Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Covorul rosu pe ruta Vaslui-Cannes

EVENIMENT / Covorul rosu pe ruta Vaslui-Cannes
04.06.2009, 14:05 65

De altfel, Corneliu Porumboiu a mai câstigat la Cannes, in 2006, doua premii - Camera d'Or si Label Europa Cinemas, pentru filmul A fost sau n-a fost?, iar la editia din 2007 Cristian Mungiu a primit, pentru filmul 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile, distinctia suprema a festivalului, Palme d'Or, premiul FIPRESCI si Premiul Educatiei Nationale.
 
Politist, adjectiv – cel mai bun film din afara competitiei principale
Acum aproximativ o luna, inainte de selectarea filmului lui Corneliu Porumboiu in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, criticul Jay Weissberg de la revista Variety pomenea despre profunzimea si cerebralitatea regizorului român, spunând ca "este unul dintre putinii regizori contemporani care inteleg pe deplin atât puterea limbajului, cât si pe cea a imaginii". Este ceea ce a descoperit si publicul de la Cannes, care, dupa proiectia filmului, pe 15 mai, a aplaudat indelung, jurnalistii prezenti felicitându-l pe regizor. Criticii de film americani, europeni si cei români (care au vazut deja filmul in proiectia din festival) au vorbit de atunci despre el in termeni excelenti. Mai mult, publicatia americana L.A. Weekly a afirmat ca filmul românului Porumboiu, proiectat in cadrul sectiunii Un Certain Regard, "este de departe cel mai bun film din afara competitiei principale" si ca"ar fi facut fata cu brio concurentei pentru Palme d'Or". De asemenea, cronicarul Luca Liguori de la Movieplayer.it nota: "Inca un film surprinzator provenit din România incânta publicul de la Cannes. Cu al doilea lung-metraj al sau, Corneliu Porumboiu demonstreaza multa maturitate si forta stilistica", iar criticul de film israelian de origine româna Dan Fainaru (care va face parte din juriul TIFF anul acesta) afirma recent in Screen International: "Finalul stralucit al filmului Politist, adjectiv abordeaza concepte precum discrepanta dintre cuvinte si sensul lor sau abisul care separa chiar si definitiile cele mai pline de acuratete de sensul pe care il presupun acestea in viata reala. Cu deplina sinceritate si naturalete, filmul ne livreaza un portret spiritual si extraordinar nu doar al vietii din oraselul Vaslui, ci si al dilemei umane fundamentale cu privire la fidelitatea fata de propriile convingeri". Referindu-se la filmul sau, regizorul Corneliu Porumboiu a afirmat ca i-a ales titlul "pentru ca defineste cumva si tematica filmului: este un film despre cuvinte si despre sens". El a mai declarat ca Politist, adjectiv "este un film care poate fi consumat, dar e un film care necesita rabdare. Cred ca ne-am obisnuit sa preluam lucruri de-a gata, sa luam doar ceea ce ni se ofera, lucruri simple, ori cinema-ul este un mediu care se schimba si se raporteaza tot timpul si la televiziune, si la mediile noi care apar".
 
Cannes-ul nu l-a uitat pe Mungiu
Filmul omnibus Amintiri din Epoca de Aur s-a bucurat, si el, de o primire calduroasa din partea publicului de la Cannes. Prezentat de Cristian Mungiu, care a spus: „Acum doi ani, Festivalul de la Cannes a fost asa dragut cu mine, incât in acest an am mai adus niste prieteni", referindu-se la prezenta autorilor celorlalte patru scurt-metraje ce compun Amintiri din Epoca de Aur  – in afara de cele doua ale lui -, care au fost si ei prezenti pe Croazeta: Ioana Uricariu, Hanno Hoefer, Constantin Popescu si Razvan Marculescu. Conform corespondentului MEDIAFAX la Cannes, Iulia Blaga, "publicul din Sala Debussy, unde a avut loc proiectia, a reactionat foarte bine la glumele de pe ecran, râzând la poante si aplaudând dupa fiecare capitol, odata terminat. Pentru a nu da peste cap programul cu un film mult prea lung, Mungiu a scos unul dintre cele doua scurtmetraje regizate de el. Au fost, asadar, proiectate Legenda vizitei oficiale,Legenda fotografiei de pe prima pagina,Legenda soferului de gaini,Legenda politistului lacomsiLegenda vânzatorilor de aer - filme de circa 30 de minute, care se ocupa intr-o maniera tragicomica, dar mai mult comica, de povesti extraordinare intâmplate unor oameni obisnuiti in perioada comunista". Atât Amintiri din Epoca de aur cât si Politist, adjectiv figureaza, de altfel, la loc de cinste in selectia Festivalului International de Film Transilvania, aflat in plina desfasurare (intre 29 mai si 7 iunie) la Cluj. Daca filmul lui Cristian Mungiu va deschide TIFF, fiind proiectat in cadrul Galei de deschidere a festivalului (de altfel, acest lucru se intâmpla pentru a treia oara in istoria de opt ani a TIFF, dupa Occident si 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile), filmul lui Corneliu Porumboiu intra in competitie pentru Trofeul Transilvania. Mai mult, incepând din 3 iulie, Politist, adjectiv va rula pe ecranele românesti (dupa cum a declarat regizorul, premiera absoluta va avea loc la Vaslui, cu o saptamâna inaintea premierei din Bucuresti).
 
Români celebri la TIFF
De altfel, si anul acesta, TIFF se poate mândri cu prezenta mai multor mari personalitati ale lumii filmului românesc. Dan Pitaeste unul dintre cei trei regizori care vor fi omagiati anul acesta, in cadrul sectiunii 3x3 a festivalului.Deja traditionala, aceasta isi propune sa prezinte publicului, in fiecare an, trei regizori de valoare din cinematografia autohtona si internationala. De asemenea, la cea de-a opta editie a TIFF, celebrul actor român Mircea Albulescu va primi Premiul de Excelenta (dupa ce, la editiile precedente, au fost omagiati alti ilustri artisti români, precum Radu Beligan – in 2008, Ioana Bulca - in 2007 si stefan Iordache in 2006). Trofeul ii va fi decernat in cadrul galei de inchidere a festivalului, din data de 6 iunie, care i-a rezervat publicului si alte intâlniri extraordinare. Alaturi de celebra actrita Claudia Cardinale, unul dintre cei mai indragiti actori români ai tuturor timpurilor, Florin Piersic, este invitat de onoare al celei de-a opta editii a TIFF. Cei doi actori vor fi omagiati la TIFF 2009 prin acordarea Premiului pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana, respectiv cel pentru Intreaga cariera. Decernarea distinctiilor va avea loc tot in cadrul Galei de inchidere TIFF, in cadrul careia Claudia Cardinale si Florin Piersic vor fi protagonistii unui moment cu totul si cu totul special pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO