Ziarul de Duminică

Duelistul Iacob Lahovary

Duelistul Iacob Lahovary
08.09.2006, 17:40 361

Cazinoul din Sinaia a fost cunoscut la finele sec. al XIX-lea ca un loc unde politicienii romani, si nu numai, isi petreceau noptile la mesele de joc.
Dar ce se intampla cand jucatorii intrau in conflict? Se termina totul cu plecarea intempestiva a unuia dintre acestia sau gazdele aveau grija sa-i evacueze? Din pacate, mandria politicienilor nostri excludea din start ambele variante. Asa se ajungea la insulte si palmuieli, continuate cu un duel care, in cazul conflictului dintre Alexandru Catargiu si generalul Iacob Lahovari, a avut loc in dupa-amiaza zilei de 30 iulie 1895.
Cei doi jucau carti impreuna, la 5.00 p.m., acompaniati de Filitis, un tanar de 19 ani care mostenise o avere "colosala". Al. Catargiu a uitat sa fixeze miza. Generalul I. Lahovari l-a invitat sa puna banii pe masa, acuzandu-l de trisare. Cei doi s-au insultat reciproc, folosind cuvintele "sichimea" si "magarule". Generalul I. Lahovary l-a lovit pe Al. Catargiu cu dosul palmei pe obraz. Infuriat, acesta s-a ridicat in picioare, spargand monoclul generalului I. Lahovary dupa ce l-a lovit tot cu dosul palmei. Despartiti de ceilalti jucatori, protagonistii incidentului au continuat sa se inghionteasca si sa se insulte reciproc. Ajunsi afara, s-au duelat in fata Cazinoului. Gloantele trase de cei doi nu si-au atins tintele. La final, duelistii si-au strans mainile, sarutandu-se. "Onoarea cartoforilor a fost satisfacuta", apreciau gazetarii de la Lumea Noua. Cum Al. Catargiu detinea functia de ministru plenipotentiar al Romaniei in Rusia, iar I. Lahovari era sef al Marelui Stat Major, incidentul a fost adus si la cunostinta Regelui Carol I, aflat in vizita la Ischl, Austria (56 km E de Salzburg). Suveranul a fost informat telegrafic de un ofiter superior, cerand sa discute cu ministrii aflati in Bucuresti daca era necesar ca generalul I. Lahovari sa fie chemat in fata unui consiliu de judecata.
Credeti ca generalul I. Lahovary si-a stapanit temperamentul coleric? In nici un caz! Considerandu-se insultat de articolul Parerea unui militar, publicat de locotenentul I. Niculescu in Gazeta Poporului, la 5 august 1895, l-a provocat pe acesta la duel.
Cei doi si-au incrucisat spadele la Hipodrom (7 august 1895). Generalul a fost impuns in piept la al patrulea asalt. Doctorii P. Perini si I. Toma l-au pansat la locul incidentului. Onoarea generalului I. Lahovary mai trecuse un hop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO