Ziarul de Duminică

Dublă constrângere, pe urmele Marelui Gatsby/ de Stelian Ţurlea

Dublă constrângere, pe urmele Marelui Gatsby/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

12.08.2011, 00:05 288

Un thriller cu totul aparte este "Dublă constrângere"*) de Chris Bohjalian, publicat de Editura Leda. Chris Bohjalian a scris treisprezece romane de mare succes, multe dintre acestea se află pe poziţii de top în listele de bestselleruri, au fost traduse în peste douăzeci şi cinci de limbi şi douădintre ele au fost ecranizate. În 2002, lui Bohjalian i-a fost atribut New England Book Award. "Dublă constrângere" este din 2007.

Este povestea unei studente de colegiu atacate pe când se plimba cu bicicleta pe un drumeag din Vermont şi căreia viaţa i se schimbă complet după acest eveniment. Laurel îşi găseşte refugiul în fotografie, începe să lucreze ca voluntară, apoi, după terminarea colegiului, este angajata unui adăpost pentru oamenii străzii, unde îl cunoaşte pe Bobbie Crocker, un bătrân suferind de schizofrenie, a cărui singură avere este o cutie de fotografii. Bătrânul moare pe neaşteptate, iar Laurel descoperă că fusese un fotograf de succes. (Interesant pare să fie amănuntul că Bohjalian chiar şi-a găsit subiectul într-o poveste asemănătoare în 2003: un prieten care era director la Vermont's Committee on Temporary Sherter din Burlington i-a arătat o cutie cu fotografii, rămasă în urma unui fost rezident. O parte dintre acele fotografii se regăsesc în roman: cartea include fotografiile alb-negru ale lui Bob "Sufleţel" Campbell, portrete de anonimi, autoportrete, jucători de footbal şi cântăreţi de jazz, care dau o puternică notă de autenticitate romanului.) Viaţa bătrânului devine obsesie pentru Laurel, care e convinsă că măcar o parte dintre fotografii dezvăluie un secret de familie. Aici începe povestea fascinantă cu eroii lui Scott Fitzgerald din "Marele Gatsby", tânăra ajungând la concluzia că bătrânul fusese fiul născut de Daisy Buchanan din relaţia ascunsă cu Jay Gatsby, ucis, se ştie, pentru o crimă pe care n-a comis-o el. Bohjalian pare să creadă, ca şi Nick Carraway, eroul lui Fitzgerald, că trecutul e puternic prezent în viitor. În carte apare şi Pamela Buchanan Marshfield, fiica lui Tom şi Daisy Buchanan, care face tot posibilul ca Laurel să nu scormone în trecut şi să afle adevărul. Integrarea acestor personaje din Scott Fitzgerald este, poate, cea mai ambiţioasă ispravă a lui Bohjalian, de care se achită magnific.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO