Ziarul de Duminică

Fata care ştie ce vrea/ de Elisabeta Lăsconi

Fata care ştie ce vrea/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

20.06.2013, 23:58 114

... şi încă de timpuriu: să danseze ca balerină şi să-l poată iubi pe tânărul perfect, Patrick cel blond şi frumos, fratele celei mai bune prietene. Prima dorinţă începe să se împlinească: Mia ia lecţii de balet cu o balerină, Claire, şi doar acolo, în cursul exerciţiilor istovitoare, se simte ea însăşi, ori chiar uită de tot ce-o înconjoară. A doua dorinţă se află la distanţă astronomică de împlinire.

Povestea Miei pare scrisă pentru adolescenţi, dar interesează şi pe cei din preajma lor –  părinţi şi profesori, căci luminează multe lucruri despre felul de a fi, reacţiile şi pretenţiile adolescenţilor de azi, inclusiv arta de a-şi apăra secretele, mai ales aşteptările şi frustrările, relaţiile de prietenie, rivalităţile dureroase, ca şi complicaţiile vieţii de grup ori de clasă.

Romanul „Îndrăgostită de un înger” de Federica Bosco este scris la persoana I, din punctul de vedere al Miei, care se confesează şi din confesiunea ei reies bucuriile şi dramele unei adolescente din zilele noastre. Autoarea a aglomerat multe, multe situaţii şi teme care să facă romanul interesant, poveştile se tot leagă între ele.

Mai întâi este povestea dureroasă a fetei care a trăit divorţul părinţilor: tatăl, plictisit de rutina căsniciei, îşi trăieşte aventura până la capăt – o nouă căsătorie, alţi copii, gemeni. De aici, obligaţia Miei de a petrece un timp cu tatăl şi noua familie, când cercetează cu privire atentă chinul noii soţii de a lupta cu gemenii urlători şi neastâmpăraţi, cu calmul şi detaşarea bărbatului.

Pentru simetrie, Mia are parte şi de eşecurile mamei, care îşi alege bărbatul nepotrivit şi de fiecare dată are parte de o nouă despărţire. Până când apare Paul, care i se pare Miei şi pămpălău şi egoist, dar începe să-l cunoasă şi să-l înţeleagă, să-i preţuiască doza de bun-simţ şi bunătatea. Părinţii ei îi dau prilej să înţeleagă multe despre viaţă, iar relaţia cu mama cunoaşte doze de răsfăţ şi de adversitate.

În fundal se află o bunică extrem de bogată şi tiranică, singura care-i poate finanţa Miei cursurile de la Royal Ballet School din Londra. Cu o singură problemă: propria mamă refuză categoric să apeleze la ajutor, căci i-a încălcat voinţa de fier când era adolescentă, s-a căsătorit din dragoste şi a renunţat la toate avantajele unei averi imense, iar umilinţa eşecului o împiedică să facă gestul firesc de împăcare.

Romanul familiei se împleteşte cu romanul prieteniei şi vieţii de liceu. Mia o are pe Nina prietenă de când se ştiu, îi invidiază familia iubitoare şi înstărită, s-a îndrăgostit de fratele Ninei, mai mare cu aproape patru ani şi visează cu ochii deschişi scene amoroase. Totul în vreme ce Nina cea perfectă ca frumuseţe şi inteligenţă vrea să trăiască şi ea experienţa iubirii.

Combinaţii amoroase, grijile pentru teste şi examene se tot adună pe capul celor două fete. Prietenia lor este pusă mereu la încercare, ba de un Thomas care se poartă ca un ticălos cu Nina, ba de Carl care se îndrăgosteşte de Mia şi se vede respins, şi înţelege că fata are pasiunea ei secretă, ba chiar îi ghiceşte alesul prin deducţii inteligente, dar ranchiuna se instalează încet-încet.

Când însă Nina se îndrăgosteşte ea însăşi de Carl şi încep o idilă, între cele două fete se instaurează altfel de relaţie, fragilă şi periculoasă. Pe de o parte, suspiciunile Miei în privinţa lui Carl, care se arată capabil de răutăţi şi ticăloşii, pe de alta, Nina însăşi are suspiciunile ei faţă de cei doi. Rolurile de îndrăgostiţi în marele spectacol pregătit la şcoală complică lucrurile.

Patrick cel perfect ajunge să vadă că prietena surorii lui nu mai este puştoaică, a devenit o tânără frumoasă şi promite să fie o mare balerină. Dar cei doi îşi păstrează iubirea secretă, iar relaţia lor stă sub semnul angelic, sugerat de titlu. Fără a deconspira partea palpitantă a cărţii, ar mai fi de adăugat şi o ghicitoare în Tarot, ale cărei predicţii se împlinesc punct cu punct, cu nota de tragedie şi mister care schimbă complet turnura cărţii în final.

 

Federica Bosco, Îndrăgostită de un înger, traducere din limba italiană de Camelia Zara, Editura Allfa, 2013, 352 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO