Ziarul de Duminică

Exerciţii de scriere/ de Ziarul de duminică

Exerciţii de scriere/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.08.2015, 23:56 90

Enciclopedia puştilor

826 Valencia

642 de exerciţii se scriere creativă

Pentru copii între 8 şi 12 ani

Editura Paralela 45

 

Traducere – Mihaela Pogobnic. Prefaţă – Simona Popescu.

Dacă ajungi în San Francisco şi nimereşti pe strada Valencia (scrie Simona Popescu), la numărul 826, ei bine, află că acolo există Centrul de Scriere!. Cum pe lume sunt multe centre, de toate felurile, s-ar putea ca ăsta să fie cu adevărat interesant pentru tine – tu care ai deschis acum această carte. Acolo, la numărul  826, se adună copii şi adolescenţi ca să scrie! În general, scrisul poate fi foarte antipatic, dacă ne gândim la temele pentru acasă, fie şi acelea pentru ora de română. Oare de ce sunt ele antipatice,  de ce nu ne bucurăm când primim teme? Un tânăr autor, Dave Eggers, s-a gândit la toate astea şi şi-a bătut capul cum să facă el ca scrisul să devină nu corvoadă, ci bucurie, cum să convingă că poate fi şi o îndeletnicire în acelaşi timp foarte serioasă şi foarte haioasă, aşa cum e joaca în copilăria mică. Nu simţi că oboseşti când te joci şi cu cât te joci mai mult, cu-atât te-ai mai juca. Nu vrei să se termine joaca, niciodată! În joacă îţi asumi totul cu mare responsabilitate, intri în fel de fel de roluri, ca şi cum ar fi de-adevăratelea.   Chiar dacă nu e realitate, parcă-ar fi!  Ca în vis, te imaginezi în spaţii şi timpuri diferite,  ai câţi ani vrei tu şi faci multă treabă, eşti ocupat, dedicat. Eşti tu acolo,   100%.  Cam aşa e şi scrisul! Eşti tu acolo! Acolo e vocea ta, acolo sunt ideile tale,  acolo e combinaţia ta de cuvinte, potrivirea ta de fraze, unice.

Dave Eggers, scriitorul,  a vrut să salveze creativitatea copiilor şi pe cea a adolescenţilor.

642 de exerciţii de scriere creativa e un obiect simpatic, orice s-ar zice. Şi, dacă eşti elev sau profesor, exerciţiile sunt inspiratoare. Uneori, inspiraţia nu vine de la sine, se ascunde.

Dar ea poate fi descoperită,  provocată. Mă gândesc că mi-ar fi plăcut să dau de-aşa carte, copil fiind. Seamănă ce-i în ea cu jocul numit mimă. Primeşti, la mimă,   un cuvânt şi trebuie sâ imaginezi mişcări şi mutre de tot felul şi-o întreagă coregrafie a mâinilor ca să-i faci pe ceilalţi să ghicească despre ce e vorba.   Primeşti, aici, o idee, faci „mimă" pe hârtie, ca să ghicească ceilalţi despre ce e vorba, de fapt, dincolo de ce se vede la prima vedere.

642 de provocări ca să imaginezi, să aranjezi în fel şi chip lucrurile din mintea ta,  din imaginarul tău nesfârşit  (de care nici nu ştii!).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO