Ziarul de Duminică

EUROPAfest 2015/ de Ziarul de duminică

EUROPAfest 2015/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.05.2015, 00:05 36

Singurul festival din Europa care reuneşte 4 genuri muzicale – jazz / blues / pop / clasic revine în 2015 cu concerte de excepţie. Sub sloganul „It's all about live quality music!”, EUROPAfest prezintă în perioada 14 - 23 mai, peste 300 de artisti din 45 de ţări – Europa, dar şi invitaţi speciali din SUA, Australia, China sau Japonia.

Din 2005 EUROPAfest se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Casei Regale din România.

În fiecare an festivalul aduce ceva nou. În 2015, pentru prima dată în istoria sa, EUROPAfest îşi va deschide porţile cu un dublu Opening Concert – Bucureşti / Sibiu. Astfel, pe 14 mai, publicul din două oraşe culturale reprezentative va asista, începând cu ora 19:00, la un concert de excepţie. Dacă pe scena Teatrului Excelsior se vor auzi acorduri de blues şi jazz, cu Turn On / Finlanda şi Hot Club de Bucharest / România, având-o ca solistă pe Raluca Stoica, pe scena Sălii Thalia din Sibiu va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest, Momoka Masuda din Japonia alături de orchestra Filarmonicii din Sibiu.

Următoarele zile aduc o agendă plină – concerte, concursuri internaţionale, recitaluri, jam  sessions, sesiuni de autografe, workshopuri, pentru ca totul să culmineze cu Concertul de Gală din 23 mai. Evenimentele EUROPAfest se desfăşoară în locaţii diferite din Bucureşti şi Sibiu, pentru a da posibilitatea manifestărilor paralele: Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Sala Auditorium – Institutul Cervantes, Institutul Italian, Sala Arcub, Sala Thalia, Sala Rossini, Sala Enescu, Sala Berlioz, Ibis Caffe L’Estaminet şi Athenee Palace Hilton.

Directorul festivalului, Luigi Gageos, declara: „Fiind muzician, am creat EUROPAfest cu pasiune şi credinţă în reuşită. Timp de 22 de ani am oferit publicului un festival care se remarcă prin profesionalism, muzică de calitate şi eleganţă. EUROPAfest reuşeşte an de an să aducă un aer de prospeţime în peisajul evenimentelor din România, păstrându-şi totodată nota de rafinament.”

Punând accentul pe calitate şi mai puţin pe comercial, jmEvents, organizatorul festivalului, încurajează apropierea tinerilor de muzica buna oferind intrarea liberă studenţilor, în limita locurilor disponibile.

 

Agenda EUROPAfest reuneşte 10 evenimente

Cele mai apreciate evenimente care se desfasoara sub umbrela EUROPAfest sunt:

14 mai / dublu Opening Concert – Bucureşti & Sibiu

Zilele de muzică bună încep cu armonie, fast, exuberanţă şi atmosferă electrizantă. Momente de răsfăţ, interpretari inedite şi originale, invitaţi speciali, proiecţii şi prezentari atractive.

 

16 – 23 mai / Bucharest International Jazz Competition

Cotat de BBC între primele 3 concursuri de jazz din Europa, Bucharest International Jazz Competition, introdus pe agenda EUROPAfest în anul 2007 a înregistrat încă de la prima ediţie un succes răsunător – 30 trupe din 25 de tari. Sub sloganul „100% jazz and more” evenimentul invită publicul să descopere concepte inedite şi cei mai buni muzicieni de jazz ai momentului,  „creme de la creme” ai noii generaţii din toate colţurile lumii. Concertele sunt secondate de jam sessions şi workshopuri cu specialişti internaţionali. Anul acesta au intrat în Semifinala 15 trupe de jazz din tot atâtea ţări. Concursul promite publicului român jazz de calitate, seri amprentate de originalitate, vitalitate, surprize şi combinaţii inedite.

 

16 - 23 mai / Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti – vioară

Cel mai puternic concurs din regiune, atât ca număr de participanţi, cât şi ca nivel profesional, JIMCDL are misiunea de a descoperi şi promova noile stele ale muzicii clasice. Desfăşurat anual din 1994, alternativ pentru pian, vioară, flaut, clarinet şi compoziţie, evenimentul prezintă o varietate de „şcoli de muzică”, oferind un spaţiu al schimburilor de idei şi experienţă unei competiţii deschise, obiective într-un mediu artistic interactiv. Evenimentul oferă artiştilor vizibilitate şi suport într-un moment în care a alege muzica clasică reprezintă o provocare. În 2015 concursul inregistrează 107 violonişti din 40 de ţări, număr aproape dublu faţă de orice concurs internaţional de vioară derulat la noi în ţară, ceea ce arată că JIMCDL este no. 1 în România. Atât cei deja îndrăgostiţi de muzica clasică, cât şi cei care decid să o descopere la EUROPAfest, îi pot cunoaşte pe viitorii mari clasici internaţionali.

 

15 - 22 mai / Caffe Festival Ibis

Cu un concept interesant, EUROPAfest – Caffe Festival aduce concerte spectaculoase în spaţii  neconvenţionale. Prezenţe muzicale consacrate, dar şi din noua generaţie, vor susţine concerte de jazz, blues şi jam sessions în mijlocul publicului. Locaţia de tradiţie a evenimentului este Caffe Ibis L’Estaminet, unde publicul va beneficia şi de un pachet special, fiecare intrare incluzând şi o băutură la alegere.

 

18 - 22 mai / Workshopuri

Punctul de atracţie pentru public îl reprezintă workshopul-eveniment condus de apreciata Margareta Pâslaru. De asemenea, vor avea loc ateliere de jazz şi vioară pentru muzicieni.

 

23 mai / Gala EUROPAfest

Un eveniment de ţinută, o seara în care publicul are ocazia să reîntâlnească cele mai apreciate prezenţe din festival. Punctul culminant al festivalului oferă decernări de premii, speech-uri ale invitaţilor speciali, momente de muzică bună şi atmosferă. Cu această ocazie are loc şi decernarea Diplomei de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO