Ziarul de Duminică

Dragobete a adus „Iubiri de altădată”/ de Elisabeta Lăsconi

Alphonse Daudet, „Soţii de artişti”, traducere din limba franceză de Cristina Geantă, Editura Allfa, 2012, 104 pag.

„Iubiri de altădată”

Autor: Elisabeta Lasconi

02.03.2012, 00:05 141

Se potrivesc de minune: o sărbătoare veche a dragostei din vechiul calendar popular, cu o noua colecţie "Iubiri de altădată". Editura Allfa a lansat vineri, 24 februarie, chiar de Dragobete, patru cărţi din colecţie care aduc aminte de farmecul unui timp trecut, când oamenii iubeau altfel, poate mai profund, poate mai intens...

Colecţia aduce surpriză după surpriză. Ne descoperă cărţi necunoscute ale unor autori ştiuţi din copilărie: Edmondo de Amicis, creatorul neuitatului "Cuore", a scris şi un mic roman al pasiunii, iar Alphonse Daudet a trecut de la "Piciul" la mica frescă a iubirilor boeme. Ne redescoperă mari autori, fie că adună într-un volum povestirile de dragoste ale lui Cehov sau romanul prea puţin ştiut a lui Machado de Assis.

Ideea colecţiei este şi frumoasă şi practică, formatul "de buzunar" (11x18 cm) ajută să o ai la îndemână (în poşetă, geantă, ghiozdan sau chiar buzunar). Merită preţuite veşmintele proaspete, adică traducerile noi. Cvartetul de titluri alese oferă un mozaic: un autor francez şi altul italian, un clasic rus şi altul brazilian. Aşa că, nostalgici sau curioşi, cititorii sunt invitaţi la o călătorie în trecut.

Alphonse Daudet, Soţii de artişti

Alphonse Daudet a adus bucurii cititorilor mici şi mari cu două cărţi clasice: "Piciul" şi "Isprăvile lui Tartarin din Tarascon". Dar a scris şi despre iubiri din lumea artiştilor, cu viaţa lor boemă. "Soţii de artişti", o colecţie de tablouri ale unor căsnicii, dovedeşte că dragostea poate avea cele mai diverse chipuri şi călăuzeşte spre destine diferite şi adesea imprevizibile.

Cum rezistă iubirea într-o familie de boemi? De ce se stinge dragostea unor artişti lirici care alcătuiesc un cuplu pe scenă? Cum poate un sculptor să dăltuiască gelozia nevestei? Autorul răspunde cu istoriile unor iubiri ce împletesc minunat sublimul, tragicul şi comicul, fermecându-şi cititorii prin felul cum stăpâneşte viaţa personajelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO