Ziarul de Duminică

Evadarea din Sistem prin lenevire

09.12.2008, 17:24 25

"Oare lenea poate fi institutionalizata?", l-am intrebat intr-o zi pe un prieten. Era o zi mohorata de noiembrie, recesiunea se intindea in lume, aveam scuze. Am continuat marturisind ca am senzatia stanjenitoare ca lenevesc in mod neorganizat.
"Pai, nu l-ai citit pe Hodgkinson?" Nici macar nu auzisem despre el. Amicul meu m-a pus la curent cu esentialul: a publicat un Ghid al lenesului rafinat si editeaza revista Lenesul, care, logic, apare din cand in cand.
Dupa ce a studiat engleza la universitate, Tom Hodgkinson (40 de ani) a lucrat intr-un magazin de skateboard-uri, apoi la un tabloid. In prezent publica articole in The Sunday Telegraph, The Guardian si The Sunday Times. Pentru scurt timp a fost importator de absint (rautaciosii ar putea spune ca de aici i se trage).
A elaborat si o lucrare "utilitara", al carei titlu (versiunea lui romaneasca) pare o ironie post festum la adresa unei foste obsesii a Europei de Est: Cum am ales libertatea. In aceasta carte, Hodgkinson ofera solutii pentru noua obsesie - nu doar esticilor, de data asta: evadarea din Sistem!
Cum? Intai, renuntand la ideea de "a face cariera", care, in toate variantele (succes sau esec), iti distruge viata personala. Apoi, evitand cu strictete orice forma de datorii, in primul rand creditele bancare (ar ramane doar ca mister Hodgkinson sa ne dezvaluie cum altfel iti poti face rost de o casa; cel putin in Romania).
Celelalte sfaturi sunt la fel de provocatoare: Incetati cu vaicareala, Alungati plictiseala (Alungati monotonia! ne propunea o reclama), Relaxati-va, Cantati la ukulele, Puneti capat luptei de clasa, Fiti boemi, Aruncati-va ceasurile de mana, Opriti concurenta, Evadati din temnita dorintelor consumeriste, Uitati de guvern, Ignorati reforma, Azvarliti pastilele, Dati pace copiilor, Uitati de pensie, Fugiti de badaranie, Imbratisati frumusetea, Iubiti calul, Iubiti-va vecinul, Fiti creativi, Eliberati-va spiritul, Sapati pamantul! Flower Power redivivus. Lipseste "Make love, not war".
Cat despre lene: "Am incercat sa creez un soi de canon alcatuit din pasaje cu indemn la lenevie si pentru asta am explorat filozofia, literatura, poezia si istoria ultimelor trei milenii. Dr. Johnson, Byron, Coleridge, Bertrand Russell, Oscar Wilde, Nietzsche, John Lennon, toti acesti practicanti de seama au stat la baza conceptului despre arta de a lenevi."

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO