O galerie de artă se poate umple, dezgolind. Până la Solstiţiul verii 2012, un duet expoziţional* despre expunerea feminităţii la tainul consumismului prilejuieşte o "Simeză", toridă, ca stimuli plastici.
Cu cadenţă de imagini percutante şi cromatism tonic, doi artişti, (trecuţi de patru decenii de viaţă), se arată nonşalanţi şi pofticioşi generatori de nuduri -"acoperite", cauţionate adică nevulgarităţii prin invenţii plastice. Pictorul Marius Barb ("Barbone", apelativ de breaslă) susţine o scală a stilizării figurativului dinspre arhaicul elin (ultima sa personală, 2008) spre manevrarea trupului feminin în publicitarul invadator de azi (foto 1-4). Iar invitata sa, pictoriţa Ileana Ştefănescu ("Ile Ştefi", de-acum înainte) umple volumetric spaţiul de dezbatere vizuală cu "manechine": un soi de orhidee-carnivore realizate din deşeuri de celuloză şi văluri de sârmă colorată (foto5-8). Obţine astfel postùri insolite de torsuri modelate în pastă industrială de hârtie. Butaforic, dar şi metaforic, este vorba de reviste (să credem că cele glossy) tocate, al căror mortar cânepiu se face piele pentru cofraje anatomice. Dezghiocate, dezinvolte şi chiar cinetice, damele fără chip "instalate"de Ştefi în galeria Simeza acompaniază friza plină de intrigi narative ale pânzelor lui Barbone. Marius stilizează, cu energie de şarjă grafică, fie trupuri adânc galbate cu membre suple, hipertrofiate, fie, tot din recuzita recurentă studiului său doctoral despre picura ceramicii Helladei, capiteluri cu volute ionice. Şi, la fel de dezinhibat ca vechii greci, pune la taifas, peste capete de coloane, pulpe, fese, coapse, busturi - secondate, din când în când, de mere ale păcatului -, într-un carusel policolor despre tabu-ul emancipării corporale a femeii, today. La Barbone, invenţia picto-grafică a decupajelor compoziţionale devine "eroul ascuns" al expoziţiei. Inventivul se "mani-festă" prin virgulaţii, haşuri, tighele, stropi, pete-tampon, dâre de contur deschis, toate în mix cromatic caraibian, de vecinătăţi şi suprapuneri curajoase.
Expoziţia Falsa Pudoare este o "desnudare" plină de miez şi straturi de interogaţii, dar fără tenebre, ci în plină culoare şi rotunjimi vitale.
Barb Marius Vasiles-a născut la 11 mai 1968 jud. Alba loc. Lupşa.
Studii: 1986- absolvent al Liceului de Artă Cluj-Napoca
1996- absolvent al Academiei de Artă Bucureşti secţia pictură
2009- doctor in arte plastice şi decorative
Din 1996 Asistent Universitar Dr. la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, departamentul, Design. Membru U.A.P.
Membru în biroul de conducere al filialei de pictură Bucureşti.
Participări la numeroase expoziţii din ţară şi din străinătate.
Premiul I - pictură 1998 la Bienala de sculptură şi pictură ,,Gheorghe Pătraşcu'' Târgovişte.
Premiul Special acordat de Ministerul Culturii 1998.
Premiul U.A.P. 2004 - Bienala de pictură şi sculptură ,,Gheorghe Pătraşcu'' Târgovişte.
Lucrări în colecţiile Muzeelor de Artă: Tâgovişte ,Constanţa, Tulcea, Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti şi în colecţii particulare din ţară şi străinătate.
Ileana Ştefănescus-a născut la 13 ianuarie 1969 în Bucureşti
Studii:
2004-2008, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti , secţia pictură,
clasa profesorului Florin Ciubotaru
1987-1993, Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea Ştiinţă şi
Ingineria Materialelor Metalice, sectia turnătorie.
Prezentă în numeroase expoziţii din ţară, deţinătoare a menţiunii 1 la Bienala (2004) "Gh. Petraşcu" Târgovişte
*) Marius Barb/Barbone - pictură, Ileana Ştefănescu/ Ile Ştefi - obiect/instalaţie
Falsa Pudoare, Galeria Simeza. Expoziţia este deschisă în perioada 11 - 21 iunie 2012 în Bucureşti, Bd. Gh. Magheru nr.20