Ziarul de Duminică

Eminescu, poem cu poem/ de Ziarul de duminică

Cele două volume apărute şi autorul lor, dând autografe la Gaudeamus (fotografii de Cristina Ţurlea)

Cele două volume apărute şi autorul lor, dând autografe la Gaudeamus (fotografii de Cristina Ţurlea)

Autor: Ziarul de Duminica

15.01.2016, 00:00 85

Editura Allfa a inaugurat spre sfârşitul anului trecut seria de volume „Eminescu, poem cu poem” care va cuprinde întreaga operă poetică antumă a marelui poet, analizată de Alex. Ştefănescu.

„Unii cunoscuţi mă întreabă, declară celebrul critic, de ce este nevoie de aceste comentarii. «Nu s-a scris destul despre Eminescu? Credeţi că o să găsiţi interpretări mai originale ale poeziilor lui decât cele care s-au adunat de-a lungul timpului?» Doamne fereşte, numai originale n-aş vrea să fie interpretările mele! Dorinţa de originalitate i-a făcut pe mulţi exegeţi să se îndepărteze de textul eminescian. Este ca şi cum, la un concurs de tir, după ce primii participanţi au nimerit ţinta, următorii ar trage intenţionat în afara ei, fiecare tot mai departe, ca să nu-i imite pe cei dintâi! S-a ajuns la aberaţii, la consideraţii critice cu totul străine de poeziile lui Eminescu. S-a ajuns la o filosofare grandilocventă pe tema eminescianismului. Iniţiativa mea critică s-ar putea numi «întoarcerea la text». Să citim încă o dată, cu atenţie, poeziile lui Eminescu şi să încercăm să înţelegem prin ce anume ne farmecă.”  

O parte dintre textele acestei „recitiri” care va însuma în final câteva sute de pagini au apărut în foileton în „Ziarul de duminică”, vreme de mai multe luni. La Târgul de carte Gaudeamus, de la sfârşitul lunii noiembrie, au fost lansate primele două fascicole ale „recitirii”: Eminescu, poem cu poem – Luceafărul şi Eminescu, poem cu poem – Călin, file din poveste.

 

Urmează:

Eminescu, poem cu poem – Scrisoarea a III-a

Eminescu, poem cu poem – Venere şi madonă, Rugăciunea unui dac, Cugetările sărmanului Dionis, Melancolie, Floare albastră

Eminescu, poem cu poem – Doina, Împărat şi proletar, Glossă, Epigonii, O, mamă...

Etc.

 

O carte care ar trebui să se afle în casa fiecărui român, alături de Poeziile lui Mihai Eminescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO