Ziarul de Duminică

Erotism/ de Ziarul de duminică

Erotism/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.05.2016, 23:49 47

 Catherine Hakim

Puterea capitalului erotic

Editura All

 

Lucrarea inovatoare a lui Catherine Hakim, publicată în 2011 (Honey Money. The Power of Erotic Capital), ne arată cât de important este capitalul erotic în viaţa fiecăruia. Pornind de la analiza lui Pierre Bordieu privind formele variate ale capitalului, autoarea propune un nou concept – ,,capitalul erotic”. În ciuda evidentelor conotaţii sexuale ale titlului sub care a apărut in engleza (inspirat, se pare, de expresia folosita de prostituatele din Jakarta – No money, no honey), lucrarea constituie un exercitiu academic serios, ideile autoarei fiind susţinute prin statistici, articole ştiinţifice, numeroase note şi o bibliografie solidă.

Cartea este structurată în două părţi, care inglobează opt capitole, precedate de o introducere. La final apar două anexe, bibliografia şi notele. Printre chestiunile abordate de Catherine Hakim regăsim: dinamica relaţiilor în cadrul cuplurilor heterosexuale sau de homosexuali în care un partener este mai tânăr şi mai atrăgător; industria comercială a sexului, care se bazează pe vânzarea capitalului erotic; controlul exercitat de ideologiile patriarhale asupra capitalului erotic al femeilor; perspectiva feminismului privind capitalul erotic.

Pornind de la date clare, ea ne demonstrează că forţa capitalului erotic se dezvoltă de la o vârsta fragedă. Se presupune că acei copii care sunt frumoşi, sunt şi inteligenti, pricepuţi şi ascultători. Autoarea analizează modul în care femeile şi bărbaţii învaţă să profite de capitalul erotic pe parcursul vietii, scoate în prim-plan variaţiile acestuia în diferite spatii culturale şi examinează impactul său asupra activităţilor umane, de la întâlniri amoroase şi alegerea partenerului, până la artă, politică, lumea afacerilor, muzicii, filmului şi sportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO