Ziarul de Duminică

Familia Papadopol-Calimah

Familia Papadopol-Calimah
21.12.2007, 06:39 871

Familia Callimachi, care a dat Moldovei in epoca fanariota patru domnitori, a ajuns pana in preajma zilelor noastre prin personalitatea lui Scarlat Callimachi (1896 -1975), o personalitate interesanta prin numeroasele fatete, cea de comunist in ilegalitate - in ciuda pozitiei sale sociale -, cea de poet, dar si de istoric, devenit dupa cel de-al doilea razboi mondial director al Muzeului Romano-Rus.
Nu a fost insa singurul urmas in secolul XX al acestui insemnat neam moldovenesc, caruia A.D. Xenopol i-a consacrat o monografie, aparuta in anul 1897. Arborele genealogic din aceasta lucrare - de un foarte reusit aspect grafic - poate fi vazuta descendenta ramurii "printului rosu" dintr-un frate al domnitorului Ioan Teodor Callimachi. Exista insa si o bransa directa, mult mai putin cunoscuta, ce-i drept, care duce mai departe pe linie feminina ereditatea voievodala: ramura Papadopol-Calimah.
Una dintre fiicele domnitorului Scarlat Callimachi si ale sotiei sale Smaragda - fiica domnitorului Nicolae Mavrogheni -, Eufrosina, a savarsit o "mezalianta", casatorindu-se cu capitanul de nava grec Nichifor Papadopol (episod evocat de C. Gane in Trecute vieti de doamne si domnite). Copiii lor au purtat atat patronimicul tatalui, cat si pe cel al mamei lor, numele "Papadopol-Calimah" perpetuandu-se apoi de-a lungul a trei generatii. Domnita Eufrosina si sotul ei au avut pe Alexandru (1832 - 1898) (casatorit cu Amelia Plitos, fara urmasi), Scarlat, Smaranda (casatorita cu P. Panu, avand un fiu, Nicolae) si Aristide (1838 - 1917), casatorit cu Caterina Veisa. Atat Amelia Plitos, cat si Caterina Veisa proveneau din familii moldovenesti de rang boieresc. Om de incredere al lui Voda Cuza, Alexandru Papadopol-Calimah a fost ministru de externe in vremea domniei acestuia si membru al Academiei Romane, ca recunoastere a operei sale de istoric. Descendenta in continuare a ramurii Papadopol-Calimah mi-a fost clarificata multumita unei scrisori cu continut istorico-genealogic, pe care unul dintre fiii lui Aristide Papadopol-Calimah, Constantin, avocat pe langa Judecatoria din Stanisesti (in apropiere de Bacau), i-a trimis-o nepotului sau de frate, cu acelasi nume, din Bucuresti. Acesta din urma era casatorit cu Maria Magdalena Raileanu - in paranteza fie spus, descendenta directa a lui V.A. Urechia -, al carei var, regretatul inginer Radu Constantinescu, mi-a comunicat-o cu consimtamantul, fireste, al destinatarului ei. Aristide si Caterina Papadopol-Calimah au avut, asadar, patru copii: Teodor, cu studii la Institutul Theresianum din Viena, Alice - casatorita cu N.Sutu, scoborator al domnitorului Alexandru Sutu -, Efrosina - devenita sotia medicului profesor Valeriu Rosculet, autor de inventii in domeniul chimiei organice - si Constantin, avocat, casatorit cu o domnisoara Demetriade. Amintitul Teodor Papadopol-Calimah a avut doua sotii: Caterina Carlova (de care a divortat; stranepoata de frate a poetului Vasile Carlova) si Eugenia Thiees, cu prima sotie avand un fiu, Constantin (n.1905, incetat din viata in deceniul noua). Acesta din urma a fost o figura demna de interes, avand o biografie intr-o anumita masura paralela parca cu cea a rudei sale - indepartate - Scarlat Callimachi ("printul rosu"): in primii ani de dupa instaurarea regimului totalitar a fost secretarul general al ARLUS (Asociatia pentru strangerea legaturilor cu URSS), pentru ca ulterior, in anii de oarecare relaxare, sa devina traducator, mai ales din literatura engleza.
Fie mentionat in acest sens cunoscutul roman Revolta de pe Bounty, care a incantat pe multi cititori. Unchiul sau de la Stanisesti - cel cu acelasi nume - a avut o fiica, Maria si un fiu, Nicolae. Maria a avut o fiica, Mihaela, stabilita la Paris, iar Nicolae, un baiat, pe nume Cornel, traitor in Bucuresti, cu care se incheie aceasta spita genealogica de obarsie domneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO