Ziarul de Duminică

Expoziţia de reparat memoria/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.12.2013, 23:43 61

În ajutorul lui Moş Crăciun

Anul acesta, Ţăndărică este asistentul lui Moş Crăciun şi îl ajută să ofere jucării copiilor de la Spitalele „Marie Curie” şi „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
Până în 20 decembrie sunteţi aşteptaţi, cu mic cu mare, să donaţi o jucărie la sediul din Lahovari pentru ca misiunea lui Moş Crăciun să fie îndeplinită cu succes. Fiecare copil care va dona o jucărie va deveni asistent al lui Moş Crăciun şi un bun prieten al lui Ţăndărică (foto 1).

 

Cu memoria la reparat

In 2013, Ramon Sadîc & Claudiu Craciun cerceteaza in echipa scopul si sensul unor fotografii iconice - instantanee ale unor momente foarte traumatice - in proiectul denumit „Memory Repair/Reparatia memoriei” (foto 2, 3, 4). Punind deoparte valoarea documentara si estetica a fotografiilor asupra carora si-au indreptat atentia, cei doi interogheaza implicarea morala si etica a autorilor - fotografi care si-au calcat pe inima si s-au pierdut cu firea, lasandu-se prinsi, posedati chiar, de actul documentarii.
Prin acest proiect, mult-pretuitele si premiatele fotografii sunt acum tratate drept resurse si sunt supuse restaurarii la nivel de reprezentare, intr-o tentativa de reparatie a faptelor, prin care fosta realitate devine fictiune imbunatatita. Rezultatul e bun: raul lipseste. „Lipsa raului e lipsa subiectului din fotografia iconica.” spune Claudiu Craciun in textul sau.
„Memory Repair” este un proiect in lucru si va fi completat, spun cei doi autori, pina cand in final va fi constituit din sapte picturi si un document video.
Din  5 decembrie 2013 pina in martie 2014, expozitia „Memory Repair” poate fi vizionata la Tempoart Gallery - Tower Center (Bd. I. Mihalache nr. 15-17), parter in Piata Victoriei, Bucuresti.

 

Gala Premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române

Aşezată pe temelia fostului Premiu Perpessicius, Gala va încerca să dea o notă cât mai înaltă străduinţelor M.N.L.R. de împrospătare a imaginii sale publice.

Un juriu alcătuit din: acad. prof. univ. dr. Eugen Simion (preşedinte), prof. univ. dr. Paul CORNEA, prof. univ. dr. Nicolae Mecu, prof. univ. dr. Ion Simuţ, prof. univ. dr. Lucian Chişu, cărora li se adaugă, în calitate de consultant pentru decernarea Premiului Petru Creţia (filologie clasică), prof. univ. dr. Liviu Franga, a selectat în vederea premierii ceea ce a considerat a fi cele mai importante apariţii editoriale din anul în curs.

Alte premii vor fi acordate unor instituţii şi personalităţi culturale fără de care 2013 ar fi fost un an mai fad şi mai lipsit de inspiraţie.

Aşadar, vor fi înmânate următoarele premii: Premiul Perpessicius – ediţii critice, Premiul Şerban Cioculescu – memorialistică şi istorie literară, Premiul Petru Creţia – filologie clasică.

Evenimentul va avea loc marţi, 10 decembrie 2013, ora 18.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bd. Dacia, nr. 12

 

Dansând cu focul

Astăzi, 6 decembrie, dansatorii companiei Fire of Anatolia urcă pe scena Sălii Palatului pentru un spectacol grandios (foto 5, 6, 7). 55 de artişti, muzică originală, o demonstraţie de virtuozitate, precizie şi măiestrie. Începând din 2001, peste 35 de milioane de spectatori din 87 de ţări au văzut până acum acest spectacol fascinant, la răscrucea dintre dans tradiţional şi contemporan.

Repetiţiile dansatorilor pot dura de la 8 până la 16 ore pe zi, iar producţia întregului show,  în forma sa actuală, a durat de nu mai puţin de un an şi jumătate.

Împărţit în două acte, show-ul Fire of Anatolia ilustrează fragmente din istoria Mesopotamiei şi Anatoliei şi este o expresie vizuală a luptei dintre libertate şi sclavie, dintre lumină şi beznă. Tot ce aparţine Anatoliei prinde viaţă în acest regal coregrafic fabulos.

Un adevărat fenomen internaţional, compania Fire of Anatolia deţine două recorduri înscrise în Guiness Book, unul pentru cel mai rapid dans, cu 241 de paşi pe minut, şi un altul pentru cea mai mare audienţă, 400.000 de persoane în Eregli, Turcia.

Accesul în sală va fi permis începând cu ora 19.00, iar spectacolul va incepe la ora 20.00.

 

Rap pe semne la ICR Bucureşti

Marţi, 10 decembrie 2013, la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), interpretul finlandez de muzică rap Signmark (Marko Vuoriheimo, foto 8) va susţine o prezentare cu tema Când imposibilul devine posibil. Evenimentul este organizat de Ambasada Finlandei la Bucureşti împreună cu Institutul Cultural Român.

Signmark (Marko Vuoriheimo) s-a născut surd într-o lume în care muzica trebuie să fie auzită. Cariera lui Signmark în muzică a început odată cu traducerea colindelor de Crăciun în limbajul semnelor, astfel încât întreaga familie să le poată cânta împreună. Urmărind videoclipuri la MTV, îşi propune ca într-o zi să apară şi el la TV. Alegerea lui a fost hip-hop-ul şi muzica rap datorită ritmului acestora, dar şi a posibilităţii de a vorbi prin intermediul muzicii. Visul lui de a începe o carieră în domeniul muzicii a stârnit îndoială în rândul câtorva prieteni ai săi care considerau că este cea mai ridicolă idee a unei persoane surde şi că muzica este făcută numai pentru a fi auzită.

Ignorând reacţia acestora şi continuând visul său din copilărie, ajutat de mulţi prieteni şi de un mare grup de voluntari, Signmark a reuşit să lanseze în anul 2006 primul său DVD cu muzică hip-hop în limbajul semnelor. MTV-News a participat la petrecerea organizată cu ocazia acestei lansări. Al doilea album „Breaking the Rules” a fost lansat de Warner Music, Signmark devenind astfel prima persoană cu deficienţe auditive din lume care a încheiat o afacere record cu o casă de discuri de renume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO