Ziarul de Duminică

Femei care au marcat istoria/ de Ziarul de duminică

Femei care au marcat istoria/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.09.2011, 00:00 226

Philippe Delorme

Împărătese, regine, prinţeseşi poveştile lor scandaloase
Editura Humanitas

Traducere din franceză de Irina Nicolae. "... Istoria a fost scrisă cel mai adesea de bărbaţi. Siguri de superioritatea lor şi înfiorător de misogini, astfel de bărbaţi le-au înfierat pe multe suverane şi prinţese. Când guvernau cu hotărâre, erau considerate crude şi neîndurătoare. Când se foloseau de farmecele lor pentru a-şi seduce adversarii şi a-i aduce de partea lor, se spunea despre ele că sunt imorale până la pierzanie. Acele trăsături pe care mai toţi cronicarii le considerau a fi virtuţi pentru monarhii de sex bărbătesc - curajul fizic, îndrăzneala, inflexibilitatea, vigoarea erotică - erau stigmatizate atunci când le caracterizau pe regine, ca aducătoare de ruşine şi dezordine, nedemne de adevărata «feminitate»..."

Menite din naştere unui destin umil şi supus puterii bărbatului, pentru femeile trecutului exista doar perspectiva personajului de fundal. Unele s-au dovedit însă firi aparte, care au răsturnat canoane şi au marcat profund faţa lumii. Nesocotind valori fundamentale precum virtutea, blândeţea, ascultarea - specifice educaţiei feminine tradiţionale -, ele au ajuns de-a lungul vremii să conducă popoare, să înfrângă mentalităţi şi să-şi influenţeze contemporanii. Prin felul de a-şi duce viaţa, au stârnit polemici şi scandaluri, au îngrozit în aceeaşi măsură în care au fascinat. Cronicar înzestrat, cu scriitură alertă şi captivantă, Philippe Delorme ne oferă înspre degustare voluptuoase felii de istorie galantă a umanităţii. Portretele sale surprind atât splendoarea, cât şi stridenţa unor prinţese rămase în conştiinţa neamurilor, fie că este vorba despre Cleopatra, Lucrezia Borgia sau Ecaterina II a Rusiei, despre Messalina, Christina a Suediei ori Margaret a Marii Britanii.

Născut în 1960 în apropiere de Paris, Philippe Delorme este o figură foarte vizibilă în cadrul actualei generaţii de istorici francezi. Deţinător al unui masterat şi al unei diplome de studii aprofundate la Universitatea Paris IV Sorbonne, este un specialist în cercetarea ştiinţifică a diverselor dinastii şi familii regale ale lumii. Strădania sa de a oferi o imagine conformă adevărului istoric asupra destinelor conducătoare se reflectă şi în colaborarea cu revista Point de Vue, publicaţie dedicată traseelor de viaţă ale capetelor încoronate. Împletind erudiţia istoricului cu harul scriitoricesc, Philippe Delorme zugrăveşte în cărţile sale figuri importante care au cârmuit în trecut, publicând peste douăzeci de lucrări, printre care se numără o serie de biografii ale unor mari regine ale Franţei: Maria de Medici, Ana de Austria, Maria Antoaneta, Eleonora de Aquitania, Blanca de Castilia şi Isabela de Bavaria. Cele mai cunoscute scrieri ale sale sunt L'affaire Louis XVII şi Louis XVII: la vérité, în care întreprinde o amănunţită şi revoluţionară cercetare, bazată pe analiză ADN, asupra destinului lui Ludovic XVII. Activitatea susţinută a autorului s-a concretizat în perioada recentă prin apariţia unei biografii nonconformiste a regelui francez Henric IV, intitulată Henri IV, les réalités d'un mythe (2010), şi a unei cărţi despre nunţile regale din Marea Britanie, prilejuită de proaspăta cununie religioasă a prinţului William cu prinţesa Catherine (2011).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO