Ziarul de Duminică

Expozitie de icoane de Pasti?

Expozitie de icoane de Pasti?
06.04.2007, 16:36 431

In perioada 27 martie - 7 aprilie, Toma Chituc a deschis prima expozitie personala de icoane, Buna Vestire, la Galeria de Arta Cercul Militar National, Sala Ronda.
Se intampla "de Pasti", desi inainte de noaptea Invierii, pentru ca Pasti inseamna si pregatirea pentru Taina. Se intampla expozitie, in afara contextului liturgic in care se situeaza icoana ca obiect de cult, pentru ca obiectele expuse nu sunt inca icoane, nu sunt inca sfintite. Sunt, la randul lor, o pregatire. De la suport la icoana sfintita, reprezentarea religioasa poarta insemnul starii pregatitoare - a pictorului, a materialului, a privitorului.
Fara a intra in discutii legate de esenta obiectului de cult sau a receptarii sale de catre privitor si rezumandu-ma la nivelul realizarii propriu-zise in spatiul crestin de rit ortodox, exista o serie de indrumari catre cel ce voieste a deprinde mestesugul zugraviei continute in erminii, carti de pictura bisericeasca bizantina, care stabilesc felul anume in care trebuie reprezentat Chipul Sfant. Cu toate acestea, contextul de civilizatie al societatii contemporane, consecintele schimbarilor sociale, culturale si de mentalitate care au marcat permanent atitudinea fata de reprezentarea crestina au adaugat sintagma opera de arta mai sus amintitei zugravii. Evenimentul de la Cercul Militar National reprezinta un punct de vedere consistent al pozitionarii expozitiei de icoane in contextul evenimentelor de arta contemporana. Expozitia se situeaza la jumatatea acestei distante, asa cum artistul insusi se situeaza la jumatatea parcursului catre asumarea unor reguli sau a unor libertati de exprimare. Toma Chituc este un artist tanar, pentru care optiunile nu sunt inca definitorii. A absolvit sectia de arta murala a Universitatii de Arta din Bucuresti in urma cu cinci ani, a lucrat parietal sau pe suport de lemn, a participat la santiere de pictura religioasa, la expozitii, a propus pe de alta parte lucrari de sevalet sau pe suport digital. Acum propune o intalnire, iar propunerile sale se inscriu intre realizarile plastice de calitate atat la nivel tehnic cat si la nivelul cautarilor pe care le permite canonul.
O singura scena contureaza sensul intregului: pozitionata central, scena Bunei Vestiri ordoneaza de-o parte si de alta figuri de sfinti, cuviosi si sfinti militari. Sf. Proroc Ioan Inaintemergatorul si Sf. Mahrama - chipul nefacut de mana - incep si finalizeaza dispunerea lucrarilor in galerie. Un concept care mizeaza pe insesi premisele reprezentarii religioase crestine si ale vestii celei bune. Un demers care incepe si se incheie in cel care priveste.
Sarbatori Luminate!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO