Ziarul de Duminică

FESTIVAL / A opta oara TIFF

FESTIVAL / A opta oara TIFF

1. TIFF, o ploaie de venimente speciale; 2. Amintiri din Epoca de Aur; 3. 2. Amintiri din Epoca de Aur; 4. Cea mai fericita fata din lume; 5. Hunger; 6. Choke; 7. Il y a longtemps que je t’aime; 8. Tatarak; 9. The Countess; 10.Valentino: The Last Emperor; 11. Repo! The Genetic Opera; 12. Politist, adjectiv

28.05.2009, 14:52 55

Infiintat in 2002, Festivalul International de Film Transilvania a ajuns la a opta editie, ce se va desfasura la Cluj in perioada 29 mai-7 iunie. De data aceasta, in competitia pentru câstigarea Trofeului Transilvania se afla douasprezece filme de lung-metraj reprezentative pentru Turcia, Germania, Brazilia, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan si România. Daca la editia precedenta tara noastra a lipsit din concurs, in acest an va intra in cursa cu filmul Politist, adjectiv, regizat de Corneliu Porumboiu, proaspat prezentat, cu succes, la Cannes.

TIFF, un brand garantat
In toti acesti ani de existenta, Festivalul International de Film Transilvania s-a diversificat semnificativ si a capatat forta prin calitatea selectiei de filme si prin numarul mare de evenimente speciale, care au atras nu doar un public numeros, tânar si dinamic din România, ci si regizori, actori si cineasti de prestigiu din variate tari. TIFF a devenit un brand recunoscut in Ardeal nu doar prin calitatea programelor prezentate, ci si prin organizarea foarte bine pusa la punct, atmosfera plina de energie si densitatea de evenimente - de la seminarii si workshopuri pana la concerte si petreceri pana in zori de zi. Cel mai mare succes al festivalului este insa faptul ca a reusit (prin tinuta sa) promovarea reala a artei cinematografice in România si prezentarea câtorva dintre cele mai importante filme ale momentului, dupa criterii precum originalitatea subiectelor si forta imaginilor. Este un festival al unor viziuni proaspete si pline de imaginatie, pe care organizatorii l-au transformat intr-un eveniment cultural anual de tinuta. Pe parcursul primelor sapte editii, printre personalitatile de marca ale cinematografiei mondiale distinse cu premiul TIFF pentru intreaga cariera s-au numarat Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg sau Catherine Deneuve - invitata speciala a festivalului in 2008.
Si anul acesta, TIFF se poate mândri cu prezenta unor mari personalitati ale lumii filmului. Regizorul si producatorul Menahem Golan, unul dintre cei mai activi si prolifici creatori ai cinematografiei contemporane (al carui nume a aparut, de-a lungul timpului, pe genericul a 250 de filme), este invitatul special al acestei editii, in cursul careia va implini 80 de ani (s-a nascut in Israel, pe 31 mai 1929). Dan Pitaeste unul dintre cei trei regizori care vor fi omagiati anul acesta, in cadrul sectiunii 3x3 a festivalului.Deja traditionala, aceasta isi propune sa prezinte publicului, in fiecare an, trei regizori de valoare din cinematografia autohtona si internationala. Daca in 2008 au fost proiectate filmele unor nume celebre precum Pen-Ek Ratanaruang, Victor Erice si Alexandru Tatos, de data aceasta, alaturi de Dan Pita (caruia ii va fi acordat Premiulpentru intreaga cariera) vor fi omagiati Paul Morrisseysi Mika Kaurismaki. De asemenea, la cea de-a opta editie a TIFF, celebrul actor român Mircea Albulescu va primi Premiul de Excelenta (dupa ce, la editiile precedente, au fost omagiati alti ilustri artisti români, precum Radu Beligan in 2008, Ioana Bulca in 2007 si stefan Iordache in 2006). Trofeul ii va fi decernat in cadrul galei de inchidere a festivalului, din data de 6 iunie, care i-a rezervat publicului si alte intâlniri extraordinare. Celebra actrita Claudia Cardinale si Florin Piersic, unul dintre cei mai indragiti actori români ai tuturor timpurilor, sunt invitatii de onoare ai celei de-a opta editii a TIFF. Cei doi vor fi omagiati la TIFF 2009 prin acordarea Premiului pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana, respectiv cel pentru Intreaga cariera. Decernarea distinctiilor va avea loc tot in cadrul Galei de inchidere TIFF, in cadrul careia cei doi mari actori vor fi protagonistii unui moment cu totul si cu totul special pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca.
Ce ne propune actuala editie
Dintre filmele aflate in Competitie se detaseaza Alle Anderen, filmul regizoarei Maren Ade, dublu-premiat anul acesta la Berlin (cu Premiul pentru interpretare feminina si Marele premiu al juriului), dar si Machan, co-productie Sri Lanka-Italia, in regia lui Uberto Pasolini (producatorul neuitatului Full Monty), premiata cu Label Europa Cinemas la Venetia, in 2008. Concurentul din Franta, J'irai dormir a Hollywood, este o poveste irezistibila regizata de Antoine de Maximy, care este si protagonist, iar Kabuli kid, o coproductie Franta-Afganistan, prezinta povestea dulce-amaruie a unui sofer de taxi pornit in cautarea femeii care si-a abandonat bebelusul pe bancheta din spate a masinii lui. Titlurile aflate intrate in competitie continua cu semi-documentarul My Marlon and Brando (R. Huseyin Karabey, Turcia), The Dead Girl's Feast (R. Matheus Nachtergaele, Brazilia), A Complete History of My Sexual Failures (R. Chris Waitt, Marea Britanie), La nana (R. Sebastián Silva, Chile-Mexic, Marele premiu al sectiunii World Cinema, Sundance), Awaking from a Dream (R. Freddy Mas Franqueza, Spania-Polonia), Nord (R. Rune Denstad Langlo, Norvegia – Marele premiu la Festivalul Tribeca), Bahrtalo! (R. Robert Lakatos, Ungaria - distins cu premiul Label Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Karlovy Vary).
Anul acesta, sectiunea Focus are in vedere trei tari: Polonia, Italia si Finlanda, invitate sa participe cu cele mai sonore productii recente. Asadar, Polonia va participa cu Tatarak, cel mai nou film al veteranului Andrzej Wajda, cu Rysa, regizat de Michal Rosa si prezentat anul trecut la Venetia, precum si cu The Offsiders, cel de-al doilea film al Kasiei Adamic (fiica binecunoscutei regizoare Agnieszka Holland), inspirat de povestea reala a echipei de fotbal de homeless-i a Poloniei. Italia le propune cinefililor o proiectie a asteptatului si deja celebrului Gomorra, al lui Matteo Garrone, dar si productii precum Il primo giorno d’inverno al lui Marko Locatelli sau Pranzo di Ferragosto, regizat de Gianni di Gregorio, Birdwatchers de Marco Bechis, toate prezentate la Venetia in 2008 si Caos Calmo, in regia lui Antonello Grimaldi, prezentat anul trecut la Berlin, carora li se adauga doua coproductii italo-române: PA-RA-DA (regizat de Marco Pontecorvo), film indelung ovationat anul trecut la Venetia si Mar Nero (avându-l ca autor pe Federico Bondi), premiat la Locarno 2008 pentru cea mai buna actrita (Ilaria Occhini) si in care celalalt rol principal e detinut de Doroteea Petre. Finlanda le-a pregatit cinefililor o lista speciala de titluri foarte noi si provocatoare precum: Thomas (R. Miika Soini), Tears of April (R. Aku Louhimies), Forbidden Fruit (R. Dome Karukoski), Ganes (R. Jukka-Pekka Siili, al carui prim film, Young Gods, a candidat in trecut la Trofeul Transilvania), documentarul Shadow of the Holy Book (R. Arto Halonen), dar si doua succese festivaliere anterioare: Frozen Land (R. Aku Louhimies) si A Man’s Job (R. Aleksi Salmenpera).
La a opta editie, TIFF propune si o sectiune noua, Figuri politice, prezentata de Cinemax si axata pe portretele cinematografice ale unor importanti lideri politici contemporani. Aceasta include cinci productii: IlDivo, in regia lui Paolo Sorentino, distins cu Premiul Juriului la Cannes in 2008 si dedicat "extraordinarei vieti a lui Giulio Andreotti", Mr. Governor (R. Mans Mansson), un documentar despre viata profesionala a lui Anders Bjorck, guvernatorul tinutului Uppsala din Suedia, Citizen Havel (R. Pavel Koutecky si Miroslav Janek), un film ce dezvaluie momentele private si dificultatile publice din viata "cetateanului" Vaclav Havel, fost presedinte al Republicii Cehe, La minaccia (R. Silvia Luzzi, Luca Bellino), un documentar pe muchie de cutit despre controversatul regim al venezueleanului Hugo Chavez si un maraton cinematografic, cu House of Saddam (R. Jim O’Hanlon), o miniserie TV marca HBO (inclusa si in cadrul traditionalei Zile HBO de la TIFF), ce exploreaza legaturile din interiorul familei lui Saddam Hussein, dar si relatia acestuia cu cei mai apropiati consilieri.
Surprize, premiere, provocari
Desigur ca festivalul isi respecta si in acest an traditia, prezentând documentare incitante (si multipremiate), thrillere muzicale insolite si debuturi regizorale spectaculoase. Filme de Oscar, filme premiate in marile festivaluri ale lumii, premiere absolute pe ecranele din România, filme-soc, filme-tabu, filme care au sucit mintile spectatorilor si criticilor deopotriva, povesti impresionante, personaje memorabile. Printre titlurile ce fac parte din selectia TIFF 2009 (gândita de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului) se aflaMan on Wire, o productie Discovery Channel care a câstigat Oscarul in 2009 pentru Cel mai bun film documentar si alte 24 de premii si care descrie infractiunea artistica a secolului - in 1974, un tânar francez pe nume Philippe Petit, folosindu-se doar de o sârma de otel, a reusit sa parcurga distanta dintre cele doua turnuri gemene de la World Trade Center. Hunger, debutul in lung-metraj al regizorului Steve McQueen, foarte bine primit de critica si de publicul festivalier, este un alt titlu de forta din acest an. Filmul spune naucitoarea poveste a lui Bobby Sands, un membru al Armatei Republicane Nord-Irlandeze care a initiat o greva a foamei cu scopul de a obtine pentru membrii IRA drepturi similare cu cele ale prizonierilor de razboi. Filmul a obtinut 28 de premii, printre care si Camera d’Or la Festivalul de la Cannes in 2008. Pentru iubitorii de muzicaluri atipice, TIFF are o surpriza de proportii: thriller-ul muzical Repo! The Genetic Opera, o experienta cinematografica de neratat, in regia lui Darren Lynn Bousman si avându-i in distributie pe Alex Vega, Paul Sorvino, Sarah Brightman si Paris Hilton - intr-un rol inedit. Filmul este o adaptare a unui music-hall pus deja in scena si plasat in anul 2056, când o epidemie ameninta omenirea, iar salvarea vine din partea unei companii care a inventat o oferta speciala de finantare a transplantului de organe. Pe lista vizionarilor aparte se afla si o productie de origine bulgara, Zift, un film noir care a revolutionat box office-ul din tara vecina. Eroul sau este Moth, un detinut aruncat pe nedrept in inchisoare cu putin timp inainte de lovitura de stat comunista din 1944 si care - proaspat eliberat in Sofia totalitarista a anilor ’60 - se trezeste intr-o lume straina. Choke (R. Clark Gregg), ecranizare a romanului scris de Chuck Palahniuk, autorul celebrei carti Fight Club, spune povestea lui Victor Mancini, un dependent de sex care, pentru a-si putea tine mama bolnava de Alzheimer intr-o clinica foarte costisitoare, foloseste o metoda mai putin obisnuita: simuleaza ca se ineaca in restaurante de lux. Fanii celebrelor creatii vestimentare marca Valentino, dar si ai fastului si misterului care inconjoara viata de zi cu zi a creatorilor de moda, vor putea afla mai multe detalii despre activitatea designerului lor preferat din Valentino: The Last Emperor, un documentar despre Valentino Garavani produs si realizat de jurnalistul Matt Tyrnauer. Angajat al revistei Vanity Fair, acesta a inregistrat - in perioada 2005-2007- materiale video cu munca designerului italian. La TIFF-ul din acest an vor mai fi vazute Terribly Happy - câstigator al Globului de cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary din 2008, The Countess, regizat de Julie Delpy, cu Anamaria Marinca in rolul Annei Darvulia, iubita si mentor al contesei Elisabeta Bathory, precum si Il y a longtemps que je t’aime, laureat al premiilor BAFTA (cel mai bun film strain) si César (pentru cel mai bun debut - al regizorului Phillippe Claudel si cea mai buna actrita intr-un rol secundar - Elsa Zylberstein).
România are o participare de zile mari
Devenita traditionala la TIFF, sectiunea intitulata Zilele filmului românesc este extrem de tentanta si densa si in acest an. Pentru a treia oara in istoria sa de opt ani (dupa Occident si 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile), TIFF este inaugurat de un nou film regizat de Cristian Mungiu, Amintiri din Epoca de Aur. De fapt, este vorba despre filmul produs de Cristian Mungiu si co-regizat de el alaturi de Hanno Hofer, Ioana Uricariu, Razvan Marculescu si Constantin Popescu jr., recent primit cu caldura la Cannes. Alaturi de Politist, adjectiv, regizat de Corneliu Porumboiu si aplaudat cu entuziasm la Cannes, care intra in competitie pentru Trofeul Transilvania, spectatorii TIFF vor vedea, de asemenea, câteva filme românesti premiate la festivaluri internationale: Katalin Varga (regizat de Peter Strickland) si Cea mai fericita fata din lume (regizat de Radu Jude), prezentate – si premiate – la Berlinala 2009 si Pescuit sportiv, debutul in lung-metraj al lui Adrian Sitaru, film laureat cu premiul sectiunii New Voices la Festivalul de Film de la Palm Springs 2009 si cu dublul premiu de interpretare feminina si Silver Alexander la Festivalul de Film de la Salonic in 2008. Alt titlu tentant este Felicia, inainte de toate, debutul in regie al binecunoscutului scenarist Razvan Radulescu, alaturi de Melissa de Raaf (cei doi fiind si co-scenaristii filmului). O alta propunere insolita este debutul in regie al lui Bobby Paunescu: Francesca, un studiu despre mecanismele emigratiei in lumea moderna, având-o in rolul principal pe Monica Birladeanu. Eroina interpretata de ea este o femeie sfâsiata intre dorinta de a pleca in Italia si confortul emotional oferit de prieteni si familie. Tot despre plecarea in strainatate a unei femei este vorba si in debutul lui Andrei Gruzniczki, Cealalta Irina, inspirat de un caz real petrecut acum citiva ani, avându-i in rolurile principale pe Andi Vasluianu si Simona Popescu.
Personalitati si trofee la TIFF
Si in acest an, Juriul TIFF este format din cinci personalitati emblematice ale cinematografiei românesti si internationale: Corina Suteu - expert consultant si trainer in domeniul managementului cultural si director la Institutul Cultural Român din New York, care organizeaza din 2007 un festival de film românesc la Tribeca Cinemas, New York, americanul Jim Stark, actor si, de asemenea, producatorul preferat al lui Jim Jarmusch (Stranger than Paradise, Mystery Train etc), regizorul maghiar Szabolcs Hajdu (White Palms, Off Hollywood), criticul de film israelian de origine româna Dan Fainaru (Screen International) si actrita spaniola Assumpta Serna, cu roluri in peste o suta de filme, printre care Matador al lui Pedro Almodovar, dar si membra in juriul festivalului de la Venetia in 2003. O noutate absoluta pentru editia din acest an a festivalului o reprezinta proiectarea câte unui scurt-metraj din competitia sectiunii Shadows Short inaintea unui lung-metraj din Competitia TIFF. Pe lânga Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro, oferit de Vodafone, festivalul pune in joc Premiul de regie, in valoare de 5.000 de euro, oferit de CNC, Premiul pentru cea mai buna interpretare, oferit de VITRINA ADVERTISING si, nu in ultimul rând, Premiul pentru imagine, oferit de KODAK CINELABS si Premiul Publicului, oferit de MASTERCARD.
Proiectii speciale
Una dintre surprizele celei de-a opta editii a TIFF o reprezinta Programul special dedicat copiilor si adolescentilor clujeni. Impreuna cu Inspectoratul scolar Cluj Napoca, organizatorii TIFF si-au propus ca in acest an sa atraga atentia publicului tânar si foarte tânar spre cinema, printr-o serie de filme adaptate la diverse categorii de vârsta. Programul lor va fi impartit in filme dedicate copiilor intre 6 si 14 ani si adolescentilor intre 14 si 18 ani. Filmele vor fi difuzate in regim de o proiectie pe zi, iar in data de 1 iunie va fi prezentat un program special de trei filme. Fiecare proiectie va fi dublata de o serie de aplicatii didactice si dezbateri pe baza unor "fise de film" (flyere si pliante cu informatii detaliate despre fiecare titlu in parte), pe care organizatorii TIFF le vor pune la dispozitia profesorilor si elevilor. Dintre filmele selectionate fac parte: Me and You and Everyone we Know (Marea Britanie, regia Miranda July), Dunya & Desie (Olanda, regia Dana Nechushtan), My Summer of Love (Marea Britanie, regia Pawel Pawlikowski), Kidz in da Hood (Suedia, regia Ylva Gustavsson, Catti Edfeldt), Tsotsi(Marea Britanie – Africa de Sud, regia Gavin Hood) si Persepolis(Franta, regia Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud). De asemenea, TIFF include (tot in premiera) o proiectie-speciala pentru nevazatori. Organizatorii festivalului, in parteneriat cu Fundatia "Cartea Calatoare", incearca astfel sa repare ruptura existenta, in prezent, intre domeniul cinematografiei si o comunitate foarte mare de iubitori de film. Filmul care va beneficia de aceasta proiectie aparte este Cea mai fericita fata din lume. Accesul la film va fi destinat atât nevazatorilor, cât si insotitorilor acestora sau publicului larg. Persoanele cu deficiente de vedere vor avea la dispozitie casti prin care vor putea auzi atât coloana sonora a filmelor, cât si descrierea partii vizuale (actiunea filmului). Pe lânga organizarea acestei proiectii-eveniment, organizatorii TIFF au inclus in programul festivalului din acest an doua filme de lung-metraj a caror tematica sau subiect sunt strâns legate de persoanele cu deficiente de vedere: 7 Blind Women Filmmakers, un proiect iranian de sapte scurt-metraje realizate de sapte regizoare nevazatoare, a carui proiectie la TIFF se va bucura de prezenta coordonatorului proiectului, Mohammad Shirvani si un film slovac, Blind Loves, regizat de Juraj Lehotsky, care vorbeste despre patru personaje având in comun o singura trasatura: fiecareia dintre ele ii lipseste capacitatea de a vedea.
Printre surprizele pe care TIFF le-a rezervat cinefililor se afla, de asemenea, o proiectie speciala, programata chiar pentru weekendul de deschidere, in seara de sâmbata, 30 mai. Astfel, pe segmentul deja construit din Autostrada Transilvania, la 30 de kilometri de Cluj, va fi proiectat, in sistem Drive-In, filmul JCVD, o productie Belgia-Franta-Luxemburg in regia lui Mabrouk El Mechri, cu Jean Claude van Damme jucându-si propriul rol. Clujenii vor putea urmari filmul din masinile personale, proiectia urmând modelul lansat la TIFF, cu deosebit succes, in editia precedenta. La ora 20.00, clujenilor li se va da intâlnire pe Autostrada Transilvania, unde ii vor astepta câteva minibus-uri cu care vor putea "testa" atmosfera de lucru de pe noua autostrada, dupa care vor fi invitati sa urmareasca, de la ora 21.30, cel mai spectaculos rol interpretat vreodata de Jean-Claude Van Damme – el insusi. Filmul a cucerit multe festivaluri importante ale lumii (de la Cannes la Toronto, Roma sau Rotterdam) iar cunoscutul actor belgian a demonstrat ca nu are numai muschi, ci si talent actoricesc, ironie si umor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO