Ziarul de Duminică

Experimente SHAPE.NOISE/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

23.05.2014, 00:07 53

La Muzeul National de Arta Contemporană avut loc între 25 aprilie si 18 mai expoziţia „Shape.Noise”.  Curator:  Rokolectiv. Artisti: Aparatus 22,  bar\conlisio,  Monotremu,  Sillyconductor.

 

Apparatus 22 (RO) a prezentat „7 Uncertain Scripts” (foto 1-5), o instalaţie video, prima dintr-o serie de instalaţii iniţiate ca urmare a interesului colectivului Apparatus 22 în studiul ambivalenţei unor cuvinte şi noţiuni lingvistice ce apar atât în sfera sacrului, cât şi în vocabularul culturii pop. Simbolic, gestul de e experimenta natura ca un download devine material de reflecţie şi construcţie pentru neo-capela lightbox care întâmpină vizitatorii cu şapte scenarii speculative privitoare la un posibil viitor într-o lume post-internet, post-droguri, post-actuala-ordine-religioasă, post-cronologie. În umbra trecutului megalomaniac al clădirii ce adaposteşte muzeul în curtea căruia se înalţă alarmant uriaşa catedrală ortodoxă, „7 uncertain scripts” este pentru Apparatus 22 o evadare escapistă necesară pentru a accede o înţelegere avansată a schimbărilor produse în curentele de gândire de recunoaşterea noii ere a Antropocenului.

 

bar/conlisio (RO) a prezentat o instalaţie de sunet (foto 6, 7). Sergiu Doroftei, Bogdan Susma şi Ion Cotenescu transformă urcatul epuizant al scării foarte lungi spre terasa MNAC-ului într-o instalaţie impresionantă folosindu-se de sunet si vibraţie. Lăsând frustrările urcusului deoparte, ascensiunea devine dacă nu mai uşoară, cel puţin mai distractivă.

 

Monotremu a prezentat Q.E.F., o instalaţie de sunet (foto 8) Dincolo de a fi una dintre cele mai sărace ţări din Europa, România este de asemenea şi printre cele mai religioase. Lucrarea este o falsă şi decepţionantă chemare la o slujbă care promite o viaţă mai buna. E parte din seria “Kit de supravieţuire”, prin care vedem religia ca pe un ultim resort la problemele noastre sociale şi politice, când orice altceva pare să nu mai funcţioneze.

 

Sillyconductor a prezentat Pianosaurus (foto 9, 10), o instalaţie de sunet (versiunea interactivă). Pianosaurus (Pianodisastrous) este o platformă multi-instrumentală surround care investighează posibilităţile unui software de a prepara un pian sau un număr infinit de piane prin anteprogramare extensivă. Cu ajutorul unui controller simplu, Pianosaurus creează shortcut-uri motorii favorizând cele mai rapide căi de manipulare a volumului, lungimii, timbrului, tonalităţii, vitezei şi octavei unui sunet, schimbând instantaneu moduri tonale sau elaborând pe loc unele noi.

Inspirat din instrumentele mecanice timpurii, de pianul Alnico Bosendorfer Imperial al lui Conlon Nancarrow, de Clavecinul Ocular al lui Louis Bertrand Castel sau de Orchestrion, Pianosaurus este un pian virtual turboficat capabil să accelereze sprinten de la 20 de bătăi pe minut la 999 în mai putin de 0.3 secunde. Cu alte cuvinte, el a fost creat cu un singur scop: pentru a descoperi cum poate suna un pian sau mai multe atunci când nu există limitări de ordin fizic sau mecanic în reproducerea unei note.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO