Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL/ O comoara proaspat scoasa la iveala: manuscrisele bizantine

EVENIMENT EDITORIAL/ O comoara proaspat scoasa la iveala: manuscrisele bizantine
03.02.2010, 15:55 421
Sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, cu sprijinulPatriarhiei Romane, al Bibliotecii Academiei Romane, al MuzeuluiNational de Arta al Romaniei si al Muzeului National de Istorie aRomaniei, Institutul Cultural Roman a scos pe piata o bijuterie:"Manuscrise bizantine in colectii bucurestene", in limbile romanasi engleza. Coordonatoarea proiectului - Ileana Stanculescu; texte- Fabrizio Lollini, Paolo Odorico, Ovidiu Olar, Ileana Stanculescu,Catalina Velculescu; fotografii - Gelu Serseniuc, Marius Amariei;conceptie grafica - Ileana Stanculescu, Ionut Ardeleanu-Paici;versiunea engleza - Samuel Onn; cuvant inainte - BogdanTataru-Cazaban. O echipa care merita toate felicitarile pentruacest album in care gasim si lucruri pe care le cunoastem, dar siinformatii noi si tulburatoare.
Bizantul ne-a fascinat pe noi, romanii (dar nu numai), maiales din perspectiva admirabilei formule a lui Nicolae Iorga"Bizant dupa Bizant". Pentru cei mai multi, mostenirea bizantinainseamna icoane, fresce, arhitectura, toate stralucitoare siimpunand prin frumusete. Descoperim acum manuscrisele, intr-ocarte-album care este rezultatul unei cercetari indelungate, lacare au colaborat, cu studii pertinente, profesorii Paolo Olorico,de la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris siFabrizio Lollini, de la Universitatea din Bologna. Este vorbadespre manuscrise greu accesibile chiar si pentru cercetatori, cuatat mai mult pentru cititorii obisnuiti.
Volumul este alcatuit din doua parti. Prima cuprinde studiilesemnate de specialistii in domeniu. Partea a doua alcatuieste unalbum cu file de mansucris din colectii bucurestene. Selectiamanuscriselor s-a oprit la sfarsitul secolului al XV-lea, autoriifiind de parere ca, dupa caderea Constantinopolului, nu se maipoate vorbi de o cultura bizantina in adevaratul sens alcuvantului. De asemenea, manscriselor bizantine li s-au adaugatunele slavone, care sunt purtatoare de cultura bizantina.
"Ne-am propus - precizeaza coordonatoarea volumului - caselectia imaginilor sa evidentieze nu doar estetica filei miniatein ansamblu, ci si detaliile semnificative pentru codice inintregul sau, precum: estetica litereri grafiate, estetica oglinziipaginii, cat si a legatoriei de carte. (...) Inca mai vie decat inmanuscrise, prezenta culturii bizantine se face simtita in picturabisericilor, in pictura de icoane si in artele decorative. In acestsens, in chip simbolic, am inserat in albumul de fata reproduceriale unor opere de arta datate ante 1453, de pe teritoriul TarilorRomane, in ideea de a accentua faptul ca arta miniaturii nu existain sine, ci integrata unui intreg circuit mental."

STELIAN TURLEA (n. 1946) a urmat studii defilologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti, a fost aproapetrei decenii redactor de politica externa la revista "Lumea", acondus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul"Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al "Ziarului deDuminica". Este autorul a zece carti de publicistica, zeceromane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A ingrijit treialbume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania(AER) pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special alUniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor dinBucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul UniuniiScriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AERpentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO