Ziarul de Duminică

Eroina din Turn/ de Anca Nastasi. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

21.11.2013, 23:52 178

Turism medieval, nu de 5 stele, nici de 2 margarete si nici pentru profitul gazdei. Celebra actrita Ioana Craciunescu, admirata, ne amintim, in ecranizarea romanului „Ion”, are un proiect incredibil: salvarea de la ruina a cetatilor vechi ale Transilvaniei. Planul functioneaza! Ofera casa, masa si distractie, iar banii incasati de la turisti ii investeste in restaurari.

Poeta si actrita isi investeste de sase ani toti banii in monumentele de arhitectura parasite ale Ardealului. E navetista intre Bucuresti, Paris si Medias, unde piesele de teatru in care apare se joaca cu casa inchisa. Timpul liber si-l petrece salvand de la moarte comorile uitate ale satelor. Inclusiv un turn batran de 150 de ani, ca si casele parohiale pe care le-a restaurat deja, niciuna aflata in proprietatea ei. Ca sa le poata ingriji le-a inchiriat de la autoritatile locale si bisericesti. Sa ajungi aici, in satul Pelisor nici macar nu ai sosea, ci un biet drum pietruit. Sasii au dat bir cu fugitii si au lasat biserica in paragina. Unul singur nu s-a indurat sa plece. Are pofta de lucru. Pe acest principiu, omul s-a angajat in fata Ioanei sef de santier. A tocmit muncitori si a inviat locul. Iar azi, casa parohiala - folosita pana de curand de fostul CAP drept depozit de cartofi - e si casa de oaspeti si muzeu viu. Cine doarme aici are deasupra capului un poem ascuns, scris de Ioana, iar podul casei isi invita musafirii pe taramul povestilor.

Desi bucuros ca istoria satului si-a gasit un salvator, nici ultimul sas ramas la Pelisor nu o intelege pe actrita. Mai degraba o compatimeste ca pe un Sisif, fiindca nu toti satenii apreciaza truda ei, unii au spart geamuri, au furat ornamentele, scaldatoarea, tot ce se poate fura.

De cand a aparut Ioana in sat, si cositul gradinii devine o problema: pusi pe capatuiala, satenii care alta data coseau bucurosi gratis si-si luau fanul pentru animale, nu mai vor decat pe bani, convinsi ca e bogata!

Povesteste cu ciuda, cum caprele satenilor au devorat cei cativa ciresi donati de niste turisti japonezi. Totusi, in disperarea ei constructiva, Ioana nu se lasa dezarmata.

Rolul Anei din „Blestemul pamantului, blestemul iubirii” a facut-o celebra.

Au trecut 30 de ani, iar Ioana se declara acum masterchef in bucataria ei de vara din satul Atel, unde asa cum a visat, vin oaspeti.

Musafirii incep sa apara. Sunt oameni care s-au molipsit de imaginatia ei nebuna si de visul ei indraznet, de-a recladi ruine in schimbului unui pret cinstit. Banii incasati pe cazare vor fi investiti in biserica fortificata de la Pelisor.

Pe nesimtite, gradina prinde viata. Fiindca si scolarii din Medias isi petrec week-endul la Atel, impreuna cu profesoara lor de arte plastice. Modeleaza in lut si invata linogravura, intr-un decor care ii inspira. In pauza de lucru se transforma in arcasi! Cine nu vrea sport medieval primeste o lectie de istorie. In pivnita, Ioana are sute de costume de teatru, vechi si valoroase, aduse tocmai de la Paris. Ioana le explica de ce multe din vechile costume frantuzesti sunt atat de mici, incat par de copii.

Oaspetii de la oras sunt uimiti de frumusetea dormitoarelor, care pastreaza parfumul vremii de altadata, dar reinterpretat. Fiecare camera are zona ei de fuga, de visare. Ioana le-a decorat dupa propria ei imaginatie, cu mobila veche, cu obiecte rare. Aici nu scrie nu atingeti, ca-n magazinele de antichitati, proprietara chiar vrea sa pui mana pe lucruri, sa te bucuri de ele.

In timp ce musafirii se bucura de paradisul regasit, Ioana pleaca la cumparaturi, in satul vecin. Mirodeniile si le alege direct din gradina.

In gradina de la Atel, turistii si-au gasit costume demne de o cetate medievala, iar petrecerea e in toi. Friptura sfaraie la foc iar gazda isi imbie mesenii, in stilul ei original. In vizita la Ioana, o simpla cina in gradina se transforma pe nesimtite in spectacol. Oamenii se bucura, sunt liberi sa se exprime, se simt in elementul lor.

Nimeni nu se plictiseste in vacanta la Ioana, chiar daca „hotelurile”  ei medievale n-au nici stele, nici margarete si sunt rupte de realitatea cotidiana. 

Turismul pe care il propune actrita are deocamdata putini adepti, artisti sau scriitori. Dar usa ei e deschisa tuturor. Nu are o firma, ci doar o fundatie care se numeste URGENT, iar toate incasarile sunt destinate exclusiv restaurarii. Viseaza sa readuca la Pelisor orga, care e plecata acum intr-un muzeu si sa scoata satul din amorteala, sa-l puna pe harta turistica. E sigura de reusita, pentru ca si ea are ce oferi in schimb: o evadare in trecut care iti poate schimba viata.

 

Reportaj difuzat de Protv în emisiunea “România, te iubesc!”, din 20 octombrioe 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO