Ziarul de Duminică

EUNIC Italia – limba română la Porţile Deschise/ de Ziarul de duminică

EUNIC Italia – limba română la Porţile Deschise/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

26.09.2013, 23:58 41

În cadrul Zilei Porţilor Deschise – o iniţiativă a clusterului EUNIC Italia Milano dedicată Zilei Europene a Limbilor (26 septembrie), cu ocazia căreia centrele culturale europene din Milano sunt deschise pentru public –, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano, vă invită să descoperiţi sau să regăsiţi limba şi cultura română sâmbătă, 28 septembrie, între orele 10:00-17:00.

EUNIC (European National Institutes for Culture) este reţeaua de institute culturale naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene care activează în străinătate şi a fost creată pentru a stimula cooperarea culturală, pentru a promova o mai bună cunoaştere a culturilor europene şi pentru a încuraja învăţarea limbilor străine. Din clusterul EUNIC Italia Milano fac parte: Forum Austriaco di Cultura, Institut francais Milano, Goethe-Institut Mailand, Instituto Cervantes Milano, Centro Ceco, Istituto Svizzero di Roma – Centro Culturale Svizzero Milano, Consolato Generale di Polonia in Milano, British Council, Consolato generale dei Paesi bassi, Consolato della Grecia a Milano şi Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia (din 19 noiembrie 2009).

Dacă veţi trece pragul Centrului Cultural Italo-Român din Milano pe durata Zilei Porţilor Deschise, veţi putea lua parte la evenimentele organizate dezvoltându-vă astfel simţurile culturale: veţi „vedea” artă românească, „gusta” limba română, „adulmeca” aroma Cafenelei literare, veţi „asculta” basme româneşti şi „atinge” cărţi româneşti.

Cu ocazia Zilei Porţilor Deschise, Daniela Nenciulescu propune o selecţie de lucrări din hârtie şi sculpturi de mici dimensiuni.

Daniela Nenciulescu s-a născut în 1952 la Bucureşti, unde a urmat Liceul de Artă. Din 1969 trăieşte în Italia, unde a terminat studiile şi s-a specializat în ceramică. Din 1971 expune în numeroase expoziţii publice şi private în Italia şi în străinătate. Lucrările sale se află în colecţii publice din Italia şi din străinătate.

Începând cu data de 5 octombrie, se reiau cursurile de limbă română pentru italieni (nivelurile A1-A2 şi B1-B2 ), desfăşurate la Biblioteca din cadrul Centrului Cultural Italo-Român din Milano în Via Trebbia 33.

Va fi prezentată Cafeneau literară a Violetei Popescu, un proiect iniţiat în 2012, în cadrul Bibliotecii din via Trebbia, 33, ca un schimb intercultural, o alternativă la depersonalizanta lume virtuală, un loc de întâlnire pentru cititorii de toate vârstele, pentru iubitori de literatură română, italiană şi universală.

Iar după-amiază va fi prezentat proiectul BASMUL ROMÂNESC – prof. Mariana Paliev. Este vorba despre un proiect al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, lansat la 1 iunie 2013, în cadrul programului „Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească”, organizat de Institutul Limbii Române din Bucureşti. La proiect iau parte elevii români sub îndrumarea profesorilor care predau în şcolile italiene în cadrul acestui program.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO