Ziarul de Duminică

Emoţiile au ultimul cuvânt/ de Ziarul de duminică

Emoţiile au ultimul cuvânt/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.10.2012, 00:03 117

Gary Zukav, Linda Francis

În adâncul sufletului

Editura Curtea veche

Traducere de Anca Veronica Branovici. După ce a revoluţionat literatura motivaţională cu volumul "Lăcaşul sufletului" (apărut la Curtea Veche Publishing în 2009), Gary Zukav ne propune, în noua sa carte, intitulată În adâncul sufletului, să aprofundăm relaţia dintre minte şi suflet, cu scopul de a obţine o dezvoltare personală autentică. Respingând constrângerile ştiinţei din cercetările despre suflet, autorul atrage atenţia asupra conştiinţei emoţionale ca element esenţial pentru stabilirea armoniei dintre personalitate şi suflet. Conştientizarea emoţiilor înlesneşte armonizarea celor cinci simţuri ale omului şi trecerea dincolo de ele, spre suflet, în scopul desăvârşirii personale şi al dezvoltării relaţiilor benefice cu ceilalţi. Emoţiile sunt cele care au ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte starea de echilibru. Atunci când ne reprimăm emoţiile, fie ele pozitive sau dureroase, când eliberăm energia către univers într-un context afectiv definit de frică şi de neîncredere, cădem într-o capcană pe cât de greu de întrezărit, pe atât de periculoasă. Căutăm salvarea în locuri improprii şi ne agăţăm de persoane, obiecte, alimente, alcool etc., dezvoltând dependenţe deloc necesare. Eliberarea survine în momentul când conştientizăm durerea din spatele multora dintre acţiunile pe care le întreprindem şi care ne aduc în situaţii dificile. În acel moment, păşim către noi înşine.

Gary Zukav (n. 1941) este absolvent al Universităţii Harvard şi fost ofiţer în cadrul Forţelor speciale ale Armatei americane ("beretele verzi"). A câştigat "The American Book Award for Science" în 1979, pentru cartea The Dancing Wu Li Masters: An Overview of the New Physics, şi este unul dintre cei mai prezenţi autori pe lista de bestselleruri The New York Times. De altfel, Lăcaşul sufletului (Curtea Veche Publishing, 2009) a figurat timp de 31 de săptămâni conse­cutiv pe primul loc în acest clasament. Cărţile sale s-au vândut în peste 6 mili­oane de exemplare şi au fost traduse în 24 de limbi. Gary Zukav este creatorul unui nou concept, acela al "puterii ­autentice", care ia naştere prin armonizarea minţii cu sufletul, repre­zentând singura cale veritabilă către dezvoltarea spirituală. Conform autorului, specia umană se află în pragul unui important proces transformator, evoluând de la stadiul de fiinţe care urmăresc obţinerea puterii bazându-se pe capacitatea de percepţie a celor cinci simţuri - "puterea exterioară" - la cel de fiinţe care caută "puterea autentică", obţinută prin intermediul conştientizării emoţiilor. Autorul a primit onoruri din partea publicaţiilor The World Business Academy şi American Journal of Psychotherapy, pentru contribuţiile aduse la dezvoltarea psihosociologiei şi a studiilor despre conştiinţă.

Linda Francis, fost chiropractician, este cofondator al Institutului "Seat of the Soul" ("Lăcaşul sufletului"), prima organizaţie al cărui obiectiv constă în consilierea indivizilor, cu scopul de a-şi armoniza personalitatea cu sufletul. La Institut, Francis deţine şi funcţia de ­formator în cadrul Programului pentru dezvoltarea puterii autentice. Autoarea a devenit interesată de acest concept încă din 1989, când a citit pentru prima dată Lăcaşul sufletului. În anul 1993, l-a întâlnit pe Gary Zukav, cu care a încheiat un parteneriat spiritual, urmat de căsătorie. De-a lungul anilor, au colaborat atât la scrierea cărţii de faţă, cât şi a altor volume, printre care: The Mind of the Soul: Responsible Choice şi Thoughts from the Heart of the Soul.

M. Scott Peck

Speranţa de a vindeca răul uman

Editura Curtea veche

Traducere de Lucian Popescu. O carte tulburătoare, fascinantă, ce redeschide vechea discuţie despre esenţa răului uman. Deşi de-a lungul timpului această problematică a fost dezbătută mai degrabă de filozofie şi religie, avem acum o altă abordare - din perspectiva unui psihiatru cu o remarcabilă deschidere interdisciplinară. Un tur de orizont asupra naturii umane, un dialog deschis între psihologie şi religie. Cazurile clinice prezentate aici, manifestări ale răului în viaţa cotidiană, deşi la prima vedere pot fi catalogate drept maladii psihice, la o analiză psihiatrică atentă refuză să se înscrie în categoriile standard ale psihologiei sau psihiatriei. Minciuna este trăsătura cea mai relevantă a răului ce sălăşluieşte în oameni, ea fiind atât un simptom, cât şi o cauză a răului. Deşi oamenii consideră în general că psihoterapia şi exorcismul sunt lucruri complet diferite, Scott Peck ne demonstrează că amândouă sunt nişte procese psihoterapeutice, atât ca metodă, cât şi ca rezultat. Diferenţa majoră dintre cele două constă în faptul că în cazul psihoterapiei există o libertate totală, pacientul putând să încheie şedinţa oricând doreşte. Nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul exorcizării. În acest caz, pacientul se află la discreţia celui care conduce şedinţa şi nu poate să întrerupă singur procesul de exorcizare, ceea ce îl poate transforma într-o victimă, pentru că exorcismul este până la urmă un război spiritual. La limita dintre ştiinţă şi religie, Psihologia minciunii îi oferă cititorului o nouă perspectivă asupra unor subiecte controversate, iar în final îi poate schimba chiar viziunea asupra vieţii.

Morgan Scott Peck (1936-2005) a fost un cunoscut şi apreciat psihiatru şi autor american. A absolvit Friends Seminary în 1954, Harvard în 1958 şi a obţi­nut titlul de doctor în medicină în 1963, la Case Western Reserve University. De-a lungul carierei sale de psihiatru, a ocupat diverse funcţii administrative guvernamentale. A fost director la New Milford Hospital Mental Clinic şi a practicat psihiatria în cadrul unui cabinet particular în New Milford, Connecticut. Lucrările lui Peck reprezintă o sinteză a experienţei obţinute din practica psihiatrică şi a unei puternice şi distincte perspective religioase. Una dintre convingerile sale este că oamenii în care sălăş­luieşte răul îşi atacă semenii în loc să se confrunte cu propriile eşecuri. Opiniile sale religioase au fost criticate de anumiţi fundamentalişti creştini (de exemplu, Debbie Dewart). În 1984, Peck a colaborat la înfiinţarea Foundation for Com­munity Encouragement, o fundaţie nonprofit de educaţie publică, a cărei misiune declarată a fost de "a învăţa indivizii şi organizaţiile principiile comunităţii". Fundaţia şi-a încetat activitatea în 2002.
În 1994, Peck şi soţia sa, Lily Ho (de care s-a despărţit în 2004), au primit Premiul Internaţional pentru Pace al Comunităţii lui Hristos. De acelaşi autor, la Curtea Veche Publishing au mai apărut Drumul către tine însuţi (2001) şi Drumul către tine însuţi şi mai departe (2007, 2008).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO