Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL / Cum l-a vazut Maica Benedicta pe Eminescu

EVENIMENT EDITORIAL  / Cum l-a vazut Maica Benedicta pe Eminescu
10.06.2009, 15:24 123

Intaiul volum, Eminescu - Viata*, a si aparut. Integrala urmeaza sa apara sub controlul stiintific al profesorului Dumitru Irimia. Acesta precizeaza ca editia se intemeiaza pe volumul tiparit de autoare la sfarsitul anului 1989, la Editura Eminescu, cu completarile si modificarile, foarte putine, introduse in volumul aparut la Editura Elion in anul 2000. Monografiei ii este adaugat studiul Eminescu, intre credinta si cunoastere, publicat, impreuna cu studiul Intelectualul si cultura in lumea secularizata, in vol. Credinta si cultura, tiparit de Editura Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor in anul 2005, studiu prin care viata lui Emienscu este privita din perspectiva tensiunilor interioare, ale situarii fata cu Divinitatea.
Colofonul volumului face cateva precizari interesante despre despre Fundatie si despre cei care au contribuit la realizarea lui, oameni altminteri foarte discreti. S-au ingrijit de aceasta carte acad. Dan Haulica, presedintele Fundatiei, arhim. Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna, prof. univ. Dumitru Irimia, Elena Doxanescu, Mircia Dumitrescu & Orban Anna-Maria, autorii viziunii grafice, ierom. Dosoftei Dijmarescu, monah Anania Vatamanu, rasofor Mihai Onciu, Teodora Stanciu si Carmen Racovitza.
Mentioneaza acad. Dan Haulica in cuvantul sau: „Fervoarea credintei determinandu-i doamnei Zoe in mod radical existenta, cand, luand valul calugariei, a devenit Maica Benedicta, tot ce insemna teritoriu eminescian a trecut la ea, prin transmutarile unei ascensiuni exigente, dincolo de stilistica si antropologie, inspre empireul logodind radios etic si estetic. Dar i-a ramas, ca o rana deschisa, nelinistea legata de ineptia atacurilor antieminesciene. In ultimele zile, pe patul de suferinta, in spital, nu renunta la acest ultim indemn catre prieteni: <<Sa-l aparati pe Mihai!>>". Integrala care a inceput cu acest volum se inscrie in acest demers.
Celelalte patru volume vor relua monografii, studii,articole raspandite prin volume si reviste de specialitate si de cultura din Romania si din alta parte, precum si texte inedite, ramase intre manuscrise, consacrate creatiei lui Eminescu.
 
 
 
*) Zoe Dumitrescu Busulenga – Eminescu. Viata. Editie ingrijita de Dumitru Irimia. Cuvant inainte de Dan Haulica. Viziune grafica Mircia Dumitrescu. Editura Nicodim Caligraful, Manastirea Putna, 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO