Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Toate miracolele, miracolul

EDITORIAL/ Toate miracolele, miracolul
22.10.2009, 14:10 42
Regizorul polonez se străduia să explice că ţinta filmelorsale e să prindă ceea ce rezidă in interiorul nostru; ştia de labun inceput că incercarea sa e sortită eşecului, că, spre deosebirede literatură, filmul e neputincios aici, dar asta nu-l oprea săincerce mai departe; "dacă filmul inseamnă să realizezi ceva,credea el, atunci e pentru ca o persoană să se poată regăsi in el."Şi pentru mai multă concreteţe, pentru a se face mai bine inţeles,apela la "o frumoasă poveste" pe care i-o spusese un ziaristamerican. Jurnalistul tocmai citise un roman de Julio Cortázar şiavusese marea surpriză să constate că personajul principal aveaaceeaşi viaţă, aceleaşi nume, prenume etc. ca şi ale sale. Aşa seface că i-a scris o scrisoare scriitorului argentinian in care-imărturisea că-i citise cartea şi descoperise că e o carte despresine. La rândul său, Cortázar, care nu-l văzuse niciodată peziarist, nu auzise de el, i-a răspuns printr-o admirabilă scrisoarein care se declara fericit că născocise un personaj care exista inrealitate.
Jurnalistul american i-a povestit lui Kieślovski cât e defrumos că se intâmplase ceva de felul ăsta. E dincolo de oricedubiu că şi Kieślovski găsea frumoasă această intâmplare şi de-adreptul mirabilă, pentru că a avut norocul să o audă; ii venea ca omănuşă, ii servea de minune in incercările sale de a vorbi desprefilm, in general, sau despre filmele sale, in particular. Dar maibine să transcriu vorbele lui:
"Continuu să le explic colegilor mei mai tineri pe care-iinvăţ că atunci când aprinzi o brichetă intr-un film, asta insemnăcă bricheta s-a aprins şi, dacă nu s-a aprins, inseamnă că brichetanu merge. Nu inseamnă nimic altceva; şi niciodată nu va insemnanimic altceva. Dacă, o dată din 10.000, se dovedeşte că inseamnăaltceva, asta inseamnă că cineva a realizat un miracol. OrsonWelles a realizat acel miracol o singură dată. Doar un singurregizor a reuşit să realizeze acel miracol in ultimii ani şi acelae Tarkovski. Bergman a realizat acel miracol de câteva ori. Fellinil-a realizat de câteva ori. Câţiva oameni l-au realizat."
De ceva vreme tot caut scrisoarea lui Cortázar adresatăjurnalistului american, convins fiind că, printr-un miracol, s-arfi putut să vadă lumina tiparului. N-am găsit-o. Mă mulţumesc cupovestea lui Kieślovski şi, mai ales, cu miracolul pe care l-arealizat şi el de câteva ori.

Iacob Florea s-a născut in 1958. A lucrat ca profesorsuplinitor, jurnalist, funcţionar guvernamental; in perioada1999-2003, a fost redactor-şef al revistei Tribunainvăţământului. Este autorul volumelor de proză Ingerultrage sforile (Ed. Cartea Românească, 1993), Tatăl lui Iona.Scrisorile primejdioase (Ed. Vinea, 2002), Sâmbăta dupăduminică (Ed. Ager, 2004). In 1994, i s-a acordat Premiulpentru Debut al revistei Ateneu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO