuita si C. Diamandy eliberat, insa aceasta a fost pusa in aplicare cu intarziere, la 2 ianuarie 1918.

Observand ca planul detronarii regelui Ferdinand nu mai putea fi materializat, propagandistii bolsevici au inceput sa-i instige pe militarii rusi la dezarmarea si uciderea militarilor romani. Unul dintre aceste manifeste, pastrat in arhiva Sigurantei Generale, este mai mult decat elocvent: „Camarazii nostri rusi, vedeti cum Romania va opreste din drum si va dezarmeaza si rade de armata noastra ruseasca. Va ordonam ca tot asa si noi, armata Rusiei, sa facem contra Romaniei, oriunde veti gasi romani prin Rusia sa-i dezarmati si, ca razbunare, sa-i ucideti. Iar la un caz ca Romania va evacua sau va capitula si daca Romania va veni prin Rusia noastra, va ordonam si va invatam sa nu lasati pe nici un roman in pace, fie ca ar fi regele Romaniei, ministri (…), ofiteri (…). Pe nici unul dintre romani sa nu-i iertati daca va trece vreodata prin Rusia".
In scurt timp, Directia Politiei si Sigurantei Generale a fost informata ca, incepand cu 31 decembrie 1917, militarii rusi au incendiat Cahulul si Bolgradul, dedandu-se la jafuri in jurul oraselor Ismail si Sulina. Totul a culminat cu lupta de strada de la Galati, relatata la 4 ianuarie 1918 de ofiterii de navigatie de pe vaporul Eufrat: „3 soldati rusi au ofensat un maior roman pe cand acesta iesea din cinema, rupandu-i epoletii. Soldatii rusi, daca l-au luat drept ofiter rus sau stiau ca este ofiter roman, nu se stie. Ofiterul roman, la aceasta ofensa, raspunse cu focuri de revolver, ucigand pe unul dintre soldati si ranind pe celalalt. In ajutorul acestor soldati au alergat mai multi soldati rusi, vroind sa faca singuri justitie. Contra soldatilor rusi s-a tras cu mitralierele. Ca rezultat, fura ucisi 12 oameni si mai multi raniti. In urm acestui incident, prin oras circula patrule".
Excesul de zel de care au dat dovada militarii romani s-a soldat, la 6 ianuarie 1918, cu omorarea unui ofiter de cavalerie rus in gara din Roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO