Ziarul de Duminică

Ereditate voievodala

Ereditate voievodala
25.01.2008, 17:55 408

Familia Callimachi, care a dat Moldovei in epoca fanariota patru domnitori, a ajuns pana in preajma zilelor noastre prin personalitatea lui Scarlat Callimachi - comunist in ilegalitate, poet si istoric, devenit dupa cel de-al doilea razboi mondial directorul Muzeului Romano-Rus.

Nu a fost insa singurul urmas in secolul XX al acestui insemnat neam moldovenesc, caruia A.D.Xenopol i-a consacrat o monografie, aparuta in anul 1897.
In arborele genealogic din aceasta lucrare poate fi vazuta descendenta ramurii "printului rosu" dintr-un frate al domnitorului Ioan Teodor Callimachi. Exista insa si o bransa directa, mult mai putin cunoscuta, care duce mai departe pe linie feminina ereditatea voievodala: ramura Papadopol-Calimah.
Eufrosina, una dintre fiicele domnitorului Scarlat Callimachi si ale sotiei sale Smaragda, fiica domnitorului Nicolae Mavrogheni, a savarsit o "mezalianta", casatorindu-se cu capitanul de nava grec Nichifor Papadopol. Copiii lor au purtat atat patronimicul tatalui, cat si pe cel al mamei lor, numele "Papadopol-Calimah" perpetuandu-se apoi de-a lungul a trei generatii.
Domnita Eufrosina si sotul ei l-au avut pe Alexandru (1832 - 1898) - casatorit cu Amelia Plitos (fara urmasi), Scarlat, Smaranda - casatorita cu P. Panu, avand un fiu, Nicolae, si Aristide (1838 - 1917), casatorit cu Caterina Veisa. Atat Amelia Plitos, cat si Caterina Veisa proveneau din familii moldovenesti de rang boieresc. Om de incredere al lui Voda Cuza, Alexandru Papadopol-Calimah a fost ministru de externe in vremea domniei acestuia si membru al Academiei Romane, ca recunoastere a operei sale de istoric.
Descendenta, in continuare, a ramurii Papadopol-Calimah mi-a fost clarificata multumita unei scrisori cu continut istorico-genealogic, pe care unul dintre fiii lui Aristide Papadopol-Calimah, Constantin, avocat pe langa Judecatoria din Stanisesti, i-a trimis-o nepotului sau de frate, cu acelasi nume, din Bucuresti. Acesta din urma era casatorit cu Maria Magdalena Raileanu (descendenta directa a lui V.A. Urechia), al carei var, regretatul inginer Radu Constantinescu, mi-a comunicat-o cu consimtamantul destinatarului ei.
Aristide si Caterina Papadopol-Calimah au avut, asadar, patru copii: Teodor, cu studii la Institutul Theresianum din Viena; Alice (casatorita cu N. Sutu, scoborator al domnitorului Alexandru Sutu), Efrosina (devenita sotia medicului profesor Valeriu Rosculet) si Constantin (avocat, casatorit cu o domnisoara Demetriade). Amintitul Teodor Papadopol-Calimah a avut doua sotii: Caterina Carlova, stranepoata de frate a poetului Vasile Carlova (de care a divortat si cu care l-a avut pe Constantin (n.1905, incetat din viata in deceniul noua) si Eugenia Thiees.
Constantin a fost o figura demna de interes, avand o biografie paralela parca cu cea a rudei sale Scarlat Callimachi ("printul rosu"): in primii ani de dupa instaurarea regimului totalitar a fost secretarul general al ARLUS (Asociatia pentru strangerea legaturilor cu URSS), pentru ca ulterior, in anii de oarecare relaxare, sa devina traducator, mai ales din literatura engleza. Fie mentionat in acest sens mai ales cunoscutul roman Revolta de pe Bounty.
Unchiul sau de la Stanisesti - cel cu acelasi nume - a avut o fiica, Maria (cu studii de pian, casatorita cu Barbu Tulliu) si un fiu, Nicolae (1911 - 1984). Maria a avut o fiica, Mihaela, stabilita la Paris, iar Nicolae, un baiat, Cornel, traitor in Bucuresti, cu care se incheie aceasta spita genealogica de obarsie domneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO