Ziarul de Duminică

Facebook, we have a problem!

Facebook, we have a problem!

Autor: Lucian Vasilescu

14.06.2013, 00:08 1863

Deunăzi am postat pe Facebook o fotografie de la o lansare de carte, fotografie în care apăreau câţiva scriitori. Am scris cum îi cheamă (carevasăzică i-am „tagat”), ca să ştie lumea cine sunt. La o vreme, am primit un mesaj ofuscat de la un personaj cu cont pe Facebook, personaj care m-a anunţat că a şters numele unuia dintre scriitorii care apar în fotografie, pe motiv că numele cu pricina îi aparţine. E drept, numele scriitorului în cauză este un pseudonim literar. La fel de drept este, însă, că acel nume (pseudonimul) a apărut pe nu puţine şi deloc de lepădat cărţi, este citat, i s-au consacrat articole, figurează în bibliografii, în descrierile CIP ale Bibliotecii Naţionale a României, în dicţionare ale scriitorilor români etc. În plus, scriitorul cu pseudonimul a publicat cărţi cu mult timp înainte de apariţia Facebook-ului.

I-am scris, aşadar, nervosului meu interlocutor să pună la loc ce a şters (numele/ pseudonim al autorului) spunându-i că, dacă nu o va face el, am s-o fac eu.

Am primit drept răspuns un mesaj inflamat şi perfect agramat de la „proprietarul” numelui (de pe a cărui pagină am aflat că şi-a făcut studiile superioare la Paris). În încheiere, omul m-a ameninţat că dacă voi îndrăzni să rescriu „tag-ul”, citez: „mă va raporta”. Acuma nu ştiu cui m-ar putea raporta ipochimenul şi nici n-am idee ce mi s-ar putea întâmpla dacă aş fi „raportat”.

Mă gândesc doar că se prea poate ca, într-o bună zi, într-o vajnică familie de români, în familia Arghezi, să zicem, să se nască un drăguţ de băieţel căruia părinţii să-i spună Tudor (Tudorică sau Tudorel, pentru prieteni). Ei bine, ca să fie în rândul lumii, pe la 11 ani (când va absolvi clasa I la o şcoală ajutătoare de la Paris), Tudorică al nostru îşi va face cont pe Facebook. Din acel moment, dacă vei îndrăzni să scrii pe Facebook că într-o fotografie apare Tudor Arghezi – scriitorul (care, sărmanul, n-are cont Fb), Tudorică va sări de fund în sus că i-ai uzurpat celesta identitate şi te va soma să modifici postarea (că altfel te va raporta!) şi să scrii că în poză este Ion N. Theodorescu, adevăratul nume al autorului „Cuvintelor potrivite”.

Care literatură, ce cărţi, domnule?! Ce, Tudorel(-ul meu) n-are şi el cărţi?! Are, ce-i drept. Cu sutele. De vizită... Şi încă an fransé (sic!)

Cum spuneam: Facebook, we have a problem!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO