Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Abandonarea memoriei – patologia Alzheimerului national

EDITORIAL/ Abandonarea memoriei – patologia Alzheimerului national
24.02.2010, 14:39 20
In dictionare, maladia Alzheimer este definita astfel:"O afectiune degenerativa progresiva a creierului care apare maiales la persoane de vârsta inaintata, producând o deteriorare dince in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului,cu pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si avalorii sociale a personalitatii sale, asociata cu tulburari decomportament, ceea ce realizeaza starea cunoscuta sub numele dedementa (din latina:demens). Boala si modificarile organice din creier care o insotescau fost descrise pentru prima data de psihiatrul sineuropatologulgerman, AloisAlzheimer. Denumirea de Boala Alzheimer a fostutilizata pentru prima data de psihiatrul german Emil Kraepelin inmanualul sau de psihiatrie (Lehrbuch der Psychiatrie, 1911). Aceasta boalareprezinta forma cea mai comuna de declin mintal la persoanele invârsta si a devenit tot mai frecventa o data cu cresterea longevitatii."
Ar putea fi extrapolata maladia Alzheimer din planul drameipersonale in acela al tragediei nationale? S-ar putea sa gresesc,dar mie imi pare ca da. Schimband termenii, are societatearomaneasca "tulburari de comportament"? Are. Manifesta easimptomele dementei, ale smintelii? Si-a pierdut discernamantul?Are tulburari de memorie? Raspunsul (meu) este da - pe toatalinia.
Sa presupunem insa ca Alzheimerul social este curabil. Sapresupunem ca, peste o vreme, societatea romaneasca isi va reveniin simtiri si va dori sa afle cum de s-a facut de s-aalzheimerizat. Dar "memoria interna", afectata de amnezie, nu-i vafi de prea mare folos, si atunci va incerca sa afle, din altesurse, raspunsurile - va apela la "depozitele nationale dememorie", adica la biblioteci. De ce la biblioteci? Pentru ca elear trebui sa fie depozitarele memoriei nationale. Pentru aceastafunctiune a bibliotecilor exista chiar si o lege, care se numeste"Legea depozitului legal". Conform acesteia, "depozitul legalreprezinta fondul intangibil al patrimoniului cultural nationalmobil". Acesta, "depozitul legal", ar trebui sa cuprinda toate"cartile, brosurile, fascicolele, ziarele, revistele, almanahurile,calendarele si publicatiile seriale (...) materialele de comunicarepropagandistica, avand caracter politic, administrativ,cultural-artistic, stiintific, educativ, religios, sportiv:programe, anunturi, afise, proclamatii, planse" etc.
"Depozitul legal" ar trebui sa fie organizat, la nivelcentral, de catre Biblioteca Nationala a Romaniei si sa aiba cabeneficiari: Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca CentralaUniversitara "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, Biblioteca CentralaUniversitara "Mihai Eminescu" Iasi, Biblioteca CentralaUniversitara "Eugen Todoran" Timisoara, Biblioteca MilitaraNationala si Centrul de Studii si Pastrare a Arhivelor MilitareIstorice Pitesti. Pe scurt, toate aceste biblioteci ar trebui saprimeasca si sa fie in posesia cate unui exemplar din fiecaredintre "produsele" enumerate mai inainte, astfel incat uncercetator dintr-o viitorime normala sa poata reconstitui anamnezaAlzheimerului social de care suferim in prezent. Chiar daca vaaparea, odata si odata, un astfel de cercetator, el nu va avea ceanume cerceta - "depozitul legal", adica "fondul intangibil alpatrimoniului cultural national" straluceste prin absenta (ma referin special la ultimii 20 de ani de "presa libera"). Astfel, esteposibil sa nu ne mai putem reactiva niciodata memoria si, caurmare, sa repetam, pana devin cronice, aceleasi greseli.Alzheimerizarea va genera atunci modificari organice ireversibilein intreaga societate si in toate mecanismele ei. Va fi atuncivremea proorocita de dragul si regretatul poet Ion Stratan (intr-unpoem publicat inainte de 1989): "Aici, unde noi am ajuns/ Este maibine ca binele./ Egali in prostie/ Aici este finele."

LUCIAN VASILESCU s-a nascut la Ploiesti, laanul 1958. Adica putin prea tarziu pentru a face o frumoasa carierain comunism si oricum prea devreme pentru a se capatui in noulcapitalism. Intre timp, si-a urmarit cu obstinatie proiectulpersonal, anume acela de a rata tot ceea ce poate fi ratat: inultimii 20 de ani a lucrat ca jurnalist si a publicat noua carti(una de publicistica si opt de poezie). Consecvent cu sine si inpas cu vremea, continua cu sarguinta proiectul anterior mentionat,practicand jurnalismul virtual si scriind carti materiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO