Ziarul de Duminică

Fascinanta viaţă a unei legende/ de Ziarul de duminică

Fascinanta viaţă a unei legende/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

01.07.2016, 00:07 60

Dasso Saldívar – Garcia Márquez. Călătoria spre obârşie, Editura RAO. Traducere şi note de Tudora Şandru Mehedinţi.

Dasso Saldívar este autorul unei opere de referinţă – biografia cea mai completă, veridică şi emoţionantă a marelui său compatriot Gabriel Garcia Márquez. Dasso Saldívar este el însuşi scriitor, s-a născut în 1951, a studiat ştiinţe politice, s-a dedicat jurnalismului cultural şi criticii literare, a publicat volume de versuri, romane şi eseuri, însă opera care i-a adus notorietate este această monumentală biografie.

Cartea s-a publicat în Editura Alfaguara, în 1997, într-un tiraj de peste cincizeci de mii de exemplare, având imediat un amplu ecou internaţional. A fost tradusă în zece limbi (engleză, franceză, germană, portugheză, greacă, polonă, olandeză, coreană, chineză şi mandarină).

„Viaţa lui Garcia Márquez – scrie prefaţatorul William Ospina – este un labirint ce trebuie refăcut prin războaie şi exiluri, prin mituri şi legende, cântece şi cărţi, ghicitori şi enigme. (...) Aidoma rapsozilor din vechime, care erau posedaţi de spiritul unui poet şi nu trăiau decât pentru el, şi Dasso Saldivar a trăit pentru a culege date despre viaţa lui Garcia Márquez (...) poate fără să ştie că e predestinat să fie biograful unei legende.

Am con­vingerea sinceră că, chiar dacă se vor mai scrie multe biografii ale lui Gabo şi chiar dacă Gabo însuşi ne-a povestit în memoriile sale faptele pe care Dasso Saldivar le-a relatat cu atâta fervoare, este greu ca un alt biograf să izbutească să ne redea suflarea torenţială a acestui vânt de miracole poetice care este viaţa lui Garcia Márquez şi să ne transmită vraja lumii căreia îi aparţine Gabo. Cineva mai puţin dornic să înţeleagă lumea noastră nu ne va putea transmite vălmăşagul năucitor al acelor războaie civile din care Gabo a extras labirintul războaielor lui Aureliano Buendia; sau furtuna multico­loră a vieţii pe vremurile bune de pe plantaţiile de bananieri; sau lenta acumulare de durere şi de furie ce s-a dezlănţuit prin greva de pe plantaţii din 1928 şi a dus la masacrul din gara din Cienaga, început al acelui coşmar cu gropi comune care continuă să fie isto­ria tristă a Columbiei. Este atât de greu să înţelegi din afară ceea ce se întâmplă în acest paradis amânat, între două oceane care nu ne văd şi o selva pe care nu o vedem.(...)

Din lectura acestei biografii se iveşte nu un om, ci o lume. Despre Garcia Márquez  credem că ştim multe, pentru că faima lui ne creează iluzia cunoaşterii. Dar faptul de a ne face să vedem cum apare, dincolo de metaforele şi plăsmuirile lui, dincolo de miturile şi legendele lui, urzeala minuţioasă a lumii care nutreşte aceste visuri, să descoperim, călăuziţi de spiritul înţelept şi răbdător al cercetăto­rului, că aproape că nu există o invenţie fericită izvodită de roman­cier care să nu îşi aibă originea într-o întâmplare reală, într-un loc, într-un episod istoric, în tradiţia culturală a pământului său, să înţe­legem cât de strâns se împleteşte opera lui Garcia Márquez cu ţara care am fost şi suntem constituie una dintre izbânzile cele mai reve­latoare ale acestei cărţi, Garcia Márquez: Călătoria spre obârşie.”

Nu putem încheia această prezentare a cărţii fără a aminti o declaraţie a admirabilei traducătoare: „Se cuvine să remarc cu apreciere că editura RAO a avut fericita intuiţie şi certitudinea valorică a creaţiei marqueziene, creând seria de autor a genialului prozator. În cele 14 titluri publicate până acum, cu peste 600.000 de exemplare, editura RAO oferă cu generozitate cititorului român intrarea într-un univers fascinant prin frumuseţea şi unicitatea sa.”

Cea mai completă biografie a scriitorului se înscrie în acest univers fascinat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO